TRONDHEIM/KARABÜK (adressa.no): — Det har skjedd svært mye siden 2006, da vi hentet Marek Sapara. Det er så vanvittig mange flere talentspeidere i dag, fra mange flere klubber klubber, og jeg mener det ikke lenger er mulig å «finne» en Sapara. Det har jeg ikke tro på. Han ville i dag vært gjennomstudert før vi hadde prøvd å hente ham, sier RBKs talentspeider, Stig Torbjørnsen, til adressa.no

Lørdag skrev Adresseavisen at Rosenborg nå skal begynne å lete over hele verden igjen etter spillere, etter to-tre år med veldig stort skandinavisk fokus.

I mandagens papirutgave begrunnes dette blant annet med tilgjengelighet og pris, ettersom Rosenborg-økonomien vil være anstrengt uavhengig av et 20-millionerssalg av Cristian Gamboa.

Tredje- eller fjerdevalg

I forrige uke var talentspeider Torbjørnsen med til Tyrkia, hvor han hadde møter med trener Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun. Torbjørnsen, som var mannen bak blant andre Didier Konan Ya, Yssouf Koné og Sapara, forteller om en hverdag som er snudd opp-ned siden han omtrent fikk reise uforstyrret rundt og finsikte spillere for åtte år siden.

— Den gang kunne jeg reise helt alene. For å sette det litt på spissen var det nesten slik at ingen visste hvor Elfenbenskysten i det hele tatt lå på kartet. Når jeg er der nå møter jeg speidere fra både norske og svenske klubber, og i tillegg har Stabæk og Aalesund akademi i landet. Alle g-16 og g-17-landslagskamper i Europa er også smekkfulle av speidere på tribunen. Det er en interessant utvikling, sier han.

Da Torbjørnsen finsiktet Sapara for RBK, spilte han for den slovakiske regjerende seriemester Ruzomberok. Overgangen var dyr, ti mill., men midtbanespilleren leverte varene. I dag ville en slik spiller – om man skal tro Torbjørnsen rett – i stedet havnet i for eksempel Tyskland, og det langt tidligere i karrieren. «Sapi» var 23 år da han koelm til Trondheim.

Sapara scorer mot Brann i 2006, og tiljubles av Øyvind Storflor.

— I dag hentes gode spillere i langt yngre alder, og spillerne har mindre problemer med å reise utenlands, sier han – som de siste årene har jobbet mest i Skandinavia, ettersom det har vært RBKs profil.Torbjørnsen er forkjemper for klubbens tanker om å se mer ut i verden igjen:

— Hovedårsaken til det handler om endringene i markedet. Spillere fra Norge, Sverige og Danmark reiser tidligere ut enn før. Og gjerne rett ut fra middels store klubber. De drar sjeldnere og sjeldnere fra en middels eliteserieklubb til en storklubb i samme land, sier Torbjørnsen.

Og ramser opp eksempler fra alle de tre skandinaviske landene, der nederlandske eller belgiske klubber ofte blir neste stasjon i karrieren. I stedet for FC København, Malmø - eller Rosenborg.

— Dessuten er det blitt for dyrt for RBK å hente et førstevalg fra en mellomstor klubb i Skandinavia. Spørsmålet er derved: Skal vi hente tredje- eller fjerdevalgene våre fra Norge, Sverige eller Danmark, eller forsøke å hente førstevalget vårt fra for eksempel Costa Rica?, spør han.

Forsvarer Nielsen-kjøpet

Et eksempel på dette, er Torbjørnsens siste konkrete involvering, da danske Emile Nielsen (20) overraskende signerte for RBK tidligere i juli.

Vingen kommer til Trondheim over nyttår, og er hentet fra Roskilde, som rykket opp fra dansk nivå tre (!) foran denne sesongen. Da overgangen ble kjent måtte både han og Hoftun tåle en del spørsmål av karakteren: Hvorfor heller ikke hente noen fra Ranheim?

— Jeg mener han er en god del bedre enn de som spiller i samme posisjon som ham i Ranheim, sier Torbjørnsen – før han fortsetter:

— Han hentet vi blant annet fordi vi så ham tidlig. Altså at han ikke er hentet av for eksempel Aalborg eller Brøndby. Da ville det i dagens marked vært sjanseløst å hente ham hit senere. Peter Ankersen har litt samme bakgrunn. Han ble hentet til RBK fra dansk nivå to (men mistrivdes og dro tilbake etter et halvt år), og er nå solgt til Red Bull Salzburg og blitt dansk landslagsspiller. Emil Nielsen scoret 34 mål i opprykksåret i Roskilde, er lynrask og en mann vi har stor tro på. Det var nå vi hadde sjansen, sier Torbjørnsen.

Ikke ti nye navn

- Hva gjør dere i dette vinduet, som snart stenger?

— Det er ikke slik at jeg har med meg ti nye, helt ukjente navn til Kåre her og nå. Vi har jobbet systematisk med navn i en lengre periode. Men vi har fått snakket om hva han er opptatt av, som passer hans trenerstil, og i hvilke posisjoner på banen som skal prioriteres akkurat nå, sier Torbjørnsen.

11. august stenger overgangsvinduet