Kun fem dager etter at de tok OL-gullet i Tokyo, spilte det norske paret sin første kamp i EM i den østerrikske hovedstaden Wien.

Selv om de flere ganger har havnet bakpå i løpet av kampene, har det norske laget kjempet seg ubeseiret frem til finalen.

Der møtte de nederlenderne Stefan Boermans og Yorick de Groot, og i en jevn kamp over tre sett vant det norske paret.

– Vi hadde ett mål før turneringen. Det var å vinne det fjerde strake gullet, sier Christian Sørum i et intervju vist på V Sport +.

– Vi er veldig glade for at vi valgte å dra hit, og fikk spille foran dere (tilskuerne). Vi elsker dere og vi har ikke lyst til å tape, spesielt foran dere, sier Anders Mol, som hyller publikumet i Wien.

Etter å ha hatt føringen gjennom store deler av det første settet, sikret Christian Sørum settseier 21–19 med en kontant smash.

I det andre settet var det nederlenderne som tidlig fikk en ledelse, og de ledet 10–6 da det norske paret tok en timeout. Det ga ingen umiddelbar effekt, men gradvis kjempet Mol og Sørum seg tilbake i settet og fikk redusert til 13–15.

Nederland spilte seg frem til settball på stillingen 20–18, men Norge reddet to settballer og utlignet til 20–20. Etter et dramatisk avslutning vant Nederland til slutt det andre settet 26–24.

Dermed måtte spillerne ut i et tredje og avgjørende sett. Det norske laget hadde vunnet tre kamper tidligere i EM som gikk til tre sett, men det var Nederland som fikk den beste starten. Norge avsluttet imidlertid fantastisk og snudde fra 8–11 til settseier 15–12.

BLOKK: Anders Mol blokker ned nederlandske Alexander Brouwer i semifinalekampen tidligere søndag ettermiddag. Foto: FLORIAN SCHROETTER / EXPA

Ingen har tidligere vunnet fire strake EM-gull i sandvolleyball. Det norske radarparet Anders Mol og Christian Sørum tangerte nederlenderne Reinder Nummerdor og Richard Schull og sveitserne Martin og Paul Laciga med tre strake seirer i fjor, før de i år altså ble første par med fire strake gull.

Kun tyske Jonas Reckermann har tidligere vunnet fire EM-gull på herresiden, noe en annen tysker, Laura Ludwig, også har klart på damesiden.

Med gullet er nå Norge den mestvinnende nasjonen blant herrene i sandvolleyball-EM med totalt seks gull. Jan Kvalheim og Bjørn Maaseide tok det første norske EM-gullet i 1994, mens Vegard Høidalen og Jørre Kjemperud slo nevnte par tre år senere.

Norge er også nasjonen med flest EM-medaljer i historien, med totalt 15 (seks gull, tre sølv og seks bronse).