Ekspertkorpset som har fått teste Brannkalkulatoren er samstemte: Brann rykker ikke ned.

I alle fall om en skal ta utgangspunkt i historien. For etter at Steffen Iversen, Amund Skiri, Lars Tjærnås, Tom Freddy Aune, Mini Jakobsen og Tore Strand kom med sine spådommer, sto alle igjen med en poengsum som hadde vært for høy til å rykke ned i de fem årene eliteserien har bestått av 16 lag.

Her er ekspertenes spådommer:

  • Tore Strand: 37 poeng

  • Steffen Iversen: 36 poeng

  • Tom Freddy Aune: 34 poeng

  • Amund Skiri: 33 poeng

  • Lars Tjærnås: 32 poeng

  • Mini Jakobsen: 32 poeng

— Brann overlever

Tidligere Aalesund-spiller og C More-ekspert Amund Skiri tror at Brann bare taper tre av de ti resterende kampene, og dermed ender opp med 33 poeng. Det ville holdt til en 11.-plass i forrige sesong, mens det 2009 og 2011 ville gitt dem kvalik.

Skiri er likevel trygg på at Brann kommer til å stå på trygg grunn i november.

— Jeg tror Brann overlever, enten det blir via kvalik eller ikke. 33 poeng høres uansett ut som en realistisk sum, som jeg tror vil være nok til å holde seg i ligaen, sier Skiri, og utdyper:

— Jeg tror at flere av lagene rundt Brann vil ha en dårlig periode på høsten, mens Brann har hatt sin. Spillemessig har Brann vært gode i hele år, og med Azar Karadas og Marcus Pedersen på plass, har de fått råskapen de har savnet både offensivt og defensivt. Jeg har stor tro på Brann, sier C More-eksperten.

- Brann er bedre defensivt

Både 100% sport-ekspert Lars Tjærnås og TV 2s Mini Jakobsen spår at Brann vil havne i det samme sjiktet. Da de to fotballpersonlighetene testet Brannkalkulatoren endte Brann opp med 32 poeng. Det ville gitt nøyaktig de samme tabellplasseringene som Skiri spådde.

— Det er en liga som er nærmest umulig å tippe, men Brann ser sterkere ut enn på lenge. Den viktigste grunnen til det, er at de har bedre defensiv struktur, og et mer direkte angrepsspill, som gir motstanderne problemer, sier Tjærnås.

— Brann har ved flere anledninger vist at de er bedre enn de andre lagene der nede, men de er avhengig av å vise det i hele høst om de skal klare seg, sier Jakobsen, som tror Sandnes Ulf og Sogndal er lagene som rykker ned.

Iversen vil ha Brann i eliteserien

C Mores Tom Freddy Aune og Steffen Iversen har tro på at poengfangsten faktisk vil bli enda større for Brann utover høsten. Den tidligere Fredrikstad-treneren spår at Brann vil ende opp med 34 poeng, mens Iversen er enda mer optimistisk på Branns vegne.

Han spår at klubben vil ende opp med hele 36 poeng etter sesongen, en poengsum som ville gitt de rødkledde en niendeplass forrige sesong.

— Det er jevnt nedi der. Om de vinner noen kamper på rad, så er det ikke langt opp til niendeplassen i år heller, sier Iversen, som er sikker på at Brann også spiller i eliteserien neste år.

— Noe annet hadde vært forferdelig. Vi trenger Brann i eliteserien, sier den tidligere Rosenborg-spissen.

Strand er optimist

Aune peker på Branns gode flyt som en viktig faktor for at han spår en opptur inn mot vintermånedene.

— Det virker som laget har fått en ny giv nå, og det har smittet over på hele byen. Samtidig har kjøpene i sommer dradd fokuset bort fra ungguttene, noe jeg tror de har godt av, sier Aune.

Mest optimistisk av alle er likevel BT-kommentator Tore Strand. Han tror på en strålende Brann-høst, og spår at klubben ender opp med hele 37 poeng. Det ville dårligst gitt dem en 12.-plass i de fem siste sesongene.

— Brann har vist fremgang i det siste. De er blitt kvitt hjemmebanekomplekset og fått inn gode forsterkninger i Karadas og Pedersen. De har sett ut som et bra lag i de siste kampene og vil nok plukke mange poeng utover høsten, sier Strand.