Rio de Janeiro: I etterspillet etter Neymar-skaden og den ettergivende dømmingen i kampen Colombia-Brasil, forteller den gamle storstjernen Zico at dommerne har fått beskjed om å godta røffere spill enn vanlig.

«Jeg traff lederen for FIFAs dommerkomité, Massimo Busacca, og han sa at hensikten med å ikke være for streng i dømmingen var å unngå å redusere kampens underholdningsverdi. Spillerne har grepet sjansen og sluppet unna med det», skriver Zico i sin egen VM-spalte, som trykkes i flere aviser kloden rundt.

Zico sier at farlig spill og snill dømming ikke var spesielt for denne kampen, det har vært mye voldsomt spill under hele turneringen. Og han legger til at Brasils Fernandinho burde vært utvist i første omgang for en takling på Colombias beste spiller, James Rodríguez.

Han mener også at colombianeren Juan Zúñiga, som sendte Neymar ut av turneringen, bør få samme behandling av FIFA som Luis Suárez fikk.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Zico mener at dommerne I denne turneringen ikke har beskyttet ballføreren, men latt harde taklinger få fortsette. Og dommerne lar spillerne drive på med profesjonelle frispark og gjentatte holdinger uten å reagere. Det har gjort dette mesterskapet altfor fysisk. Zico er ikke alene. Kritikken mot den ettergivende dømmingen kommer fra flere hold, også fra dommere.

Når det er sagt, så må det også legges til at dommerne stort sett har holdt god kontroll på kampene, til tross for alle de fysiske nærkampene. Og på ett område har VM-dommerne – og ikke minst assistentdommerne – vært imponerende.

Offside-avgjørelsene har – med unntak av et par leie glipper de to første dagene – vært nesten hundre prosent korrekte. Dette gjelder selv i situasjoner med mye røre foran mål, eller når det bare har vært centimetere som har skilt offside og onside.

Et godt eksempel er kampen Nederland-Costa Rica i kvartfinalen. Forsvarsspillet til Costa Rica er mye basert på et presist offside-spill. Nederlenderne, og spesielt Robin van Persie, gikk i fella gang på gang – ofte med centimeteres margin.

Han lurte aldri linjemennene.