Musikken dundrer ut av høyttalerne på crossfitsenteret i Haugesund. Klokken er bare litt over 11, men de profesjonelle Avaldsnes-spillerne er allerede i gang med dagens andre økt. Arne Møller, den tidligere spilleren og sportsdirektøren i Brann, takket i november i fjor ja til å bli ny trener for en klubb som har vakt oppsikt i norsk kvinnefotball.

- Vi har først og fremst ønsket oss norske spillere, men selv om vi har bedre økonomiske betingelser, har mange takket nei. Også det har ført til at vi har måttet se til utlandet, sier trener Arne Møller. Foto: Roar Christiansen

Ved hjelp av lommeboken til Arne Utvik — som har slått seg stort opp på eiendom - har klubben gjort sin helt egen greie. Her er spillerne fra Norge, for ikke å nevne Rogaland, i mindretall. Men mens Avaldsnes av andre blir betegnet som «kjøpelag» og «kvinnefotballens Queens Park Rangers», velger Møller å se det fra en litt annen side.- Avaldsnes var kongesete i 500 år, Harald Hårfagre holdt til her. Avaldsnes var på sitt aller sterkeste da det internasjonale innslaget var størst. Her var islendinger, irer, russere og folk fra Middelhavet. Sånn sett gjør vi akkurat det samme nå, og den historiske forankringen synes jeg er spennende. Vi kan lage et lag som faktisk har en ekstrem lokal forankring, selv om det er et internasjonalt innslag, sier Møller.

Vil tilføre samba

Han tar seg en runde i rommet for å skryte av innsatsen til en gjeng slitne spillere. Blant dem er Rosana dos Santos Augosto. Den brasilianske landslagsstjernen har spilt både OL- og VM-finale, hun har vunnet mesterligaen med Olympique Lyon og den amerikanske proffligaen med Sky Blue FC.

- Å komme hit var en ny utfordring, men jeg har alltid hørt at Norge er et godt land å bo i. Folkene her er hyggelige, og jeg er virkelig komfortabel. Dessuten føler jeg at jeg utvikler meg som spiller. Fotballen er annerledes, men kanskje kan jeg hjelpe de unge spillerne, og tilføre litt samba, smiler 31-åringen før hun setter seg i bilen for å kjøre over Karmsund bro og hjem til lille Avaldsnes.

Seks av Avaldsnes’ spillere bor i et digert hus som er eid av klubbens rike onkel, Arne Utvik. Her er Ida Fjordbakk fra Harstad med brasilianerne Andréia Rosa De Andrade og Débora Cristiane de Oliveira. Foto: Roar Christiansen

Der, i et digert hus som selvsagt er eid av Arne Utvik, bor Rosana sammen med fem lagvenninner: Ida Fjordbakk fra Harstad og Thorunn Jonsdottir fra Island, samt de tre andre brasilianske spillerne, Andréia, Debinha og Viviane Holzel Domingues. På ulike gjenstander omkring i huset er det klistret små lapper. «Door» står det på stuedøren.- Noen av brasilianerne holder på å lære seg engelsk, og vi andre prøver å hjelpe dem. Jeg har for min del lært noen enkle portugisiske gloser, sier Fjordbakk.

På kjøkkenet hakkes og skjæres det mens praten går raskt.

- Det blir mye liv med så mange i ett hus, men vi har hvert vårt store rom å trekke oss tilbake på hvis vi føler behov for det, sier Fjordbakk.

- Vi brasilianerne liker å ha det moro. Spiller musikk, lager mat, danser — og ler nesten hele tiden, forklarer Rosana.

- Bare tull!!

Men de må hvile også, for snart venter dagens tredje trening. Til denne økten, fotballtrening i hallen på Avaldsnes, kommer også Arne Utvik selv ruslende. Vi benytter sjansen til å spørre hva som er tanken bak prosjektet han har satt i gang.

Avaldsnes trener opptil tre ganger om dagen. Her gir Andréia det hun har under lagets crossfitøkt. Foto: Roar Christiansen

Utvik flirer.- Det er ingen tanke bak, det er bare tull! Men med enkle midler kan du skape et toppserie­lag, du kan nå toppen i Europa med bare litt mer midler enn vi bruker i dag. Det startet da Avaldsnes var i 3. divisjon, og jeg så hvor lett det var å rykke opp i 2. divisjon. Da tenkte jeg at veien videre er jo egentlig vanvittig lett hvis du bruker litt penger. Dette var vel i 2009. Så har vi bare durt på.

- Arne Møller er veldig opptatt av den kulturelle og historiske biten i dette. Er du også det?

- Jeg synes det er moro, men er ikke sånn genuint opptatt av det.

Heller ikke hva som er god butikk, bryr Utvik seg for mye om når det kommer til fotballlaget.

- Litt markedsføring er det jo i dette, men bedriftsøkonomisk er det helt borte vekk. Men uansett så er det gøy! Spesielt å irritere andre lag. De sier «kjøpelag» og alt sånt, men det er bare hyggelig. Hvem definerer hva et kjøpelag er? Er det om du bruker to millioner på å kjøpe spillere eller hundre tusen?

- Sprenger sikkert budsjettet

Budsjettet for sesongen er 4,8 millioner, men som Utvik sier:

- Det sprenger vi sikkert!

- Hvor langt perspektiv har du på dette?

- Ett år om gangen. Jeg vil alltid være med, men størrelsen på pengestøtten vil variere med markedet i det jeg holder på med til daglig.

Da svarer Arne Møller noe annerledes. Han forteller at han har et evighetsperspektiv på alt han gjør i klubben. Og trekker altså linjer tilbake til vikingtiden når han skal forsvare et prosjekt han selv betegner som «sprøtt».

Kan hende er en ny storhetstid i emning på Avaldsnes, Norges eldste kongesete. Denne gang med elleve dronninger i hovedrollene.

Fakta: Dette er Avaldsnes

  • Bygd i Karmøy kommune, på Karmøys østside. Ligger knapt en mil fra Haugesund sentrum.

  • Harald Hårfagre slo seg ned på Avaldsnes etter at han hadde samlet Norge til ett rike. Dette var på slutten av 800-tallet.

  • Lenge før den tid satt det mektige høvdinger på Avaldsnes og kontrollerte skipstrafikken som gikk opp og ned det smale Karmsundet.

  • Kilde: Store Norske Leksikon og NRK

SPORTSDØGNET: