Det har skortet på det, denne sesongen. For der Rosenborg de foregående sesongene uanfektet har malt på videre om laget har havnet under – og visst med seg selv at belønningen til slutt ville komme – har spillerne i år fremstått som lettere paralyserte.

Ingen god strategi når det i juli skal spilles om en plass i det gjeve selskapet i Europa.

–Vi vil spille på oss selvtillit før vi skal spille europacupkvalifisering , har trener Jan Jönsson sagt til undertegnede ved flere anledninger.

Senest før Aalesund-kampen torsdag. Og den kampen var da også et steg i riktig retning, men nå handler det om å gjenskape prestasjonen. Når serieleder og ubeseirede Tromsø kommer på besøk til Lerkendal i morgen kveld.

En real test

Da må den offensive samhandlingen sitte enda bedre, for nå møter Rosenborg et lag som i stor grad har fått styre klar av skadeproblematikk og voldsomme utskiftninger. I motsetning til Aalesund, som manglet halve førsteelleveren i torsdagens kamp.

Og rommet mellom forsvars— og midtbaneleddet må tettes igjen, slik at også den defensive sikkerheten kommer på plass i enda større grad. Det skaper stabilitet i spillet, en stabilitet som må være der om sommeren skal bli riktig så fin for RBK.

–Uten tryggheten fra den hjemlige serien er det ikke like lett å gå på i Europa , hevder Jönsson.

Og det er altså der Rosenborg trenger å være også i år. Ikke bare sportslig, men også økonomisk. Selv om sportssjef Erik Hoftun prøver å si at man ikke må ha et nytt europaeventyr.

–Det er ikke sånn at klubbens eksistens står og faller på at vi går videre i Europa. Men det er der vi vil være, og et gruppespill i Europa vil vi gjøre alt for å nå , sier han.

Økonomisk essensielt

Mandag trekkes Rosenborgs første motstander – og som det solide nettstedet rbkweb.no har kommet frem til er det sannsynlig at Rosenborg møter HB Torshavn (Færøyene), Linfield (Nord-Irland), Bangor City (Wales), Dudelange (Luxembourg) eller Breidablik (Island) i den andre kvalifiseringsgruppen til Mesterligaen.

På papiret svært så overkommelig motstand, og lag Rosenborg må slå om det skal være mulig å holde liv i drømmen om Europa, men også drømmen om å overholde budsjettet inneværende år.

I fjor ble budsjettet sågar reddet av at laget tok seg forbi også den tredje kvalifiseringsrunden, og med det sikret seg gruppespill i Europa til tross for nederlaget mot FC København i den siste kvalikrunden.

Der venter definitivt tøffere motstand. Lag som ikke slås om ikke Rosenborg finner seg selv igjen. Og det kjapt. Gjør de det kan det imidlertid bli som Erik Hoftun sier:

–Kommer vi inn i en god flyt kan dette bli en riktig fin sommer.