Magnus Carlsen stirrer på brettet under det skuffende åttende partiet. AP

Carlsen-forfatter: - Nå er Magnus på sitt laveste nivå

Arne Danielsen tror verdensmesteren kan forsvare tittelen — selv om han ikke finner toppformen.

Kurt B. M. Haugli

— Jeg gidder ikke vente på han der, sa Magnus Carlsen, gestikulerte og forlot pressekonferansen før den hadde startet.

Onsdagskveldens niende parti blir kanskje like spennende som dramaet som utspant seg på Manhattan natt til i går. I kveld spiller Carlsen med svarte brikker mot Karjakins hvite. Hittil har det ikke gått på skinner for den regjerende mesteren.

En av dem utenfor familien som kjenner Magnus Carlsen best, tror han vet hva som plager han som fortsatt er den regjerende sjakkverdensmesteren. Det har i flere dager vært lurt på om Carlsen faktisk ikke er den sjakkspilleren som han en gang var.

Forfatter Arne Danielsen. Kurt B. M. Haugli

Arne Danielsen har skrevet biografi om ham. Han gjorde sitt første lengre intervju med det norske sjakkgeniet da Carlsen var 14 år gammel. Det han opplevde da, forbløffet ham.- Jeg traff en ung mann som kunne belære meg om harmoni og kreativ flyt. Det var noe jeg lærte mye av, sier Danielsen.

I januar 2015 kom han med en oppdatert biografi etter VM-seieren i Sotsji. «Magnus Carlsen-portrett av en verdensmester».

Det han har opplevd og sett av Magnus Carlsen i New York, har hverken forbløffet eller imponert Carlsen-biografen.

LEST DENNE? Carlsen får tyn fra mange, men russisk sjakkikon går i stedet til angrep på forbundet

Carlsens to nivåer

- Hvis Magnus Carlsen hadde vært på sitt beste, ville han ledet denne kampen klart allerede før det åttende partiet, sier Danielsen.

I det åttende partiet gikk alt galt for Carlsen. Han gjorde flere store feil i kampen som han spilte med hvit. Feil som frarøvet ham selv mulighetene til å vinne kampen og feil som til slutt gjorde at Karjakin fikk den første seieren etter syv remis-partier.

- Magnus Carlsen har to prestasjonsnivåer. På begge nivåene er han best i verden. På det laveste nivået er han én blant flere. Men på det øverste nivået er han helt outstanding. Akkurat nå er han nede på det laveste nivået. Du kan gjerne si at han er nede på Karjakins nivå. Men jeg tror han er bedre enn russeren også på dette nivået, sier Danielsen.

Han er ikke på sitt beste

Han har sett en del trekk ved Carlsen som tyder på at han ikke er i stand til å prestere på sitt beste nivå. Det nivået som gjør ham til verdens ubestridt beste sjakkspiller i verden.

Her gestikulerer Magnus Carlsen med armene like før han forlot pressekonferansen natt til tirsdag. AGON LIMITED

- Magnus Carlsen er avhengig av å komme inn i en slags boble. Det handler om å komme inn i en meditativ tilstand. Når han er der, er han helt overlegen alle andre. Men Magnus er ikke der nå, sier mannen som under sjakk-VM har lansert boken The Wizards: behind the scenes analysis og the Wizards lifestyle for the common man.Det er en bok hvor han og den indiske forfatteren Sriram Balasubramanian ser på menneskelige prestasjonsevne helt ute i det ytterste av hva som er mulig. Den tar utgangspunkt i kampen VM-kampen i Chennai hvor Carlsen vant sin første VM-kamp.

FIKK DU MED DEG DETTE? Carlsen og Karjakin utvekslet ikke ett eneste ord etter raskt parti.Eksperter tror de vet årsaken.

For godt humør

Danielsen ser at det er en rekke faktorer som tyder på at Magnus Carlsen er i stand til å yte helt opp mot sitt ytterste. Han er ikke er inne i den boblen hvor alt handler om å spille sjakk slik som den kunstneren han kan være.

- Han har vært i unormalt godt humør på pressekonferanser. Han har håndhilst på kjenninger like før han skulle inn for å spille. Magnus er til stede i verden i stedet for å være i den boblen som får ham til å spille den beste sjakken, sier Danielsen.

For selvsikker

Jonathan Tisdall, tidligere toppsjakksjef i Norges Sjakkforbund, og lagleder for det norske laget i årets sjakk-OL med Magnus Carlsen på laget, er i veldig stor grad enig med Arne Danielsens analyse av Magnus Carlsen.

- Det virker som Magnus aldri hadde trodd at noe kunne gå galt mot Karjakin. Det virker som han vært i overkant selvsikker, litt overivrig og dårlig fokusert, sier Tisdall.

Han er enig med Danielsen om at denne VM-kampen kunne han ha avgjort allerede. Tisdall tar frem fotballsammenligningen.

- Ofte spilles det kamper hvor det ene laget dominerer, har sjansen og ligger an til å vinne, men så går de på en baklengs og taper, sier Tisdall.

LES OGSÅ:

Les også

«Magnus Carlsen ble rasende og gikk. Vi nordmenn liker ikke slikt».

Danielsen tar også frem fotballmetaforene.

- Karjakin spiller sjakk som Drillos spilte fotball. Tett forsvar og så vinne kampen på en kjapp kontring.

Jonathan Tisdall kaller situasjonen Carlsen er kommet opp i, for et marerittscenario. Han har jo ikke spilt dårlig, har Karjakin i kne flere ganger og burde vunnet minst ett av det tredje eller fjerde partiet.

- Jeg tror han kan komme tilbake. Men i dag var han sur, sa Danielsen etter tapet.

Russisk tro på Carlsen

Akkurat der får han støtte fra russisk hold. Sergej Karjakins manager, Kyrillos Zangalis, var selvfølgelig både svett og lettet etter seieren. Men han ville ikke snakke om at det hele var over.

- Det er fryktelig langt til at vi kan begynne å snakke om seier her. Det er fire partier som gjenstår. Vi er tidlig ute. Carlsen kommer garantert tilbake, fortalte han til Aftenposten etter det åttende jubelpartiet for Karjakin.

Hør siste Aftenpodden Sport. Høgmos avgang, cupfinalen, Carlsens VM-kamp og langrennsåpningen blir diskutert :