RIO DE JANEIRO: Dream Team er på plass i OL for syvende gang. USAs basketballstjerner er igjen blant OLs største favoritter. Og nok en gang kjører de sitt eget løp.

I RIO: Erlend Nesje og Martin Slottemo Lyngstad.

De amerikanske basketballstjernene har styrt unna deltagerlandsbyen helt siden Dream Team, anført av Michael Jordan, Magic Johnson og Scottie Pippen, deltok for første gang i OL i 1992.Nå har de funnet sin egen maritime festning ved det oppussede og strøkne havneområdet i sentrale Rio de Janeiro.

På det 514 fot lange luksuscruiseskipet Silver Cloud lader Kevin Durant, DeMar DeRozan, Carmelo Anthony og de andre NBA-stjernene opp. USAs herrelag og kvinnelag i basketball har hele luksusskipet for seg selv.

Vi forsøkte å komme inn på området ved havnen Pier Mauá.

Men det var bom stopp ved sikkerhetskontrollen.

Luksusskipet voktes av 250 politimenn. Et fem meter høyt skuddsikkert gjerde sikrer at ingen kommer seg inn.

Og på sjøsiden patruljerer to politibåter konstant.

SKJERMET: Ved havnen i Rio de Janerio ligger cruiseskipet Silver Cloud. Her bor USAs basketstjerner under hele OL. Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGTAD

Et skip lasset med dollarDet er klin umulig å komme inn til OLs rikeste idrettsutøvere. Med mindre du kjøper billett på ett av de andre luksusskipene i samme havn, og på den måten finne en bakvei for å få et glimt av Silver Cloud.

Men det er en kostbar affære. Cruiseskipet USAs basketballandslag har som OL-base, tar normalt 13.000 dollar (110.000 norske) kroner for en uke i lugar. Og prisnivået på naboskipene i havnen er ikke mye lavere.

USAs basketballstjerner slipper uansett å betale en dollar, ettersom en sponsor betaler hele gildet, men de hadde definitivt hatt råd til det.

Samlet tjener USAs herrelag to milliarder kroner kommende NBA-sesong. Da har vi ikke tatt med sponsorpenger og inntekter for kommersiell virksomhet.

Totalt er det 24 spillere på de to basketballagene. De har selvfølgelig et stort apparat rundt seg.

Men det er mer enn romslig på skipet.

I sosiale medier har spillerne postet bilder over hvor flott de har det.

For det er tilgang til alt en måtte ønske.

Det er installert spesialsenger slik at spillerne er sikret nattesøvn. Dream Team har egne kokker, tilgang til flere basseng og spaområder. Det er en egen "sigar-lounge", bibliotek og casino.

ROMSLIG: Slik bor NBA-stjernene under OL. Foto: SILVERSEA

Beskyttet og bortgjemtDe slipper også å sitte i kø i en buss til motsatt ende av Rio de Janeiro til kamper og trening. Dream Team tar sjøveien i egen båt til Barra-området.

— Båten vi bor på er veldig fin, veldig beskyttet og bortgjemt. La oss være ærlige, hvordan kan vårt herrelag og damelag bo i deltagerlandsbyen? Spesielt herrelaget ville blitt bombardert. De ville ikke fått fred, sier kvinnespiller Angel McCoughtry til New York Times.

LITT MINDRE ROMSLIG: Slik er noen av rommene i Olympic Village, der blant andre Usain Bolt og Michael Phelps bor. Foto: REUTERS

Jerry Colango, direktør for USAs to basketballandslag, sier det er et sikkerhetsspørsmål.— Våre spillere er trolig de mest kjente idrettsutøverne i hele verden. Vi har vår oppfatning av hvordan vi skal håndtere dette. Vi kan ikke bare kaste dem inn i landsbyen. Da IOC bestemte at de ønsket profesjonelle spillere med i OL, måtte vi beskytte dem. De er veldig verdifulle.

Samtidig lader flesteparten av de andre OL-utøverne opp i deltagerlandsbyen. Og de ser ikke ut til å ha noen problemer med å bo sammen med de andre, og mer ukjente, utøverne i Olympic Village.

FORKLARINGEN BAK DEN STORE SNAKKISEN: De runde blåmerkene avslører hemmeligheten til USAs OL-lag.

BIBLIOTEK: NBA-stjernene kan trekke inn i biblioteket ved behov. Foto: SILVERSEA

Phelps ba om selfieUsain Bolt dokumenterte sin innsjekk på sin Snapchat-konto. Det var mange som ville ha en bit av ham. Men han lo og syntes det var stas.

Michael Phelps, tidenes mestvinnende olympier, løp på tennisesset Novak Djokovic og ba om en selfie.

Her om dagen ble Rafael Nadal observert i kø på McDonalds i den internasjonale sonen, der også mediene kan operere fritt.

De 10.000 utøverne i Olympic Village spiser frokost, lunsj og middag i samme kantine. Rommene er både små og sparsommelig innredet.

Den australske NBA-spilleren Andrew Boguts bor i deltagerlandsbyen. Han klaget sin nød på Twitter, om at han hadde problemer med både seng og dusjforheng.

Konfrontert av en amerikansk TV-reporter, svarte New York Knicks-stjernen Carmelo Anthony:

— Det er omtrent som at vi bor på et hotell. Det er ikke slik at vi er på et cruise på sjøen. Vi er landfast. Vi har de samme fasilitetene som på et vanlig hotell, så jeg skjønner ikke hva folk klager over. Sengene er ikke store. Rommene er små. Det er også noen ulemper med å bo på skip.

Åpnet med to seire

Komfort eller ikke. Dream Team har vært, og er, blant OLs største attraksjoner og soleklar favoritt til å vinne turneringen.

De vant åpningskampen mot Kina i Carioca Arena med 119–62. Kevin Durant og USA gjorde også stort sett som de ville mot Venezuela sist natt.

Venezuela sjokkåpnet og holdt overraskende 18–18 etter første periode. Så var det lekestue fra USA, som til slutt vant kampen kontrollert 113–69. De er konger på basketballbanen. Og lever som grever utenfor.