Med andre ord er det kanskje de to antatt svakeste lagene av de åtte som var med i EM-trekningen om de fire siste ledige EM-plassene, som møtes i dobbeloppgjør først i Oslo og siden i Budapest. To kamper som bør sende Norge til EM-sluttspillet.

Ungarn er et lag Norge bør beseire skal vi i det hele tatt ha noe i EM-sluttspillet å gjøre!

Tore Strand.

At Per-Mathias Høgmo uttaler seg i forsiktige ordelag etter trekningen, er ingen overraskelse. I internasjonal fotball finnes det knapt enkle kamper. Det vil undre meg om ikke dobbeltduellene mot Ungarn blir tette og jevne, men samtidig går det ikke an å legge skjul på at Ungarn var reneste drømmetrekningen sett med norske øyne.For når du møter en nasjon der to av profilene er en 39-åring i grå joggebukser, og en veteran på 36 år som er mest kjent for å være en solid spiller hos Fulham og West Bromwich, så er det et lag uten de store stjernene Norge møter. Keeper Gabor Kiraly er kjent som en stødig keeper, og for sine grå jobbebukser. Zoltan Gera har holdt et solid internasjonalt nivå i flere år, men har nok sett sine beste dager på fotballbanen.

Mangel på unge, lovende spillere har den siste tiden vært merkbart hos Ungarn som ledes av tyskeren Bernd Storck. Ungarn møter Norge med et lag der gjennomsnittsalderen er ca. 30 år. Det sier litt om at magyarene har en viss rutine, men EM-kvalifiseringen viste også at de slet mot både Færøyene og Finland. Til tross for det var de nære på å kvalifisere seg til EM som beste treer før Tyrkia scoret et sent mål som sendte tyrkerne til EM.

Ungarn er solide bakover på banen, men scorer lite mål. Dermed ligger det an til tette dueller mellom to lag som har sin styrke defensivt. Men basert på tidligere møter som viser fire norske seirer og en uavgjort på de fem siste kampene, og Norges høstlige opptur, så er nok Norge favoritter i de fleste øyne.

Det er noe Norge ikke er vant til, og det å finne den rette balansen mellom det å være offensiv på alle måter, samtidig som en har kaldblodighet nok til å sikre seg resultatene som gir Norge EM-billett, blir den største utfordringen.

Det handler først og fremst om å gjennomføre en første kamp der en helst ikke bør slippe inn mål. Så lenge bortemålsregelen teller i de to kampene, så blir det viktig å ikke la Ungarn score i det første oppgjøret på Ullevaal. Den oppgaven bør Norge fikse, for er det en ting som har gledet med det norske landslaget i høst, så er det den defensive fremgangen.

Det ble riktignok to baklengs mot Italia, men det var mål som kom etter personlige feil, noe det er vrient å gardere seg mot. Det kollektive løftet som Norge har fått i de siste oppgjørene, er også det som bør gi Norge muligheten til å nå EM. Det er ingen grunn til å frykte Ungarn, samtidig som en vet at de fleste EM-kamper er jevne.

Ungarn har få spillere som er vant til de store anledningene. Venstrekanten Balazs Dzsudzsak spiller i tyrkiske Bursaspor og er et av Ungarns beste offensive våpen. Spissen Daniel Böde er toppscorer i den hjemlige ligaen med elleve fulltreffere, men i EM-kvalifiseringen har han kun scoret to mål.

Med andre ord er det ikke profiler som preger det europeiske toppsjikt Norge møter. Derfor er det all grunn til å tro at Ungarn kan slås over to kamper, men som alltid handler det om å gjenskape de prestasjonene som ga Norge EM-muligheten etter en svak start på kvalifiseringen.

Norge var heldige med trekningen til gruppespillet. Og da en av de franske EM-heltene fra 1984, Dominique Rocheteau, trakk Norge og Ungarn opp av bollen som de to siste nasjonene, var det bare å si merci beaucoup, Dominique!

Jeg håper å se en offensiv Per-Mathias Høgmo i de neste ukene. Denne muligheten bør landslagssjefen og hans utvalgte menn ta vare på!