Fotball-EM i 2020 blir av den helt spesielle sorten. Det nye formatet med 24 deltakende nasjoner består, det nye er at EM skal arrangeres i 13 vertsbyer i 13 forskjellige land. Per-Mathias Høgmo og co kan få gruppespillskamper i Romania og kvartfinale i Aserbajdsjan hvis de greier å komme seg til EM.

Nytt er det også at nå må alle nasjoner kvalifisere seg: På grunn av det høye antallet arrangørnasjoner er det ikke lenger slik at verten får gratisbillett.

I tillegg innfører UEFA en helt ny nasjonsliga – Nations League. Mens 20 av 24 land får EM-billett gjennom tradisjonell kvalifisering, går de fire siste EM-billettene til vinnerne av nasjonsligaen. Mer om det senere.

- AV DEN GAMLE SKOLEN: Arne Scheie har opplevd samtlige EM-sluttspill. Foto: NTB scanpix

Kommentatorveteran Arne Scheie har sett alle EM siden det første mesterskapet i Frankrike tilbake i 1960. Han stiller seg litt tvilende til om dette blir en suksess.— Jeg må jo si at jeg er av den gamle skolen som syns at det er fint om mesterskap, hva det nå enn er av sport, er i ett og samme land eller i hvert fall i et lite område. Det er kanskje en konservativ oppfatning. Alle supporterne sammen og et enormt fellesskap. Nå blir det mye reising rundt. Men det er jo kloke hoder som har bestemt dette, sier 72-åringen.

13 vertsnasjoner

Først litt om bakgrunnen for dette merkelige Europamesterskapet i 2020. Sommeren 2012 lanserte daværende UEFA-president Michel Platini tanken om et helt spesielt 60-årsjubileum for EM. I stedet for én eller to vertsnasjoner i 2020 skulle mesterskapet spres over 13 byer over hele kontinentet.

En av begrunnelsene for forslaget var den økonomiske nedturen i Europa. Det er dyrt å arrangere EM, og kun Tyrkia hadde vist konkret interesse for 2020-mesterskapet. Platini uttalte at 2020-EM skulle bli en «romantisk» engangsaffære. Fra 2024 er EM tilbake med det vanlige formatet.

— Jeg tror og håper det blir en suksess når jeg ser fotballens sterke stilling i Europa. Det kom titusener fra alle landene til årets EM, så jeg kan ikke skjønne noe annet enn at dette må bli en suksess - selv om supporterne fort må reise til mange forskjellige byer. Kommunikasjonen rundt om i Europa er bra, kommenterer Scheie.

Usikker på appellen

Forslaget ble banket igjennom, og nå kunne hele Europa søke om å få arrangere en bit av EM. Norge vurderte seriøst en søknad, men droppet å søke på grunn av for liten nasjonalarena og stor konkurranse fra andre land. Sverige og Stockholm søkte, men ble vraket. Danmark derimot nådde frem, så dermed skal det arrangeres EM-kamper i København. Høsten 2014 kom den endelige listen over vertsbyer i 2020. England og Wembley stakk av med semifinalene og finalen, i konkurranse med München (se fakta for vertsbyene).

— Hvis det er slik at Italia skal spille mot Sverige i Budapest, så lurer jeg på om den kampen har den samme appellen som når alle kampene går i ett og samme land, sier Scheie.

- Jeg har det ikke helt klart for meg hvordan de har tenkt dette, så litt undrende er jeg, forteller han.

I tillegg var ikke Scheie fornøyd med at hele 24 lag fikk kvalifisere seg til årets europamesterskap i Frankrike. Siden EM i England i 1996 har det vært 16 lag med i turneringen, men de åtte ekstra lagene til årets mesterskap førte til to ekstra grupper og mange kamper for å få ut åtte lag i gruppespillet.

— Mitt inntrykk er at 24 lag er for mange. I år tok det to uker å få ut åtte lag. De fleste mener nok at det er for mye, selv om det publikumsmessig var et fantastisk arrangement, sier den tidligere NRK-profilen.

England skal som sagt arrangere finalen i 2020, men de må i likhet med alle de 55 UEFA-nasjonene greie å kvalifisere seg. Som i årets EM skal det være med 24 lag. Kort sagt får 20 lag EM-billett på vanlig måte via kvalifisering, mens de fire siste EM-plassene går til de fire beste lagene fra den nye nasjonsligaen.

LARS TJÆRNÅS:

Den nye nasjonsligaen

Hva er så denne nasjonsligaen? Våren 2014 bestemte UEFA seg for å innføre seriespill for landslagene fra 2018. Hovedtanken med nasjonsligaen er å skape mer interesse rundt de vanlige privatlandskampene – nå kan også disse bli viktige med tanke på å kvalifisere seg til mesterskap.

Den tradisjonelle EM-kvalifiseringen skal ikke starte før våren 2019, og den avsluttes i november det året. Nasjonsligaen begynner høsten 2018, like etter VM i Russland, og avsluttes våren 2020. Kort fortalt vil UEFA Nations League bestå av fire ligaer (A, B, C og D, delt inn etter styrkeforhold), der hver liga deles inn i fire grupper med tre eller fire lag. De svakeste lagene, basert på UEFAs rangering, kommer i gruppe D. Det blir opp— og nedrykk fra ligaene. Det ender opp med en playoff i mars 2020 der fire lag sikrer seg EM-billett. (Du kan lese mer om dette hos UEFA.)

Selve EM-kvalifiseringen blir enklere oppbygd enn den er i dag: Det blir ti grupper der de to beste fra hver gruppe får EM-plass.

Forandring fryder hos et UEFA med økt medlemstall. Etter at Kosovo og Gibraltar nylig fikk innvilget medlemsskap i den europeiske fotballunionen, er antall medlemmer oppe i 55. Dermed får nok ikke de konservative - med Scheie i spissen - se et mesterskap i gammelt format igjen. For som Scheie selv sier:

- Jeg syns det var stort med fire land i 1960, men jeg innser at vi ikke kommer tilbake dit.