FALUN: Dette er kommentator Bertil Valderhaugs 10 sterkeste begrunnelser for at Marit Bjørgen er nasjonalhelt og har så høy stjerne blant folk.

1. Ledertypen

Lagvenninnene Therese Johaug og Heidi Weng vet å sette pris på veteranen. Foto: NTB scanpix

Etter at Bjørgen vant Tour de Ski tidligere i vinter, begynte Heidi Weng å gråte direkte på TV. Weng var så redd for at "gamla", som hun så muntert kalles, skulle finne på legge på. Disse ekte tårene forteller egentlig alt om Bjørgens storhet både som menneske og idrettsutøver. Det er bekreftelsen på at hun er lederskikkelse de andre jentene ser opp til. Beviset på at hun er kaptein som greier å veksle mellom å være rollemodell og rival. Norge hadde ikke hatt verdens beste kvinnelag uten Bjørgens kvaliteter som veiviser og sosialt anker. Hun er omsorgsfull, empatisk og unner andre suksess. Spørsmålet er hvem som skal fylle hullet etter henne den dagen hun legger opp.

2. Vinneren

Det hittil siste gullet: Triumfen på torsdagens sprint i Falun. Foto: Rune Petter Ness

Det finnes mange flotte mennesker som bare viser sin storhet for venner, familie, arbeidskollegaer og andre bekjente. De får aldri noen oppmerksomhet utover det. Godhjertede Bjørgen har havnet i medienes søkelys fordi hun de ti siste årene har vært suverent best i verden til å gå på ski. Som jentunge spilte hun fotball og håndball hjemme på Rognes, men det var i langrennssporet talentet var ekstremt. I 2003 kom det første VM-gullet, på sprint i italienske val di Fiemme. Nå er rekken hennes av triumfer så lang at du må scrolle deg langt nedover på PC-skjermen før gullrekken stopper. Torsdagens sprintsuksess her i Falun er hennes 13. VM-gull og hennes 20 mesterskapsmedalje. I tillegg har hun seks OL-gull og ti OL-medaljer.

3. Gjenreisningen

VM i Liberec i 2009 ble en gedigen nedtur. Foto: NTB scanpix

Folk som reiser seg fra knestående er noe som alltid slår an. Hun var den store yndlingen etter de tre gullene i Obersdorf-VM i 2005. Så kom smellene. Nedturene som var så vonde å takle og enda verre å forklare. I små og store drypp gjennom 2006, 2007, 2008 og 2009 kom tvilen snikende. Skulle hun legge opp? Det la hun heldigvis fort fra seg. Isteden startet «Operasjon gjenresining». Folk sto i kø for å hjelpe henne, uansett om det var 17. mai eller julaften. I 2010 slo hun tilbake og ble OL-dronning. I Kollen-VM året etter ble hun på ny kronet som den beste. Og nå påstår en svensk trener i en sang at hun er så het at hun får snøen til å smelte.

4. Samfunnsengasjementet

Sammen med Brede Hangeland skrev hun kronikk. Foto: Dan P. Neegaard/Aftenposten

Beskjeden som hun er, kunne hun ha holdt en lav profil. Bare tenkt på seg selv og utelukkende fokusert på det som gjør henne til en enda bedre skiløper. Men det er heldigvis ikke nok. Isteden viser hun et glødende engasjement når hun blir spurt om ting som opptar henne. Derfor tok hun og fotballproff Brede Hangeland i fjor høst et oppgjør med den egoismen som råder i toppidretten. De skrev debattinnlegg i Aftenposten, Adresseavisen og alle andre avisene i sportssamarbeidet 100% Sport. Der minnet de folk om det mest vesentlige ved idretten: Bredden, dugnadsånden, røttene og idretten som en rekrutteringsarena.

5. Ærligheten

Hun hadde ingen problemer med å snakke om skuffelsen etter lørdagens 15 km i Falun. Foto: NTB scanpix

Bortsett fra de stadige stikkene og doping-insinuasjonene fra Justyna Kowalczyk, er ett av de verste angrepene kommet fra Johan Kaggestad. Den kloke TV2-eksperten stemplet debattinnlegget deres som vås. Samtidig påsto han at de ikke hadde skrevet dette sjøl. At Bjørgen ikke skulle stå inne for noe hun hadde undertegnet etter tett samarbeid med sin manager Guri Hetland, er et bomskudd mot det aller sterkeste varemerket hennes: Ærligheten. Fint lite rundt Bjørgen er regissert. Alt som sies, alt som gjøres og alt hun bruker tid på, går heldigvis ikke gjennom en lang kommunikasjonskvern. Ganske enkelt fordi hun ikke trenger det. Når vi får et halvtimes eksklusivt intervju med henne, vet vi at hun byr på seg selv ufiltrert. Bjørgen er ekte vare.

