ULLEVAAL (Aftenposten.no): — Jeg har mange gode minner herfra. Det handler om å gjenskape dem, sier keeperen, som mest sannsynlig spiller fra start mot Italia tirsdag kveld.

25. november 2012: Hødd slår Tromsø i cupfinalen på Ullevaal og den største helten er Ørjan Håskjold Nyland. Keeperen redder to straffespark foran 6–7000 Hødd-supportere i VG-svingen.

Året etter er Håskjold Nyland tilbake på Ullevaal. Igjen blir han cupmester. For Molde. Mot Rosenborg.

Tirsdag kveld klokken 20.45 er 23-åringen tilbake på Ullevaal i sin aller første landskamp på nasjonalarenaen.

— To av de største kampene i mitt liv er spilt her. Du kan kanskje si at det er en lykkestadion, smiler keeperen. - Strafferedningene dine her var på mange måter inngangsbilletten til toppfotballen?

— Ja, på mange måter var det jo det. Mange visste sikkert hvem jeg var, men den kampen var mitt gjennombrudd. Jeg ble mer kjent og etablert i Fotball-Norge. Det gjorde også at jeg kom meg videre til en større klubb.

- En voldsom vinnerskalle

Han har fem A-landskamper for Norge. Én mot Skottland i Molde i november i fjor. De fire andre i utlandet.

Nå er han klar for å stoppe italienske stjerner i åpningen av EM-kvalifiseringen.

- Hva vet du om italienske spisser?

— Det er bra kvalitet. De spiller for store klubber. Jeg har ikke studert Italia spesielt ennå. Men jeg har fått med meg at de scoret på straffespark (mot Nederland torsdag). Men jeg kommer til å studere dem nærmere. Det går an å se mye fotball før kampen.

Sunnmøringen er spådd en lysende karrière. Nyland kan fort være en keeper som tar plassen de neste 10–11 årene.

Keepertrener Frode Grodås er raus i omtalen av den ruvende sisteskansen.— Han har en voldsom vinnerskalle. Og han har en veldig fysisk kapasitet. Nyland kunne fort vært toppalpinist, han kunne vært en topp håndballspiller. Det er noe kraftfullt og rått over han. Og så har han en naturlig autoritet som folk legger merke til og liker.

- Kan Nyland være landslagskeeper de 10-11-12 neste årene?

— Det kan han. Men heldigvis for meg, så er det flere som har lyst på den plassen. Jeg kan ikke garantere at han skal stå hele tiden. Men at han har forutsetninger for å bli en sånn bauta som kan stå der år etter år, er jeg ikke i tvil om, svarer den gamle landslagskapteinen.

Perfeksjonist

Molde-keeperen beskrives som en perfeksjonist. Han er ekstremt opptatt av detaljer.

— Detaljer er det viktig å jobbe med for å bli best. En må jobbe med det lille ekstra som gjør at du får et lite fortrinn.

- Kan du gi et eksempel?

— Det kan være en "slenging" og hvordan jeg forflytter beina. Eller hva jeg skal gjøre for å hoppe høyest mulig for å kunne nå et innlegg. Jeg terper mye. Det må jeg gjøre for at det skal sitte.

Han ble hentet til Molde etter cupfinaletriumfen med Hødd. Der etablerte han seg veldig kjapt. Og i november i fjor vant han igjen cupfinalen på Ullevaal, noen få dager etter at han hadde fått sin landslagsdebut mot Skottland.

- Hva husker du fra den straffesparkkonkurransen der du ble den store helten?

— Det var en stor dag. Vi var jo en kompisgjeng som vant NM-gull. Jeg fikk først til en viktig redning på den ene siden. Så reddet jeg også en straffe på den andre siden. Det var en stor opplevelse med 6–7000 fra våre trakter som sto i den svingen. Det var på mange måter spesielt å redde straffer der.

Ødela for Høgmo

Håskjold Nyland løp æresrunde og ble hyllet på Ullevaal. På den ene laglederbenken satt Tromsø-treneren og fortvilet. Han ergret seg trolig over den gode Hødd-keeperen. Hvem det var? Dagens landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

- Er du glad for at Mario Balotelli ikke spiller?

— Han kunne godt ha kommet for min del. Det hadde ikke gjort meg mye. Men nå er han ikke her og da forholder jeg meg ikke til ham. De som kommer er gode, vi får nok en tøff oppgave med å stoppe dem.