Ranheims nye leder varsler en råere satsing på unge lokale talenter som nøkkelen til å skape en økonomisk bærekraftig toppklubb.

— Oppdraget var at Ranheim skulle gi unge trønderske fotballspillere muligheten til å realisere drømmen om toppfotball. Der har klubben vært litt ute av kurs de siste årene, sier Frank Lidahl.

Den nyansatte klubblederen har fått jobben med å stable en sunn økonomi på beina for laget som nå forbereder seg på sin sjuende strake sesong i 1. divisjon.

Sponsormangel

Drøyt tre måneder før seriestart mangler Ranheim toppfotball generalsponsor, arenasponsor og tre av fire såkalte partnere. Kun én av de seks største sponsorene er i boks. Nå varsler Lidahl et «Ranheim versjon 2.0», som han tror vil gjøre jobben hans lettere.

VIL BLI TYDELIGERE: Frank Lidahl og Svein Maalen skal lede Ranheim versjon 2.0.

— Vi skal bli tydeligere og revitalisere det oppdraget som Ranheim hadde fra starten av. Bevisstgjøringen på hvem vi faktisk er, skal gi seg uttrykk i en yngre tropp enn de siste par årene. Flere spillere under 23 år skal få spille toppfotball i Ranheim. Det vil gjøre jobben min enklere – det vil bli lettere å bygge Ranheim som en bærekraftig toppfotballklubb. Flere sponsorer vil finne det interessant, og jeg er sikker på at det vil komme mer publikum på kampene, sier han.Historien om Ranheim som toppfotballag startet da Rosenborg i 2006 blinket ut laget i fjæra som sin samarbeidsklubb. På tredje forsøk klarte laget å rykke opp til 1. divisjon. Siden opprykket i 2010 har i underkant av 30 unge trøndere fått sin debut i norsk toppfotball gjennom Ranheim. I fjor debuterte trioen Aslak Fonn Witry, Kristian Rømo Skille og Daniel Kvande.

Mangler RBK-profil

— Da Skille og Kvande kom i fjor, så de rutinerte spillerne to juniorer som kom inn i garderoben. Når de samme gutta kommer inn i garderoben nå, er det som to topp 1.divisjonspillere. Og det er en del av kulturen og tilliten spillerne i Ranheim må ha til sin klubb – at de som kommer inn, har et potensial til å bli toppspillere. Og min påstand er at det kryr av spillere som Skille i trøndersk fotball, sier Lidahl.

Til tross for alle talentene som har fått muligheten – med et lite unntak for Brede Moe, har ikke Ranheim lyktes med å foredle et trøndersk fotballtalent til å bli en RBK-profil.

— Det er selvsagt noe av det kuleste vi kunne fått til som ledere i Ranheim – at kursjusteringen fører til at vi makter å løfte opp en spiller som virkelig hadde utgjort en forskjell på RBK, sier Lidahl.

Ikke redd for nedrykk

Klubblederen er klar på at Ranheim ikke tåler å rykke ned. Likevel er han ikke redd for at en råere satsing på unge lokale spillere vil føre til at kampen for tilværelsen også vil prege det sportslige.

— Jeg ser ingen motsetning i det å være rå på det, og tabellposisjon. Det kan være at vi på kort sikt taper noen poeng, men på lengre sikt vil vi lykkes. Hvis ikke, har vi ikke gjort jobben vår godt nok. Statistikken viser at et opprykkslag må ha en snittalder på over 26 år. I mitt hode bør Ranheim ligge på et snitt på rundt 24 år. Vi skal ha 4–6 bærebjelker som vil trekke snitt-alderen opp, så den store syre-testen er hvor mange spillere under 23 år som får spilletid. Men det er ikke sånn at jeg har gitt trener Svein Maalen beskjed om at han skal spille med seks spillere under 23, sier han.

Mangler spillere

Per nå har Ranheim 14+2 spillere under kontrakt, og snittalderen på spillergruppa er 24,5 år. Fire spillere til skal på plass.

— Planen er at det skal være relativt unge spillere, og de skal vi hente fra trøndersk fotball. Ti av de spillerne som fikk mest spilletid på ligaens beste lag fra juni og ut sesongen i fjor, er fortsatt i troppen. Derfor har jeg tro på at vi har et godt lag, og vi er ikke desperate på å forsterke. Jeg ser etter spillere som kan utfordre de som allerede er her, sier trener Svein Maalen.