Vinteridrettsutøvere har uttalt seg kritisk om Russlands homofililovgivning foran vinterens OL i Sotsji. Nå går Sveriges høydehoppstjerne Emma Green Tregaro enda lenger. På sin Instagramkontohar hun selv lagt ut et bilde av sitt nye protestsymbol.

«Negler malt i regnbuens farger. #pride #chanelcolor #moscow2013 nå er alle forberedelser ferdige,» skriver høydehopperen som tekst til sitt modige bilde.

Russlands sportsminister Vitalij Mutko har uttalt seg kritisk om idrettsutøverne som går ut mot landets antihomofililovgivning.

– Som idrettsutøver bør man respektere lovene i det landet man konkurrerer. Kom til Sotsji, men ikke stå for noen propaganda, sa Mutko til nyhetsbyrået R-sport, melder Sportbladet.

Mens Emma Green Tregaro forbereder seg til å hoppe torsdag, har en annen svensk høydehopperstjerne landet i VM-byen Moskva. Kajsa Bergqvist, som selv lever i et lesbisk forhold, lover svenske medier at hun vil ta et oppgjør med president Vladimir Putin, dersom hun skulle støte på ham i VIP-områdene på VM-stadion.

– Putin er ikke mitt idol, og skulle jeg støte på ham, kommer jeg til å fortelle ham det også, sier Bergqvist til Sportbladet.

Verdensmesteren fra 2005 ble gledelig overrasket over Tregaros aksjon.

– Det er tøft av henne å gjøre dette, for det er en bedrøvelig utvikling i Russland nå. Dette handler om menneskeretter. Det er viktig at gutter og jenter som ikke nødvendigvis er homo går ut og markerer at de mener dette er feil, sier Bergqvist.

De nye lovene i Russland mot «homoseksuell propaganda» gjør det straffbart å spre informasjon om homo— og biseksualitet til mindreårige i Russland. Tilskuere som viser en «utradisjonell relasjon» i nærheten av mindreårige, eller har symboler som regnbueflagg, kan straffes med fengsel i 15 dager eller bli utvist fra landet.