Andres Iniesta, Neymar, Messi og de andre Barcelona-spillerne har hatt mye å juble for de siste årene, men klubben er nå mistenkt for å ha mottatt for mye statsstøtte. Andres Iniesta, Neymar, Messi og de andre Barcelona-spillerne har hatt mye å juble for de siste årene, men klubben er nå mistenkt for å ha mottatt for mye statsstøtte. Foto: ALBERT GEA/Reuters

Real Madrid og Barcelona blir sak i EU

Storklubbene er to av sju spanske toppklubber som blir egen sak i EU-kommisjonen. De skal ha mottatt ulovlig statsstøtte.

Det er den spanske utenriksministeren Jose Manuel Garcia Margallo som opplyser dette. Han sier at det kan ende med straff for de sju klubbene.

Margallo sier at vedtaket om på starte egen sak mot de sju spanske klubbene kommer til å bli offentliggjort i Brussel onsdag, men det vil ta mange måneder før undersøkelsene er sluttført og eventuelle sanksjoner iverksatt.

Ved siden av toppklubbene Barcelona og Real Madrid er Osasuna, Athletic Bilbao, Valencia, Elche og Hercules de klubbene som skal undersøkes.

Skattefordeler

De fire første klubbene som er nevnt, Real Madrid, Barcelona, Osasuna og Athletic er eid av medlemmene. Det gir disse klubbene skattefordeler som ikke samsvarer med de reglene EU har. Det mener i alle EU-kommisjonen.

Men det er ikke bare skattefordeler dette dreier seg om, for Real Madrid kommer også til å bli undersøkt i forbindelse med treningsfasiliteter klubben har i Valdebebas nær flyplassen i Madrid. Athletic vil bli undersøkt for fordeler klubben kan ha hatt etter å ha bygget nytt stadion. Det hevdes at Athletic har mottatt støtte som er ulovlig, men dette vil videre undersøkelser avgjøre.

Lån og bankgarantier

Når det gjelder klubbene Valencia, Elche og Hercules skal det undersøkes om disse klubbene har mottatt ulovlig støtte i form fra regionale lån og bankgarantier. Alle de tre klubbene har slitt økonomisk. EU-kommisjonen mener det kan være grunn til å tro at klubbene har fått fordeler av ulovlig støtte på regionalt nivå.

Utenriksminister Margallo benekter at klubbene har gjort noe de kan tas for.

— Klubbene har ikke brutt noen EU-regler, og det er helt klart at den spanske regjeringen støtter klubbene i denne saken som har oppstått, sier Margallo.

Nå har regjeringen en måned på seg til å tilbakevise anklagene om urent spill, og han sier det kommer til å bli satt inn store ressurser på å motbevise anklagene EU-kommisjonen har kommet med.

— Regjeringen vil kjempe til siste slutt med å forsvare spanske klubber. De er jo en del av det spanske varemerket, sier Margallo.