KROATIA — NORGE 5-1

Det så lenge ut til å bli et hederlig tap mot Luka Modric & Co, men etter en etter hvert så grufull andre omgang, ble det til slutt et ydmykende 1-5-resultat for Norge.

– Resultatet er vi veldig misfornøyd med. Vi blir hardt straffet for små feil i forsvarsspillet vårt, oppsummerte landslagssjef Per-Mathias Høgmo overfor Max.

1-5 er det største tapet i en kvalifiseringskamp siden Danmark slo Norge med samme siffer for 30 år siden. Likevel så Høgmo flere lyspunkt på gressmatten på Maksimir Stadion.

– Kampbildet er egentlig som vi ønsket, og selv om vi får en trang inngang når Per (Ciljan Skjelbred) må ut, er jeg er veldig fornøyd med mye, selv om det kanskje høres rart ut. Men vi er ikke gode nok i de avgjørende situasjonene, og det er det som avgjør kampen i dag, sa Høgmo.

KNUST: Per-Mathias Høgmo måtte seg seg kraftig slått av Kroatia. Foto: Ap

Kapteinen skadet tidligDa landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred måtte forlate banen allerede etter 19 minutter var det starten på en tung norsk kveld i Zagreb. For det viktige oppgjøret mot gruppeleder Kroatia ble ikke det Per Mathias-Høgmo og Norge hadde håpet på før kampstart.

Kroatia med blant andre Luka Modric, Ivan Raktitic og Mario Mandzukic fra start skapte sin første store mulighet etter 20 minutter, men Marcelo Brozovic´ skudd snek seg hårfint over målet.

Skuddet skulle vise seg å være en advarsel, for bare 10 minutter senere sendte samme mann Kroatia i ledelsen med et velplassert skudd fra drøyt 20 meter. Ørjan Nyland var etter ballen, men klarte ikke å forhindre at vertene tok ledelsen.

Norge hang godt med

Selv om det var hjemmelaget som var førende på eget gress, hang Norge brukbart med frem til pause. Etter hvilen var det derimot ingen tvil.

Alexander Tettey (t.v) scoret sitt første landslagsmål, men var likevel skuffet etter kampslutt. Foto: NTB scanpix

Ni minutter inn i den andre omgangen fikk Norge en ny kalddusj. Wolfsburg-spiller Perisic kombinerte vakkert med Ivan Rakitic før han plasserte ballen utagbart i nettet.Og var ikke kampen avgjort da Perisic økte til 2-0, var den definitivt det drøye ti minutter senere da Domagoj Vida headet inn 3-0 bak en nølende norsk målvakt.

Oppgjøret så ut til å være over, men Norge fikk likevel muligheten til å pynte på resultatet bare minutter senere. Vedran Corluka dyttet Tarik Elyounoussi i bakken og dommeren blåste straffespark og gult kort til kroaten.

Tarik misset fra straffemerket

Straffesparket valgte Norge-spissen å ta selv, men uten hell. Skuddet gikk i den høyre stolpen og ut og dermed slapp Corluka med skrekken. Bare minutter senere var han derimot ferdig for dagen etter å ha mottatt sitt andre gule kort.

SKUFFET: De norske gutta hang med hodet etter 1-5-tapet mot Kroatia. Foto: NTB scanpix

I det 78. spilleminutt fikk Norge en ny sjanse til å redusere. Jone Samuelsen mottok ballen, dro seg vakkert fri og fyrte av et susende skudd mot Kroatia-målet, men en god redning av hjemmelagets målvakt hindret Odd-spilleren nettsus.Snaut ti minutter før slutt fikk Norge endelig uttelling. Bare sekunder etter å ha blitt byttet inn spilte Mohammed Abdellaoue ballen til Alexander Tettey. Midtbanespilleren svarte med et velplassert skudd i nettet bak Kroatia-keeperen, og dermed var det 3-1. Reduseringen så ut til å gi Norge et ørlite håp. Det ble knust med tre minutter igjen å spille i Zagreb. Kroatias forsvarsspiller fikk gå helt umarkert opp på en corner og stange inn hjemmelagets fjerde scoring.

Tre minutter på overtid var ydmykelsen total. Real Madrid-stjernen Luka Modric regisserte et Kroatia-angrep. Ballen endte til slutt hos Danijel Pranjic som på to forsøk klarte å sette inn hjemmelagets femte scoring.

— Det er aldri kjekt å plukke fem baller ut av nettet. Det er kjedelig, for i første omgang henger vi bra med. Så skal vi gjøre det samme i andre omgang, men så scorer de tidlig og da går lufta ut av ballongen, sier Norges keeper, Ørjan Nyland, til Max.

Med lørdagens tap står Norge med ni poeng på fem spilte kamper. Det holder til en tredjeplass i gruppen, ett poeng bak Italia som har en kamp mindre spilt. Kroatia leder suveren med 13 poeng etter fem runder.

PS! Neste EM-kvalifiseringskamp for Norge er mot Aserbajdsjan på Ullevaal stadion 12. juni.

FAKTA LØRDAG

GRUPPE A

Kasakhstan – Island 0-3 (0-2)

Mål: 0-1 Eidur Gudjohnsen (20), 0-2 Birkir Bjarnason (32), 0-3 Bjarnason (90),

Spilt i Astana.

Tsjekkia – Latvia 1-1 (0-1)

Mål: 0-1 Aleksei Visnakovs (30), 1-1 Vaclav Pilar (90).

Spilt i Praha.

Nederland – Tyrkia 1-1 (0-1)

Mål: 0-1 Burak Yilmaz (37), 1-1 Wesley Sneijder (90).

Spilt i Amsterdam.

GRUPPE B

Israel – Wales 0-3 (0-1)

Mål: 0-1 Aaron Ramsey (45), 0-2 Gareth Bale (50), 0-3 Bale (77).

Rødt kort: Eitan Tibi (51), Israel.

Spilt i Haifa.

Andorra – Bosnia-Hercegovina 0-3 (0-1)

Mål: 0-1 Edin Dzeko (13), 0-2 Dzeko (49), 0-3 Dzeko (62).

Spilt i Andorra la Vella.

Belgia – Kypros 5-0 (2-0)

Mål: 1-0 Marouane Fallaini (21), 2-0 Christian Benteke (35), 3-0 Felaini (66), 4-0 Eden Hazard (67), 5-0 Michy Batshuayi (80).

Spilt i Brussel.

GRUPPE H

Kroatia – Norge 5-1 (1-0)

Mål: 1-0 Marcelo Brozovic (30), 2-0 Ivan Perisic (54), 3-0 Ivica Olic (66), 3-1 Alexander Tettey (81), 4-1 Gordon Schildenfeld (87), 5-1 Danijel Pranjic (90).

Rødt kort: Vedran Corluka (74, to gule), Kroatia.

Ca. 25.000 tilskuere i Zagreb.

Aserbajdsjan – Malta 2-0 (1-0)

Mål: 1-0 Javid Husejnov (4), 2-0 Dimitrij Nazarov (90).

Spilt i Baku.

Bulgaria – Italia 2-2 (2-1)

Mål: 0-1 Jordan Minev (selvmål 3), 1-1 Ivelin Popov (11), 2-1 Ilijan Micanskij (17), 2-2 Éder (84).