Stallen skal reduseres til 22 mann. Ingen nye spillere skal tjene mer enn 75.000 kroner i måneden. Brann har ingen penger å kjøpe spillere for. De må i så fall selge spillere, og da spillere som ikke etterlater seg krater i stallen.

BRANN STADION: Våre journalister har analysert Brann-stallen. Klubben står overfor store utfordringer.

Sportssjef Rune Soltvedt står overfor formidable oppgaver i vinter, og BT-sporten mener det er brutale grep som må foretas.

  • Jakob Orlov må selges. Han tjener rundt en million kroner i året, og treneren vil ikke bruke ham. Da er beslutningen åpenbar.

  • Fredrik Heggland må selges, gis bort eller lånes ut. Brann har fire andre stoppere som er bedre. Femtemann kan ikke oppta en plass i en så liten stall.

  • Håkon Lorentzen må selges, gis bort eller lånes ut. Spissen har null tillit hos treneren, og må få lov å utvikle seg et annet sted.

  • Beslutningen om å takke nei til Fredrik Haugen har BT allerede kritisert. Hvis vedtaket ligger fast, må Brann hente to nye midtbanespillere av høy kvalitet. Det løses enklere ved å komme til enighet med Haugen, for så å hente kun én ny toppspiller på midtbanen.

Og aller viktigst: Tre nye klassespillere må hentes inn for å heve konkurransesituasjonen og gi Brann en mulighet til å overleve i neste års eliteserie.

Forsvaret er satt

HAR EN JOBB Å GJØRE: Branns sportssjef Rune Soltvedt. Foto: Gidske Stark

Det siste er det viktigste og det vanskeligste. En gjennomgang av stallen, viser følgende:

  • Tre keepere er under kontrakt, og utgjør et spennende team. Dette er Piotr Leciejewski, Alex Horwath og Markus Olsen Pettersen.

  • Back-gruppen er totalt sett svak og sårbar, men forsterkninger kan ikke prioriteres. Ruben Kristiansen er et sterkt kort, Amin Nouri og Viljar Vevatne har en vei å gå for å overbevise om at de holder eliteserienivå.

  • Stopperne holder som gruppe god standard. Norge U21-kaptein Jonas Grønner er tredjevalg og skal få slite med å danke ut Vadim Demidov og Bismar Acosta. Fredrik Pallesen Knudsen er en spennende gardering.

  • Midtbanen er syltynn uten Haugen. Sivert Heltne Nilsen er lengst fremme, men han flankeres nå kun av Kasper Skaanes og Kristoffer Barmen. Behovet for forsterkninger er prekært, og minst én av de nye spillerne må være klart best av dem alle.

  • På flankene har Brann nå kun Erik Huseklepp, Kristoffer Larsen og Amin Askar. Alle kan levere gode enkeltkamper, men her trengs en nykommer som kan spille på begge sider og stikke seg ut som den klart fremste av dem. Brann bør ikke prioritere å kjøpe Amadayia Rennie, som klubben hadde på lån i høst.

  • På topp står Brann igjen med Azar Karadas og Steffen Lie Skålevik — spillere det ikke lukter minst ti årlige eliteseriemål av. Håkon Lorentzen må bort, og da er det også her behov for en toppspiss med målgaranti.

Lønnsskvisen

Brann holder på med et omfattende holdningsarbeid, og investerer mye av sine sparsomme økonomiske ressurser på å prente inn i spillergruppen at de må bli 24-timersutøvere. Dette har klubben gjort ved å opprette eget testsenter og ansette ny fysisk trener. Arbeidet med bedre treningskultur kan likevel ikke gå på bekostning av å utstyre spillerstallen med aktører som utvilsomt holder neste års nivå.

KAN FORSVINNE: Kontraktsforhandlingene mellom Brann og Fredrik Haugen (til v.) har ikke ført frem. Midtbanespilleren er ønsket i svenske Hammarby og kan forsvinne fra Bergen. Her er Haugen med Steffen Skålevik og Azar Karadas (med ryggen til). Foto: Ørjan Deisz

Vår vurdering er at Brann trenger tre nye spillere av høy kvalitet foran neste sesong, i tillegg til at klubben må komme til enighet med Fredrik Haugen. Det er ikke en ønskedrøm, vårt ståsted er mer at dette må til for å unngå bunnstrid. De tre spillerne må være av et kaliber som gjør dem i stand til å gå rett inn og styrke sine respektive lagdeler.Dersom Brann holder fast ved den nye lønnsmodellen, skal spillerne alle tjene mindre enn 900.000 kroner i året i grunnlønn. Det er mulig slike spillere finnes, og det er opp til sportssjefen å finne dem.

Vurdert av Anders Pamer, Tore Strand, Mads Bøyum og Øystein Vik