Trenerforeningens styreleder Ivar Morten Normark forteller at de har vært i kontakt med Øyvind Eide, Stabæk-treneren som av tidligere Stabæk-spiller Leni Larsen Kaurin er blitt anklaget for upassende tilnærmelser.

— Vi har vært i dialog med Øyvind Eide, sier Normark, som ikke ønsker å gå nærmere inn på samtalenes innhold.

— Vi følger saken, først og fremst gjennom media. Dette er en sak som berører fotballen og medlemmer av fotballfamilien. Det er en ubehagelig sak. Vi håper å være med på å finne en løsning som alle kan leve med, sier styrelederen til aftenposten.no.

- Ulike tolkninger

I 2003 ble Normark av Berit Riise beskyldt for å komme med seksuelle tilnærmelser.

Om saken som har preget fotballen den siste uken, sier han:

— Det er en vanskelig sak. En treners forhold til spillerne skal alltid være bygget på respekt og likeverd. Men det kan være ulike tolkninger av ting som blir sagt, av hva som er en flørt og tidsperspektivet på det: når nok er nok.

Normark synes det er greit med kjærlighetsforhold mellom trener og spiller, så lenge det er åpenhet rundt og avklart med arbeidsgiver.

Derfor støtter han ikke krav om trenerkontrakter der trener-spiller-forhold fører til avskjedigelse.

— Det kan bli mange momenter i en kontrakt. Det er viktig hvis det utvikles følelser at det avklares med medarbeider, og det er naturlig å kontakte arbeidsgiver hvis det blir et forhold. Så er det arbeidsgivers valg. Vi har sett eksempler på at det er mulig å gjennomføre. Det viktigste er å være åpne og ærlige om det, sier Normark.

- Vil du i kjølvannet av dette oppfordre trenere som eventuelt har et hemmelig forhold til en spiller om å være åpne om dette?

— Ja, definitivt. «Hemmelige» kjærlighetsforhold fører aldri noe godt med seg. Pris kjærligheten, men vær åpen om den.

- Viktig med en innrømmelse

Eide har innrømmet upassende oppførsel, og har fått en skriftlig advarsel av Stabæk. Det skjedde etter intens møtevirksomhet på Bekkestua.

— Det viktigste i en slik sak er på generelt grunnlag at man strekker armene i været og innrømmer en upassende adferd. Det har Øyvind gjort. Punkt to er ikke å fare med løgn og fanteri, og ikke gjøre det igjen, sier Normark, som sier at det først ble opprettet kontakt mellom trenerforening og Eide etter innrømmelsen av upassende adferd.

Normark retter en advarende pekefinger mot forhåndsdømming i saker som dette, og gjentar at det er en vanskelig sak.

— Det er det lukkedes rom hemmelighet. Det er bare to personer, og ting kan tolkes forskjellig. For andre er det umulig å tolke og dømme en av partene. En del er for kjappe med tilsynelatende å vite for mye, velge side og konkludere.

Advarer mot forhåndsdømming

Det var tidligere Stabæk-lagvenninne Lisa-Marie Woods som satte i gang saken i media gjennom et blogginnlegg. Det mener Normark var uheldig.

— