Fredag skulle Magnus Carlsen slå tilbake etter en begredelig start på Norway Chess. I stedet ble han utspilt av VM-rivalen Viswanathan Anand.

Nå ligger Carlsen helt sist i turneringen, med 0,5 poeng av 4 mulige. Dermed står verdensmesteren åpenbart i fare for å ende en rekke på 17 strake turneringer der han enten har blitt nummer én eller nummer to.

— Foreløpig er dette det svakeste vi har sett fra Carlsen på ti år, det er hvert fall ikke langt unna. Et halvt poeng av fire mulige er et lite jordskjelv, sier sjakkekspert Torstein Bae til Aftenposten.

Garry Kasparov har vært en viktig skikkelse i Magnus Carlsens sjakkkarrière. Her fra 2010. Foto: NTB SCANPIX

Og lavmålet skjer altså nå som Carlsen spiller på hjemmebane i Stavanger.Tilfeldig? Neppe, mener Garry Kasparov, av mange regnet som tidenes beste sjakkspiller.

— Fin kamp av Anand og en mini-krise for Magnus, men å spille på hjemmebane bringer alltid med seg en betydelig mengde ekstra ansvar og press, skrev Kasparov på Twitter like etter Carlsens tap for Anand fredag kveld.

Kasparov antyder at hjemmefordelen i sjakk ikke kan sammenlignes med for eksempel fotball, der hjemmefordelen har blitt godt dokumentert gjennom historien.

— Sjakk er ikke en stadionsport der adrenalinet fra et hjemmepublikum som heier hjelper deg. Det tilfører distraksjoner og emosjonell spenning, det er ikke bra.

LES OGSÅ: Dette sa Carlsen etter nederlaget for Anand.

Skuffende statistikk i norske turneringer

Kasparov kjenner Carlsen godt. Russeren har nemlig fungert som rådgiver og trener for nordmannen i to perioder.

Kasparovs teori kan også støtte seg på Carlsens statistikk de siste årene.

Verdensmesteren har nemlig til gode å levere på sitt aller beste i storturneringer på norsk jord.

  • I Norway Chess 2013 ble han nummer to sammenlagt, og tok 5,5 poeng av 9 mulige.

  • I Norway Chess 2014 ble han nummer to sammenlagt, også da med 5,5 poeng av 9 mulige.

  • I Sjakk-OL i Tromsø i 2014 tok han 6 poeng av 9 mulige.

Carlsen har dermed tatt 17,5 poeng av 31 mulige på de fire store turneringene (inkludert starten av årets Norway Chess) han har spilt i hjemlandet de siste årene.

Atle Grønn jobber som sjakkekspert i NRKs sendinger. Her fra VM i Sotsji. Foto: NTB SCANPIX

De fleste spillere ville sett på slike resultater som meget oppløftende. For Carlsen er det imidlertid ikke spesielt imponerende, spesielt med tanke på at mange av motstanderne i Sjakk-OL var antatt langt svakere.— I de tre første turneringene gjorde Carlsen det litt halvdårlig. Det er bare nå det har vært katastrofe, sier sjakkekspert Atle Grønn.

Før årets Norway Chess hadde Carlsen til sammenligning tatt 20,5 poeng av 29 mulige fordelt på tre storturneringer i 2015. Nordmannen vant også alle turneringene sammenlagt.

Men betyr det at Carlsen er preget av å spille hjemme i Norge?

— Det er nok ingen fordel. Sånn som det har blitt nå, er det definitivt ingen fordel. Nå kan han ikke gjemme seg bort, som han hadde kunnet gjøre i Aserbajdsjan. Magnus trives nok best med ro rundt seg, sier Atle Grønn.

Tror sjokktapet preger Carlsen

Sjakkekspertene er imidlertid enige om at man ikke kommer utenom tirsdagens dramatikk når man skal forklare Carlsens formsvikt.

Da hadde Carlsen spilt et fremragende parti mot Veselin Topalov fra Bulgaria, bare for å kaste det vekk ved å tape på tid.

— Hadde Magnus vunnet det partiet, kunne vi sett en helt annen utvikling, sier Bae.

— Det virker som at Magnus for en gang skyld er preget av en uvanlig tabbe. Han har tidligere vært helt utovertruffen på å riste sånne ting av seg, sier Torstein Bae.

Torstein Bae har jobbet som ekspert i NRKs sendinger fra begge Magnus Carlsens VM-kamper. Her sammen med programleder Line Andersen. Foto: NTB SCANPIX

Under vanlige omstendigheter vil det nå være umulig for Carlsen å komme tilbake i tetstriden i Norway Chess.Lørdag er det hviledag. Etter fredagens nederlag uttalte Carlsen at han hadde foretrukket å gå rett på et parti lørdag, for å kunne revansjere seg.

— Det er få som klarer å riste av seg sånne nederlag. Mange kan få vanskeligheter med å sove, man tenker «hva om jeg hadde flyttet dit? Da hadde jeg ligget mye bedre an», sier Torstein Bae.

Sammenligner med matteeksamen

Frem mot søndagens parti mot russeren Alexander Grisjtsjuk er Magnus Carlsen inne i en psykologisk kamp. Tankene om det utrolige nederlaget på tirsdag, og de skuffende partiene i dagene etter, må tvinges bort.

Garry Kasparov mener nederlagene har påvirket Carlsens «psykologiske balanse».

Atle Grønn sammenligner det sjakkspillere går gjennom i slike tøffe perioder med en eksamensperiode.

— Hvis man for eksempel er veldig konsentrert på en eksamen i matematikk, og skjønner alle oppgavene med en gang man får det på papiret, er man i full fokus og balanse. Men dersom man for eksempel har et problem hjemme, kan det være vanskelig å konsentrere seg om tallene. Det som skjer med Magnus nå er at han ikke lenger stoler på trekke sine. Da spiller man dårlig, sier Grønn.

Kollapset også i kandidatturneringen

Han minner om at Magnus Carlsen svært sjelden sliter såpass tungt som han gjør nå. Han trekker frem de siste partiene av kandidatturneringen i London i 2013 som en annen «kollaps» fra Carlsen.

Da satte Carlsen kvalifiseringen til VM i fare ved å tape for Peter Svidler og Vasyl Ivantsjuk i de siste to rundene. Han kvalifiserte seg likevel til VM-kampen mot Vishy Anand, fordi Vladimir Kramnik også rotet det bort mot slutten.

— Etter London var han i form i neste turnering igjen. Carlsen er ikke så vant til motgang. Det å takle motgang underveis i en turnering (som nå i Norway Chess, journ. anm.) er ikke så lett.

Det gjenstår fem runder av Norway Chess i Stavanger, og Magnus Carlsen ligger helt sist. På plassen foran er hans tidligere klassekamerat Jon Ludvig Hammer.