11. oktober blir en merkedag innen norsk TV-historie. Når TV2 sender EM-kampen mellom Norge og Kypros, vil TV 2 også produsere kampen i 3D, som den aller første norske tv-produksjon.

Det er gøy at vi får være først med en 3D-produksjon i Norge. Dette er en bekreftelse på at vi holder følge med utviklingen og en illustrasjon på at vi er oppegående og skodd til å møte fremtiden. Den videre utviklingen på dette området vil gå fort, og da er det viktig å ligge i front , sier Bjørn Taalesen, sportssjef i TV 2 i en pressemelding.

Visuell opplevelse

— Også for fotballen er det viktig å være i front av utviklingen. Vi ønsker å gi alle de som ikke har mulighet til å være på vår landskamparena Ullevaal Stadion en visuell fotballopplevelse så nær den ekte som mulig. 3D gir en unik følelse av tilstedeværelse. Jeg er derfor glad for at vi gjennom Fotball Media og sammen med våre samarbeidspartnere kan tilby landskampen Norge - Kypros i fullverdig 3D-produksjon, sier fotballpresident Yngve Hallén.

3D-sendingen blir tilgjengelig for Canal Digital sine kunder - både på parabol og kabel - på en kanal som har fått navnet TV 2 3D.

Samarbeid

— Vi har gjennom en rekke år vært en sentral samarbeidspartner for Norges Fotballforbund og synes det er veldig positivt at vi sammen med TV 2 nå får løftet fotballproduktet til nye høyder som vil glede norske fotballfans. Med å tilby denne landskampen i 3D, eksklusivt for Canal Digitals kunder, så demonstrerer vi også at det ligger en vilje og ambisjon for vår 3D-satsing fremover, sier Petter Carlsen, administrerende direktør i Canal Digital Norge.

VM først ute

Det er imidlertid ikke første gang fotball sendes i 3D. I fjor sommer ble VM også produsert og sendt i 3D. Blant annet sendte Colosseum og Ringen kino i Oslo kvart-, semi-, bronsefinalen og finalen fra fotball-VM i 3D.

Dekoderhjelp

For å se sendingen fra kampen 11. oktober må du ha HD-dekoder fra Canal Digital, en 3D-klar tv og tilhørende 3D-briller.

3D-produksjonen er gjort mulig som følge av at TV 2-eide OB-Team nylig fikk levert en 3D-klar tv-produksjonsbuss, som er den eneste i sitt slag i Skandinavia. En av TV 2s tv-produsenter vil produsere sendingen, sammen med en tv-stab bestående av folk fra TV 2 og OB-Team, og totalt vil fem egne 3D-kameraer bli plassert rundt på Ullevaal for å kunne levere ekte 3D-bilder.

Rett timing

Det er spennende at vi endelig kan gå på lufta med en fullverdig 3D-produksjon. Vi har egentlig vært heldige med «timingen». Vi hadde behov for å utvide vår park av tv-produksjonsbiler. Samtidig har 3D-teknologien, og markedet for 3D-produksjon utviklet seg slik at det syntes riktig å bygge 3D-funksjonalitet inn i vår nyeste tv-buss , sier Bjørnar Nordahl, administrerende direktør i OB-Team AS.