Thor Hushovd (36) mener Idrettsgalla-juryen bommer når de utelater Norges beste syklist, Alexander Kristoff (27), i nominasjonene til Idrettsgallaen.

— Jeg mener det er feil at han ikke er nominert i kategorien Årets mannlige utøver, sier Hushovd til Aftenposten.

Thor Hushovd under presentasjonen av Arctic Race torsdag.

Kristoff, som hadde en strålende 2014-sesong, er kun nominert i kategorien Årets navn. Hvem som vinner her, er det folket som skal stemme over og avgjøre. Fagjuryen som nominerer har altså ikke funnet Kristoff verdig en plass i kategorien Årets mannlige utøver.

Vanskelig jobb for juryen

27-åringen vant blant annet Milano-Sanremo og to etapper i Tour de France i fjor. Sykkelstjernen varslet etter at nominasjonene ble kjent, at han kunne komme til å droppe hele gallaen.

LES OGSÅ: Her er de nominerte til Idrettsgallaen.

Hushovd har selv fine minner fra gallaen på Hamar. I 2011 vant han tre priser. Det var etter den fantastiske 2010-sesongen hvor han blant annet ble verdensmester i Australia.

Alexander Kristoff hadde en fantastisk 2014-sesong. Her fra Arctic Race of Norway i Alta hvor han vant etappen. Foto: NTB Scanpix

— Dette er alltid en vanskelig jobb, og vi må bare respektere de som er nominert. Det er mange utøvere som har vunnet både VM-gull og OL-gull. Men som sagt, Kristoff burde vært en av dem, sier Norges mestvinnende og beste syklist gjennom tidene.- Men jeg husker at jeg i 2006 vant en semiklassiker på våren, samt to etapper i Tour de France. Og kjørte i den gule ledertrøyen. Men jeg fikke ikke noen pris for det. Så det er nok litt vanskelig å veie opp prestasjonene.

Han mener i likhet med mange andre at også Kristoffs personlige trener, Stein Ørn, også burde vært nominert i kategorien Årets trener.

Reagerer på trenernominasjonene også

— Det burde han absolutt. Én ting er jobben han har gjort med Kristoff, og Sven Erik Bystrøm (vant gull i junior-VM sist høst, red.anm.), men Stein Ørn har har vært veldig dyktig til å bygge opp syklister over lang tid. Nettopp derfor burde han vært nominert. Om de hadde vunnet priser for så være, men det er helt klart at begge de to burde vært nominert, slår Hushovd fast.

- Handler dette om at sykkelsporten mangler status og posisjon?

Thor Hushovd vant tre priser under Idrettsgallaen i 2011. Foto: NTB Scanpix

— Sykkel har en kjempestatus i Norge. Det er det ingen som kan klage på. Men det er en relativt ung i drett i Norge selv om den er stor. Derfor sitter nok andre idretter kanskje sterkere i folk flest. Kanskje også blant dem som sitter i juryen, sier Norges eneste verdensmester i landeveissykling. - Hva betyr priser og nominasjoner for idrettsutøvere?

— Der og da tror jeg ikke folk tenker så mye på det. Men alle liker jo å bli satt pris på. At det man gjør blir lagt merke til. Jeg tror nok både Kristoff og Stein Ørn ville likt å bli nominert, sier Hushovd.