Magnus Carlsen fikk en god start på hurtigsjakk-VM lørdag. Her er han i aksjon i det andre partiet mot Dennis Wagner fra Tyskland, som endte med norsk seier. Foto: AP

Carlsen etter VM-starten: - Fortsetter jeg slik, blir det ny tittel

Nordmannen i rute etter første dag av hurtigsjakken i Berlin.

Publisert:

I Berlin lørdag startet Magnus Carlsen (24) forsvaret av verdensmestertittelen i hurtigsjakk i Berlin. Etter fem partier har nordmannen fire poeng. Dermed har han et godt utgangspunkt før de to gjenværende dagene av turneringen.

— Det er helt innafor. Tar jeg fire av fem poeng hver dag, blir det VM-tittel, sier Carlsen til NRK.

Etter det siste partiet, som endte med remis mot ukraineren Yuriy Kryvorutsjko, mente Carlsen at kvaliteten på spillet hans hadde svekket seg i løpet av kvelden.

Carlsen høstet imidlertid mye skryt i løpet av dagen - og prestasjonene var et klart signal om at han blir å regne med i Berlin.

— Sjansen for Carlsen-gull har økt bittelitt nå. Hvis de lå på 30 prosent før turnering, er de på 35 prosent nå, sier Atle Grønn, internasjonal mester i sjakk og kjent fra NRKs sjakksendinger.

Simen Agdestein imponerte på VMs første dag og sanket tre av fem poeng. 16-åringen Aryan Tari, Norges siste representant, tok to poeng.

Bobby Fischer mente det var skadelig, men Magnus Carlsen er som skapt for lyn- og hurtigsjakk. Les vår forhåndssak om VM her.

Drama i fjerde runde

Carlsens VM fikk ikke en optimal start. I første runde klarte nemlig nordmannen bare remis mot iraneren Ehsan Ghaem Maghami -som er rangert som nummer 267 i verden.

I de neste partiene kom imidlertid rovdyret i Carlsen frem. Dennis Wagner, Francisco Vallejo Pons, Lázaro Bruzón ble alle beseiret.

Så reddet han remis mot ukraineren Yuriy Kryvorutsjko i femte runde. Dermed står Carlsen på 4 poeng.

Etter det tredje partiet mot spanjolen Vallejo Pons uttalte Carlsen at han ville vært fornøyd med fire poeng etter første dag. Nordmannen holder dermed skjema.

Dagen var imidlertid langt fra blottet for dramatikk. Spesielt det fjerde partiet mot den sterke cubanske stormesteren Lázaro Bruzón var dramatisk. Mot slutten kunne det vippe begge veier, men cubaneren havnet i akutt tidsnød og spilte ikke presist nok.

— Det gikk over stokk og stein, sa Carlsen til NRK etterpå, tydelig misfornøyd med eget spill.

Ingen i Norge spiller mer sjakk enn Aryan (16). Nå har pengene begynt å renne inn.

- Jeg tenker raskere enn dem

Nordmannens prestasjoner manglet ikke på beundrere, stormester Leif Erlend Johannesen utropte for eksempel seieren over tyskeren Dennis Warner i andre runde til et «drømmeparti».

Også Atle Grønn mener Carlsen ga svar på tiltale etter noen langsjakkturneringer som har vært litt under pari.

— Kvaliteten på spillet hans er veldig bra. Han spilte fantastisk de tre første partiene. Selv om det første partiet endte remis, spilte han omtrent feilfritt, sier Grønn, som riktignok merket at Carlsens spill ikke var like imponerende i de to siste partiene mot Bruzón og Kryvorutsjko.

Internasjonal mester Atle Grønn tilhører norgeseliten i sjakk og er tilknyttet NRK som sjakkekspert. Foto: NTB SCANPIX

— Mot Bruzón var de 25-30 første trekkene veldig bra. Så begynte Magnus å rote. Han var sliten og spilte litt rufsete. Men det skjer uansett med mange i en slik turnering, sier Grønn.En gjennomgående tendens lørdag var imidlertid at, når det dro seg til, var det Carlsen som stort sett hadde best tid.

— Det hjelper veldig å spille to mot én. Det er meg og klokken mot motstanderen. Det er det jeg har vunnet på de siste partiene. Motstanderne trenger litt mer tid enn meg på å gjøre gode trekk, sa Carlsen etter seieren over Bruzón i fjerde runde.

- Hva gjør at du har så god tid?

— Jeg tenker raskere, sa Carlsen med et stort glis.

Det er egenskap som er gull verdt de neste dagene - og Carlsen følger nå gullskjemaet i hurtigsjakk-VM i Berlin.

- Karjakin er skummel

Russeren Sergej Karjakin ligger imidlertid foran gullskjemaet. Karjakin står med 4,5 av fem poeng etter første dag - og leder dermed alene.

Dermed viderefører han formen som sikret han seieren i den nylig avsluttede verdenscupen i Baku - der store deler av verdenseliten - dog ikke Carlsen - var med.

Bak Karjakin følger hele 16 spillere - deriblant Carlsen - som alle har fire poeng.

— Karjakin er litt skummel. Han har selvtilliten og flyte, sier sjakkekspert Atle Grønn.

Hurtigsjakk-VM fortsetter søndag. Sjette runde starter klokken 14. Fascinert av sjakk? Les disse artiklene og lær mer om sjakkprofilene:

Historien om Fabiano Caruana: Han ofret vennskap og flyttet til Europa for nå drømmen. Men Carlsen står i veien.

Levon Aronians comeback: Ikke til å kjenne igjen etter én uke med Carlsen.

Datamaskinenes dominans: Her er konkurrenten Magnus Carlsen aldri kan slå.

Hvordan kunne Magnus Carlsen gå fra bragd til fiasko? Var det juicen?

Publisert: