OL-mester Vebjørn Rodal tror Karsten Warholm setter norsk rekord under Bislett Games i kveld.

– 45,96 sekunder, sier Rodal uten å nøle da Sunnmørsposten spør 42-åringen om hva den norske rekorden på 400 meter vil lyde på litt før klokka 20.30 i kveld.

For i Diamond Leauge-feltet på 400 meter har norsk friidretts mest spennende framtidsnavn, 19-årige Karsten Warholm fått innpass. Hans sju konkurrenter i feltet har langt bedre personlig rekord enn tenåringen fra Dimna IL.

Det skremmer ikke Karsten, tvert imot; han blir inspirert av å løpe i et slikt felt. Og med spådde 25 varmegrader og beskjeden vind kan det ligge an til rekordforhold for Warholm.

– Innstillinga mi er å gi alt under dette løpet. Nå har jeg en del 400-metersløp i kroppen og vet at det er lurt å ha litt igjen til oppløpet, sier Warholm.

Han dro rett fra muntlig eksamen på Ulstein vidaregåande skule i går ettermiddag til Oslo der han i kveld altså jakter på Quincy Douglas sin norske rekord fra 1999 på 46,11. Warholm var nær i Florø for ett år siden da han sensasjonelt løp på 46,31 sekunder.

Han var tilbake i Florø sist lørdag og leverte et nytt solid løp der med 46,49 sekunder. Da var det en god del vind.

Veldig fornøyd

– Jeg var veldig fornøyd med løpet og tida i Florø under forholdene der. Da kom jeg sterkt på slutten og slo en løper fra Kenya som har årsbeste på 45,70, sier 19-åringen.

– Kan du se 45-tallet i kveld?

– Ja, det er mulig om alt klaffer. Det hadde i så fall vært helt fantastisk. Jeg håper jeg ikke blir for ivrig i starten, slik som lett kan skje med fullsatte tribuner på Bislett, sier en reflektert Warholm.

En altfor tøff åpning advarer også OL-mesteren fra 800 meter i 1996, nå NRK-ekspert Rodal mot.

– Enten blir det en rekord ned på 45-tallet eller så blir Karsten for ivrig i begynnelsen. Han har tidligere vist hvilken vinnerskalle han har, og det er imponerende tider han har å vise til på 400 meter, sier Rodal. Som foruten

OL-gullet i -96 på utrolige 1.42,58 også har EM-sølv og VM-bronse på sin sterke CV.

– Kan Karsten utvikle seg til å ta over din distanse; 800 meter?

– Nei, der er han for seint ute. Han makter ikke å bygge opp den kondisjonen som skal til.

– Bør han kutte mangekamp og satse på 400 meter etter ditt skjønn?

– Ja, han bør i hvert fall ikke vente for lenge. Internasjonal friidrett er blitt så tøff at hver enkelt øvelse krever full oppmerksomhet. Jeg gir Karsten muligheten dette året til å få dreis på kastøvelsene, der han henger etter i mangekamp. Han har stort og spennende potensial på 400 meter siden han allerede er langt nede på 46-tallet. Makter han å komme under dette på Bislett Games er det kjempebra, sier NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

Får han rett i sine tips brytes altså drømmegrensa allerede i kveld for 19-åringen.

Mer nøktern

Sportssjef Ronny Nilsen i friidrettsforbundet har også tro på Karsten, men er redd for å legge for mye press på Dimna-løperen.

– Husk at Karsten er veldig ung. Jeg synes det er viktig å dempe de enorme forventningene, men at han kan se 45-tallet med et toppløp er realistisk. Han gjorde et veldig bra løp i Florø, sier Nilsen som var til stede der da Warholm vant på 46,49 i utfordrende vind.

Karstens trener Arve Hatløy kan fortelle at gutten får god støtte fra sine egne i kveld.

– Siden vi skal på Tyrvinglekene fra fredag av så drar en hel buss med utøvere og foreldre innom Bislett først der vi vil være over 40 fra klubben til stede. Jeg tror Karsten har så god kontroll på sin egen form og distansen at han kan disponere dette riktig, sier trener Arve Hatløy i Dimna IL.