Etter to dager hvor den store uttellingen uteble med putteren, svingte det virkelig av Viktor Hovland under lørdagens runde.

Nordmannen har spilt strålende fra tee til green i løpet av alle de tre rundene i turneringen, og lørdag fant han også i stor grad flyten på greenen. Med ni birdier og kun én bogey ble det en runde på 63 slag, åtte slag under par.

Det er en tangering av den laveste rundescoren til Hovland på PGA-touren.

– Det var en bra dag. Litt kjip start med bogey på hull 1, men jeg klarte å slå veldig mange fine slag etter det. Jeg senket en del bra putter, men likevel følte jeg det kunne vært enda litt lavere. Jeg slo veldig mange gode jernslag og jeg senket selvsagt et par lange putter. Det var noen korte putter jeg misset i tillegg, men jeg klager ikke på åtte under par. Forhåpentligvis kan vi kjøre på i samme stil i morgen, sier Hovland på spørsmål fra VG, formidlet gjennom pressekontakten på PGA-touren.

Nordmannen hoppet opp fra åttende- til tredjeplass, og er nå kun to slag bak leder Emiliano Grillo.

– Jeg vet ikke hva de andre rundt meg vil gjøre, men det er mange som spiller bra golf. Spiller jeg i rundt samme stil som i dag, så kommer det til å bli veldig interessant i hvert fall, sier Hovland om vinnersjansene.

Hovland går ut i lederballen søndag, sammen med Grillo og Tom Hoge. Nordmannens gruppe går ut klokken fire norsk tid.

Med seier kan Hovland hoppe helt opp til 15. plass på verdensrankingen. Vinneren stikker også av med rundt 11,4 millioner norske kroner i premiepenger.

Hovland har vært utrolig stabil siden oppstarten etter vårens coronapause, og er den som har den lengste pågående rekken med verdensrankingpoeng (16, 15 av dem etter coronapausen). De virkelige toppresultatene har det imidlertid vært lengre mellom og sommerens tredjeplass i Workday Charity Open er hans eneste topp ti-plassering siden han som første nordmann vant en turnering på PGA-touren i februar, da han gikk til topps i Puerto Rico Open.

Til gjengjeld har det blitt fem plasseringer mellom 11. og 15. plass siden juni, og men nå har Hovland igjen en sjanse til å kapre en virkelig topplassering.

Hovland åpnet ukens turnering i Mexico bra med en 67-runde, fire slag under par, på torsdag og var en liten stund oppe i delt ledelse halvveis på den andre runden fredag kveld. Nordmannen var da fem slag under par for runden etter ni og totalt ni slag under par, mye takket være noen fantastiske putter.

På de siste ni var imidlertid putteren alt annen enn het. Nordmannen bommet flere korte putter og gikk tre over par på den siste halvdelen av runden.

– Jeg hadde en veldig god start, bortsett fra bogeyen på hull 1 i går. Jeg klarte å gjøre mange birdier på første ni, og det klarte jeg jo i dag også. Siste ni var ikke så dårlig, men det var et par dårlig chipper her og der og ingen putter som gikk i. Det har litt med flyt å gjøre, men det hjelper å spille bra golf. Da blir alt ganske bra til slutt, sier han om fredagens runde.

HULLKANT UT: De siste ni hullene på fredagens runde ble preget av mye hullkant ut for Hovland. Foto: Cliff Hawkins / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Dermed ble det en runde to slag under par, 69 slag, og han falt ned fra femte- til åttendeplass.

Lørdag åpnet han med bogey på hull 1 for andre dag på rad, men igjen ble turboen satt på utover i runden. Fem birdier gjorde at han var fire slag under par etter de første ni hullene, og det gode spillet fortsatte hele veien inn. Dermed spilte han seg inn i seierskampen før søndagens avsluttende runde.

PS! Kristoffer Ventura var også med i turneringen, men klarte ikke cutten.