OSLO (aftenbladet): — Har jeg vært med i seks kvalifiseringer? Det hørtes mye ut, men det er sikkert riktig, sier kapteinen i det han blir konfrontert med sin karriere som landslagsspiller.

Brede Hangeland forsyner seg med en kopp kaffe og en klase druer i det han tar i mot Aftenbladet på hotel Bristol midt i Oslo sentrum.

Fredagens seier mot Kypros er fortært og allerede en del av historien. Laget tok de tre poengene de måtte ha for å ha muligheten til å bli nummer én eller to i puljen.

Debuterte i 2002

Kvalifiseringen til VM i Brasil neste sommer er den sjette Hangeland deltar i etter at han debuterte på A-landslaget i en privatkamp borte mot Østerrike 20. november 2002. Det er snart 11 år siden. Den gang var lagkameratene Christer Basma, André Bergdølmo og Øyvind Leonhardsen.

Norge har vært nær i samtlige fem kvalifiseringer med Hangeland på laget, men alltid sviktet når det gjelder som mest. Dermed står EM i Belgia og Nederland i 2000 som det siste mesterskapet for Norge.

— Jeg husker spesielt playoffen mot Tsjekkia til VM i Tyskland i 2006. Vi røk 0-2 sammenlagt, men den gang følte jeg vi var nær, minnes Hangeland.

Vanskelig regnestykke

Nå er det gruppeleder Sveits som gjelder. Forutsetningene for videre avansement inneholder så mange regnestykker og variabler at selv ikke Drillo orket å regne på det i helgen.

Landslagssjefen understreker at Islands 4-4 mot Sveits fredag økte sannsynligheten for at Norge kan vinne gruppa, men påpeker at konkurransen om 2. plassen samtidig hardnet til.

Fakta er at Sveits, Norge, Island, Slovenia og Albania alle har muligheten. Bare Kypros er sluttkjørte. Tirsdagens oppgjør på Ullevaal vil langt på vei avsløre om de norske VM-sjansene øker eller minsker.

— Det hadde vært stort å få oppleve et mesterskap, jeg har ingen andre mål som overgår det. Et mesterskap med Norge er det eneste jeg mangler i en karriere jeg har vært utrolig heldig med, understreker 32-åringen.

Svarteper igjen?

Alle lagene som blir nummer to i sine puljer, må trekke fra poengene de har tatt mot gruppens bunnlag. Deretter får de åtte beste av de ni toerlagene spille playoff om de siste fire billettene til Brasil.

For øyeblikket sitter Norge med svarteper. Etter at seks poeng mot Kypros er trukket fra, har Norge færrest med fem poeng. Nærmest ligger Bulgaria med sju. Dersom Norge ikke vinner gruppa, betyr det at landslaget må ta to poeng mer enn Bulgaria på de tre siste kampene.

— Om jeg er nesten-kapteinen? Det kan du gjerne si, enn så lenge. Vi har vært nær ved å kvalifisere oss flere ganger siden jeg debuterte, og det er irriterende at vi ikke har klart det. Men det gjelder å være realistisk, sier Fulham-spilleren og legger til at det norske folk nok har et litt kunstig bilde av landslagets muligheter etter suksessen på 90-tallet.

— Det var en unntaksperiode hvor Norge hadde en spillestil ingen lag klarte å forsvare seg mot. Men Norge er ingen stormakt i fotballens verden, påpeker Hangeland.

Med sine 32 år vet den tidligere Viking-spilleren at karrieren nærmer seg slutten. Men han tar sikte på å holde på i minst tre år til. Dersom Norge skulle mislykkes i innspurten også i denne kvalifiseringen, starter en ny neste år.

24 lag til EM i 2016

Det spesielle til EM i Frankrike i 2016, er at hele 24 lag skal delta. Landslagskapteinen liker det. Det er forståelig med tanke på hva Hangeland har opplevd i sine kvalifiseringer.

— Dersom du ser tilbake på de fem-seks siste kvalifiseringene, har vi enten blitt nummer to eller tre. Med 24 lag ville vi dermed vært kvalifisert. Jeg mener Norge ligger i sjiktet mellom 16 og 25, og ser at Frankrike i 2016 kan være en mulighet, sier Hangeland.

— Men først er det Sveits som gjelder. Selvfølgelig er det mulig å slå dem, legger en optimistisk Hangeland til.

Fakta Hangelands kvalifiseringer

  • EM Portugal 2004: 2. plass bak Danmark, utslått i playoff mot Spania (1-5)

  • VM Tyskland 2006: 2. plass bak Italia, utslått i playoff mot Tsjekkia (0-2)

  • EM Østerrike/Sveits 2008: Trengte uavgjort hjemme mot Tyrkia i siste puljekamp for å bli nr. to, tapte 1-2

  • VM Sør-Afrika 2010: 2. plass bak Nederland, men ble dårligste toer og fikk ikke playoff

  • EM Polen/Ukraina 2012: Vant de tre første kvalkampene, men endte på 3. plass bak Portugal på dårligere målforskjell

  • VM Brasil 2014: 2. plass bak Sveits før de tre siste kampene