• Følg Henrik Ingebrigtsen på NRK 1 fra 20.00.

LONDON: Her får han knalltøff konkurranse. Hele 11 av løperne i det 12 mann store feltet har bedre sesongbeste enn Ingebrigtsen. Mens samtlige har bedre personlige rekorder enn Sandnes-løperen.

Etter semifinalen fredag var Ingebrigtsen selv optimistisk før semifinalen. Han brukte så lite krefter som mulig til å komme seg til semifinalen. Mens pappa og trener Gjert slår fast:

— Gjør han som i forsøket, går han rett til finalen.

-Robust type

Men det var slettes ikke sikkert at Ingebrigtsen skulle kjempet om en historisk finaleplass på 1500 meter. Det er nemlig bare fire år siden han tok valget og satset på friidrett framfor langrenn.

Tidligere OL- og VM-vinner Frode Estil husker godt da Ingebrigtsen fra Sandnes var på besøk på skigymnaset i Meråker i 2007. — Han virket robust fysisk og kunne helt sikkert nådd veldig langt som skiløper også. Han var en av de beste i sin alderklasse, men det er vanskelig å spå hvordan utviklingen ville ha vært videre. Det var et tøft valg å satse på friidrett, der det er så mange flere utøvere i verden, sier Estil, før han legger til:

Men så langt er det ingen tvil om at han har valgt riktig. Veldig artig at han har nådd så langt .

Estil hadde nettopp gitt seg på toppnivå med VM-sølv i Sapporo i 2007 da en ung og offensiv løper fra Sandnes kom på besøk til skigymnaset om høsten. Estil var kjent for å prikke inn formen til store mesterskap, og han så tidlig at Ingebrigtsen hadde det som skulle til for å bli god.

Du ser litt på hvem som har den indre drivkraften. Han har det definitivt. Han minnet litt om Tor Arne Hetland da han kom opp her. Vi så på Hetland at han ville bli en god skiløper. Litt av de samme trekkene hadde Henrik. Han var veldig sulten på å lære og tilegne seg ny kunnskap , sier Frode Estil.

IMPONERT : Frode Estil mener Henrik Ingebrigtsen kunne gjort det godt som skiløper. (Foto: Solum, Stian Lysberg)

Satset friidrett

Etter to gull i junior-NM i 2008, der 17 år gamle Ingebrigtsen gjorde den raskeste 10 kilometeren uansett klasse, bestemte han seg utpå våren for å satse fullt på friidrett.

Selv hadde han også lyst til å satse på langrenn. Men all reisingen de ville medføre, samt at friidrettsforbundet ikke lot se be to ganger og var veldig på Ingebrigtsen for å få han til å satse på friidrett, gjorde at løpingen seiret.

Dessuten er friidrett veldig målbart. Her er det ingen smøring, vindforhold og gode eller dårlige ski som gjelder. Friidrett er rettferdig idrett. Når jeg løpet 1500 meter kan jeg for eksempel sammenligne med med alle i hele verden som har løpt distansen før meg. Da vet jeg for eksempel hvor godt 3.36,39 er , sier Ingebrigtsen.