"Når jeg ser han score to mål mot Valencia, blir jeg litt trist også, for jeg tenker at han skulle vært superstjerne i England år etter år."

Slik begynte Lillestrøm-manager Jan Åge Fjørtoft, da med TV3s eksperthatt på hodet, sin prat om matchvinneren etter Rosenborgs bragd på Mestalla forrige uke.

Skulle vært, burde blitt. Det er vendinger som flere tar i bruk om et av moderne tids største norske fotballtalenter.

— Det er bred enighet om at han kunne fått mer ut av Premier League-karrieren sin. Kanskje burde han blitt noen år til i Trondheim før han dro, men man vet jo aldri hva som hadde skjedd, sier kommentator i Adresseavisen, Kjetil Kroksæter.

- På sitt beste er han en fantastisk fotballspiller på godt internasjonalt nivå. Men han holder bare det nivået i korte perioder gjennom hele karrieren. Det er der man snakker om det uforløste potensialet, sier Vidar Davidsen, trenerveteran og TV3-ekspert.

Steffen selv rynker på nesen.

- Det er umulig å begynne å tenke på hva som kunne ha skjedd, jeg har hatt så mange skader som har ødelagt mye. Noen av dem har vært min egen skyld. Jeg skulle nok oftere ventet til jeg var helt spilleklar. Slik ble jeg skadet på nytt og på nytt, sier Iversen til Aftenposten.

Han sier han er blitt flinkere nå, og viser til at det knapt har vært skader siden han kom til Vålerenga sommeren 2005. I et intervju med Aftenposten tidligere i høst sa RBKs sportsdirektør Knut Torbjørn Eggen:

"Jeg tror Steffen er en type som må lures og lekes i form"

Det er også blitt en nestensannhet i Fotball-Norge at Steffen Iversen sluntrer unna i det daglige treningsarbeidet.

— Jeg tror ingen klarer å lure meg i form, sier Steffen, men jeg er blitt flinkere til å lytte til kroppen og si ifra. Før tok jeg ikke den ekstra uken for å restituere meg skikkelig, og spilte heller mens jeg var 70 prosent i form.

- Det snakkes stadig om fysikken din, mange hevder du trener for dårlig. Synes du selv at du trener nok?

- I Norge trener vi hele året og jeg synes jeg trener nok. Og jeg må si at jeg synes vi trener veldig riktig i Rosenborg, kortere økter med høy intensitet. Det er bedre enn i andre klubber hvor de trener i to, tre timer og får lav intensitet på slutten. Da går man hjem på en nedtur, det ser jeg ikke poenget med.

Selv sier han kritikken, om alt det uforløste, preller av.

— Det er bedre at jeg får kritikken enn at den går ut over noen som ikke tåler den eller bryr seg om hva folk sier. Jeg føler det er sånn mediene er blitt, man skal for all del finne noe negativt når det går bra, og når det går dårlig skal man ødelegge enda mer. Det "balla" seg veldig på under Semb, og det var også hardt trykk mot Åge. Jeg synes Åge har taklet det kjempebra, vi spillerne merker ikke på ham at han er under stort press. For en spillergruppe er det viktig å ha en trener som er så sterk, sier Steffen.

- Åge er også veldig god til å snakke med oss spillere og si ifra både når han er misfornøyd eller når vi har gjort noe bra. Se på John Arne og Gamst, som har fått gjennomgå lenge. Han har vært flink til å få dem opp, og han forteller oss hele tiden at vi kan være best når vi vil. Selv har jeg aldri tvilt på at vi kunne komme til EM. Det bor så mye i dette laget.

Steffen blir engasjert når han snakker om landslaget. Det betyr mye for 31-åringen.

- Fotballmessig mener jeg denne kvaliken er den beste Norge har spilt.

— Siden du kom med?

— Nei, noen gang. Før har man vært avhengig av hjelp fra andre, nå har vi hatt utur flere ganger og er likevel med, sier Steffen, og nevner Hellas borte og hjemme, Bosnia hjemme og Tyrkia borte - kamper hvor Norge har fått dårlig betalt i poeng i forhold til prestasjon.

- For meg er det noe helt spesielt å score på landslaget, fordi man ikke har så mange kamper å gjøre det på her som med klubblaget. I tillegg er det en helt spesiell gjeng dette her. Før bodde jeg på rom med John Arne, og da var det som regel bare vi to på rommet hele tiden. Nå er det skytteltrafikk på alle rommene, og samholdet er fantastisk. Jeg tror ingen landslag i verden har en så fin gruppe, og jeg vet ikke om noen lag noen gang kommer til å få det.

Mot Tyrkia lørdag starter han som spiss/høyrekant. Oddsen bør være lav på Ivers-mål, for han har til vane å score når det gjelder som mest. Bortemålet mot Moldova i høst, da Norge vant 1-0, var for eksempel helt avgjørende for EM-håpet.

— Når man ser på statistikken, er det ofte jeg scorer i viktige kamper, om noen kamper kan kalles viktigere enn andre. Kanskje er det fordi jeg har mindre respekt, jeg synes det er artig å spille mot dem som tror de er gode. Den jeg faktisk har hatt størst problemer med, er Chris Coleman i Fulham. Jeg vant knapt én hodeduell, sier Norges kanskje beste hodespiller.

Fakta:

Steffen Iversen

Født: 10. november 1976 i Oslo.

Kallenavn: Ivers, Litj'Ivers

Klubb: Rosenborg

Tidligere klubber: Nationalkameratene, Astor, Tottenham, Wolverhampton, Vålerenga.

Meritter: Fire seriegull i Norge, ett ligacupgull i England. Årets spiller i Norge 2006, Kniksen-prisen som årets spiss i 2006. Spilte i EM 2000, scoret vinnermålet mot Spania (1-0)

Landskamper/mål: 70/16