BANEMANN: Banemannen Isa Lesha sier han aldri har opplevd større interesse rundt en kamp i Albania enn Albania - Norge. Og han har jobbet på Qemal Stafa Stadion i over 40 år. - Jeg har sett alle europeiske lag spille her, sier han. Foto: Ørjan Deisz
GRØNT GRESS: Det trenes friidrett på løpebanene rundt Qemal Stafa Stadion, men ingen har spilt fotball her på to måneder. Alt er satt inn for at forholdene skal være maksimale til fredagens kamp mellom Albania og Norge. Foto: Ørjan Deisz
TV-KOMMENTATOR: Defrim Methasani, mannen som skal kommentere Albania ¿ Norge for den albanske statskanalen, viser frem et gammelt lagbilde som henger i korridorene på Qemal Stafa Stadion. Foto: Ørjan Deisz

TIRANA (bt.no): Å gå inn på Qemal Stafa Stadion i Tirana sentrum i Albania bringer tankene tilbake til en annen tid, da jernteppet delte Europa i to. Landslagsarenaen ble bygget i 1946 på dugnad, like etter den kommunistiske revolusjonen.

Lite har skjedd med stadionet siden den gang. Podiet der den albanske sentralkomiteen satt og overvar kampene, er der fortsatt, midt på hovedtribunen. Garderobene er stort sett som før.

Rommet der Norges spillere skal skifte, og der Egil Drillo Olsen skal holde peptalken som kan være med og avgjøre hans siste epoke som landslagssjef, gjør at man blir minnet om en gymgarderobe i et kulturhus i en liten kommune i Norge.

Stor interesse

Kapasiteten skal være 16.900 til fredagens kamp mot Norge, får BT opplyst. Men det kan være at flere kommer inn for å se kampen. Drømmen om VM i Brasil lever i Albania ,og interessen rundt kampen er enorm. Prisene på svartebørsen er nå rundt 100 euro, nesten en halv albansk månedslønn. Trolig kunne landslagsarenaen blitt solgt ut fire-fem ganger.

I gangene i Qemal Stafa Stadion (oppkalt etter en krigshelt fra 2. verdenskrig) møter vi banemannen Isa Lesha. Han har ordnet med forholdene på den albanske landslagsarenaen i over 40 år.

— Alle spør meg om jeg har billetter til kampen. Jeg har aldri opplevd en slik interesse. Alt det er knyttet til drømmen om å nå VM, sier Lesha.

- Ikke det samme som Serbia eller Hellas

Steminingen er forventet å bli ekstrem under kampen mot Norge. Dette skal bli en albansk folkefest. Tirana blir full av fotballfans, og mange av dem er albanere som har kommet fra Kosovo, Makedonia og andre steder. De fra skal være dem som Kosovo lager størst stemning. For dem handler det å feire en albansk kamp like mye om å synge om drømmen om et Stor-Albania, som VM-kvalifisering.

Men det er VM det handler om. Norge må vinne. Albania bør også vinne. At Albania slo Norge 1-0 i Oslo i mars, har skapt enorme forventninger.

— Det var ikke det samme som om vi hadde vunnet mot Serbia eller Hellas, men det å slå Norge var å vinne mot et land som er respektert i fotballsammenheng, sier Derfrim Methasani, mannen som skal kommentere Albania – Norge for albansk TV.