Villarreal-angriperen har vært sikkerheten selv fra 11-meteren med 13 scoringer på 13 straffer denne sesongen (inkludert straffekonkurransen i Europa League-finalen mot Manchester United), men nummer 14 ble hans ulykke.

Bommen fra Gerard Moreno etter 58 minutter var den femte missen på ni straffer i årets EM, og stolpe-ut i dobbelt forstand for spanjolene:

Det resulterte i bare 1–1 mot Polen, Spanias andre uavgjorte på to hjemmekamper i turneringen, og nå kreves trolig seier mot Slovakia i siste kamp for unngå et mageplask for den triple europamesteren fra 1964, 2008 og 2012. Jordi Alba, lagets vikarkaptein i Sergio Busquets coronafravær, beskriver Slovakia-kampen som en finale på pressekonferansen etterpå.

– Vi er vant med det presset. Vi må bare fortsette å gjøre det vi gjør hver dag. Da kommer vi til å vinne, svarer venstrebacken på spørsmål om de hadde forestilt seg å måtte avgjøre avansementet fra gruppen først i siste kamp.

– Jeg har Spania langt nede på listen over favoritter til dette mesterskapet, kritiserte tidligere landslagssjef Drillo på NRKs sending da de forgjeves jaktet seiersmålet.

foto
NY BOM: Gerard Moreno plasserer ballen utenfor rekkevidden til Wojciech Szczesny, men ballen synger i stolpen. Foto: EPA

Det så riktignok lyst ut da Álvaro Morata – fra start for syvende gang på de syv siste landskampene med toppet Spania-mannskap – lurte både Polens offsidelinje og midtstopper Bartosz Bereszynski med kjappe, tålmodige steg noen centimeter på riktig side.

Pasningen fikk han fra Moreno, ny i startoppstillingen fra Sverige-kampen. Landslagssjef Luis Enriques grep med å beholde sin personlige favoritt Morata tross kritikken etter den målløse åpningskampen, samt å tillegge Moreno på høyrekanten, virket som en fullklaff i Sevilla.

Legg til at Morata også vant ballen som startet hele angrepet, før spanjolene transporterte seg fra høyre til venstre og over til høyre igjen – før Moreno brøt inn i 16-meteren og klinket ballen foran mål til Morata. Etter VAR-frikjennelse for det assistentdommeren hadde dømt til offside, kunne Spania-spissen juble 42 sekunder etter han faktisk hadde bredsidet ballen i nettet.

Mens det er spissdebatt i Spanias lag, er det ingen tvil rundt Polens nummer 9: Robert Lewandowski (32) viste hvorfor han er verdens beste i den posisjonen da han knuste Aymeric Laporte i luften og styrte inn Jozwiaks perfekte innlegg til 1–1 ni minutter etter pause. Bayern-spissens 67. mål på 121 landskamper, men «bare» hans tredje mesterskapsmål, fordelt over like mange europamesterskap.

– Lewandowski er best i verden. Vi visste hva slags potensial de hadde. Vi skapte mange sjanser, de hadde to store, og scoret ett mål. Jeg synes vi fortjente å vinne, mener Jordi Alba.

Men det skjedde aldri. Akkurat som mot Sverige hadde Spania ballen overlegent mest (76–24 i prosent). Men Polen vant duellstatistikken 56–41. Om det var en boksekamp, ville Spania vunnet på poeng, lød den hardtslående dommen fra Luis Enrique etterpå.

– Jeg var imponert. Det var mye vanskeligere å prøve å slå dem enn Sverige, sier Spania-sjefen da han møter media rundt midnatt.

– Vi vil selvfølgelig spille bedre og gi fansen mer å juble for. Men du må gi kreditt til Polen for hvordan de forsvarte seg. De stengte oss av og presset oss høyt, mener Luis Enrique .

Gerard Morenos misbrukte straffespark, som angriperen selv skaffet etter nok en VAR-sjekk, ble avgjørende. Álvaro Morata fikk dessuten returen fra stolpen rett på sin høyre fot, men da ble det ikke annet enn fullstendig sleivtreff på Juventus-spissen. Ballen suste utenfor.

Morata traff bedre da innbytter Pablo Sarabia tilrettela for ham syv minutter før ordinær tid, men da kastet Polen-keeper og Juventus-lagkameraten Wojciech Szczesny seg ned i bena på Morata og fikk stoppen gigasjansen. Ferran Torres fikk muligheten på returen, men skrudde ballen over – og nærmere kom ikke Spania.