6. Folkeligheten

Her finner hun tonen med Kong Harald og tidligere skipresident Sverre Seeberg. Foto: NTB scanpix

Hun er troverdig, engasjert og er en vinner. Det sier sitt at hun tidligere i vinter er den første enkeltpersonen som har fått prisen som årets sponsorobjekt. «Hva skal jeg med 30 eller 90 millioner kroner? Jeg får ikke noe bedre liv likevel», sa Bjørgen i et intervju med Aftenposten før sesongen. Samtidig la hun til «Jeg er en veldig enkel sjel». Hun er verken pengegrisk eller enkel, men noen vil kanskje si at hun ikke utnytter sitt potensial. Bankkontoen hennes er fylt med nærmere 25 millioner kroner. Den kunne vært enda fyldigere. Sannsynligvis kunne formuen vært dobbelt så stor om hun kynisk hadde tatt vare på merkevaren. Men hun hun vil ikke selge navnet sitt til en sponsor. Egen kleskolleksjon er hun ikke interessert i. Hun vil heller bruke god tid og gjøre ting skikkelig for de samarbeidspartnere hun har.

7. Perfeksjonisten

Knallhard sommertrening på Toppidrettssenteret. Foto: NTB scanpix

Bjørgen er nemlig en detaljfrik. Når hun først tar ordet foran en stor forsamling, liker hun å legge forholdene best mulig til rette. Som da hun holdt foredrag om holdninger, verdier og doping på Orkdal videregående skole under Toppidrettsveka i august. Denne nøyaktigheten og viljen og evnen til å legge inn det lille ekstra er også en av hovedgrunnen til at hun også denne vinteren er eneren. Hun er en perfeksjonist. Hun blir aldri fornøyd. Hun jager alltid nye mål. Hovedfokus inn mot årets VM har vært skøyteteknikken og styrking av de stabiliserende musklene.

8. Tårene

Tårene rant etter gullet på 15 km i fjorårets OL. Foto: NTB scanpix

Det er noe spesielt med idrettsfolk som viser følelser. Vi har sett Bjørgen felle gledestårer. Vi har sett henne hulke av skuffelse. Men de tårene som smeltet folk aller mest kom etter åpningsdistansen i Sotsji i fjor vinter. Da sto hun, som langrennsjentenes svar på Moder Teresa, midt i ringen av tårevåte jenter. I samlet flokk gråt de for tapet av Astrid Uhrenholdt Jacobsens bror. Dette er ett av de sterkeste og mest rørende øyeblikkene i norsk idrettshistorie.

9. Kvinneforbildet

Moteekspert Jan Thomas har også møtt skidronningen. Foto: NTB scanpix

Hun er ikke bare en rollemodell for lagvenninnene og alle andre med ambisjoner om å nå langt i idrett. Hun er også et forbilde for kvinner. Bjørgen utvider kvinnerollen fordi hun tør å være seg sjøl og vise seg frem. Her går hun utenfor det opptråkkede feminine sporet. Hun er kraftig, markert og bærer fysikken med selvtillit, selvfølge og sjarm. Trønderjenta viser at du ikke trenger å være tynn som en strek for å være suveren. I en tid hvor små og skrinne langrennsjenter som Julia Tsjeplalova og Stefania Belmondo var i toppen og det kom frem at kvinnelangrenn hadde et problem med spiseforstyrrelser, kom sunne og sterke Bjørgen som en gave. I år er hun en av seks kandidater til å bli verdens beste kvinnelige idrettsutøver.

10. Utstrålingen

Marit og samboer Fred Børre Lundberg har det mye moro sammen. Foto: NTB scanpix

I Falun-VM for 23 år siden sa Sture Sivertsen «I felt very pig» da han mente å si at han følte seg pigg og fin. Sterk i engelsk var heller ikke Bjørgen da hun slo igjennom. Da hun herjet i Oberstdorf for ti år siden sa hun stadig vekk at hun var «sacrified». Hun mente egentlig «satisfied». Klønete, men dette var bare gøy og sjarmerende. Bjørgen smilte av det. Hun er ikke selvhøytidelig, er verdisunn og har alltid glimt i øyet. Smilet smitter. Noen som gruer seg til at hun legger opp?