MANCHESTER: Først var det veldig kjedelig, så ble det hele et fyrverkeri av en fotballkamp. Til slutt debuterte verdens dyreste tenåring med scoring.

Van Gaals lettelse

Det ble Louis van Gaal som hadde mest grunn til å feire etter en kamp som virkelig tok fyr etter pause.

foto
Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås. Foto: Ørn E Borgen

Allerede da jeg løp forbi mektige Old Trafford i høstregn før lunsj, yret det av liv rundt stadion. Dette oppgjøret er noe helt spesielt. To byer som alltid har rivalisert om hegemoniet på mange områder, to fotballklubber som begge har vært størst i lange perioder, to supportergrupper som er vant til å vinne, men som kanskje tviler på om de har en manager som kan hente hjem nye trofeer.

Som foran en VM-finale

Stemningen og trykket var verdig en finale i VM, spillet var dessverre i en litt lavere divisjon lenge. Første omgang kan enkelt oppsummeres med:

Scoringer? Null.

Målsjanser? Null?

Underholdning? Null.

Det var enkelt å forstå hvorfor de 22 som startet kun hadde scoret to mål totalt så langt i sesongen. Louis van Gaal innrømmet overraskende at ryktene om et lite spilleropprør var sanne. For ensformige og tøffe treninger og for lite av det offensive spillet overlatt til kreativitet skal ha vært de viktigste ankepunktene da Wayne Rooney, som nå er skadet, og Michael Carrick banket på døren til manageren.

Alt endret seg etter pause

Hvis tøffe treninger gir tunge ben kan de to ha hatt et poeng. Manchester United flyttet ball og ben for langsomt offensivt til å bryte ned godt organiserte lag. De blir forutsigbare, spiller nesten alltid på fot, og nesten alltid på "førstebevegelsen", altså på spilleren som skaper rom, ikke de som skal utnytte det.

Det endret seg etter pause. Ashley Young kom inn og skaffet et frispark som ble slått på "blindsiden", der Daley Blind scoret sitt første mål på Old Trafford. Brendan Rogers har også sine problemer. Poengfangsten har vært godkjent— under tvil, men prestasjonene har vært svake i flere av kampene så langt. I kveld var strategien tydelig- og ikke vanskelig å forstå. Mange spillere bak ball, liten risiko offensivt, komfortable med å la motstander eie ball, og stadig på jakt etter en kontringsmulighet.

Etter scoringen måtte han endre, og Liverpool produserte et par store sjanser. Den ene mesterlig reddet av de Gea, den andre klarert av målscorer Blind på streken.

Kvelden van Gaal trengte

I andre enden skapte Ander Hererra trøbbel. Straffesparket han skaffet var korrekt idømt, og spanjolen selv doblet ledelsen. Van Gaal er blitt stadig sterkere kritisert for å kjøpe gode enkeltspillere uten tanke på å forme et lag. Det har heller ikke hjulpet at han tidvis er arrogant overfor journalister på pressekonferanser, og svært lite ydmyk for kritikk.

Han trengte denne kvelden- eller rettere denne andre omgangen. Forventningene til han og laget hans er nemlig ikke uakseptable. Det forventes ikke nødvendigvis pokaler, men det er et absolutt krav om et modig lag med en manager som tillater risiko i angrepsspillet. Manchester United har tradisjon for å underholde, og har du hentet spillere for nesten tre milliarder norske kroner har supporterne krav på underholdningsgaranti.

Liverpools supportere venter på mer enn det. De venter på et angrepsspill som fungerer, på scoringer, på poeng og på gammel storhet.

Det siste kan ta tid å oppnå- hvis det noen gang kommer. Akkurat nå er de en skummel kombinasjon av defensive spillere som nesten alltid kapable til å rote det til i en avgjørende situasjon, og et svært haltende angrepsspill.

Men selv et haltende angrepsspill kan helbredes med eksepsjonelle individuelle prestasjoner. Christian Bentekes redusering til 1–2 var verdig å bli malt.

Martials stjeler overskriftene

Han fikk imidlertid ikke lov å bli hovedperson lenge.

Anthony Martial har fått mange til å undre over fotballens galskap etter at Manchester United betalte nesten en halv milliard for han. Måten han fintet seg fri og satte inn 3–1 på tilsier imidlertid at merkelappen om "den nye Thierry Henry" kanskje kan erstattes av "den første Anthony Martial".

3–1 var et rettferdig resultat til slutt. Det letter trykket mot van Gaal. Det gjør at Brendan Rogers må finne seg i nye tøffe spørsmål de kommende dagene.