Sportsleder i Stavanger Aftenblad, Stig Nilssen. Foto: Lars Idar Waage/Stavanger Aftenblad

KOMMENTAR: Fargespill på trærne, litt kaldere i luften og en ny årstid på full vei inn over regionen vår. Like sikkert som om at høsten kommer også i år, blir Brynes sportslige prestasjoner tema på denne tiden av året.Etter en skuffende sesong ligger Bryne på 11. plass på tabellen. 30 poeng på 26 kamper er ikke mye å rope hurra for. Det er alle enige om.

Vil ha bort Larsen

Etter tapet hjemme mot Jerv søndag står Bryne med minst én fot i nedrykksstriden. Det er bare fire poeng ned til Bærum på nedrykksplass når det gjenstår fire serierunder. Vinner Bærum kveldens bortekamp mot Fredrikstad, er det bare ett poeng som skiller Bryne fra 1. og 2. divisjon.

Tabellsituasjonen er naturligvis alarmerende. Et nedrykk vil svi kraftig for en klubb som for tiden jobber med å finne nok plaster til å stoppe allerede blødende sår.

Ingen må tro at det ikke kan skje, bare spør lag som HamKam og Kongsvinger. Eller Fredrikstad, for den saks skyld.

Derfor tas det nå til orde for at Bryne må kvitte seg med Gaute Larsen. Det er i alle fall budskapet som preger Jærbladets førsteside på nett.

Ikke godt nok

Det er ingen tvil om at Gaute Larsen ikke har fått ut det beste i Bryne etter at han reddet laget fra nedrykk da han overtok i september i 2012-sesongen.

Selv om troppen nå holder middels 1. divisjonsstandard, bør laget ligge nærmere plassene som gir opprykkskvalifisering til eliteserien enn nedrykk. Akkurat det bestrider neppe Gaute Larsen selv.

Men er det slik at Bryne har forutsetninger, interessen rundt seg, midler, organisasjon og er rigget for opprykkskamp til eliteserien? Eller er kravene rundt Bryne myntet på gammel historie og et urealistisk håp om igjen å bli nummer to-laget i regionen?

Gaute Larsen har som nevnt vært trener i Bryne siden september 2012. Han fikk fornyet kontrakten i januar 2014 etter en middels sesong. Den nåværende avtalen gjelder ut neste sesong.

Underskudd dukket opp

Det har ikke vært noen form for jevnhet i prestasjonene hos Bryne. Det har ikke vært noen synlig progresjon. Ikke noe håndfast som gir håp om bedre tider. Samtidig trenger du ikke følge Bryne FK veldig tett for å se at klubben har hatt mer enn nok med seg selv i denne perioden.

Det har blitt snakket om nytt stadion i årevis. Det har blitt med snakket og planene. Ingenting skjer.

Før årets sesong dukket det plutselig opp et underskudd på 2,5 millioner kroner. Et underskudd som ingen visste om og som måtte løses ved et banklån. Det forteller sitt om kontrollen og den manglende kontinuiteten på den administrative siden.

I vinter ble Gaute Larsen lovet tre etablerte spillere som skulle heve årets startellever. Han rakk å hente Bjørnar Holmvik før bomben om underskuddet smalt. Da ble det stopp.

Ved inngangen til årets sesong var det 15 spillere i troppen som hadde utgående kontrakt. Da den økonomiske smellen ble kjent, valgte mange sentrale spillere å avvente situasjonen. En slik uvisshet gir ingen gunstig grobunn for et kollektiv som skal stå sammen.

Solgte unna

Som en konsekvens av underskuddet, måtte klubbledelsen ta ytterligere grep. Det medførte at markedssjefen og en markedsmedarbeider, de to som skal hente inntekter til klubben, ble sagt opp.

At 2015-sesongen nå spilles ferdig uten hovedsponsor på plass, føyer seg bare inn i rekken av manglende forutsetninger.

Et ansvarlig styre skal ha respekt for økonomi. Det er forståelig. Derfor valgte de også å selge Henrik Breimyr til Start og Viljar Vevatne til Brann i sommer. To sentrale spillere på laget.

Poenget mitt er at svært lite er som det kunne vært på Bryne. Klubben har selv satt seg i en situasjon hvor det må jobbes på alle plan for å komme ut av uføret. Samlet.

Deretter må det tas en samling i bunn hvor Bryne FK finner ut hva de vil og at det står i forhold til hva de faktisk har muligheter til å oppnå. At det gror godt i de yngre rekker, med seks-sju spillere på aldersbestemte landslag, gir i det minste en indikasjon om noe positivt på sikt.

Brynes utfordringer løses ikke ved å sparke Gaute Larsen fire serierunder før slutt – med mindre frykten for nedrykk er så stor at de vil ta kostnaden og risikoen i håp om å oppnå en kortsiktig effekt.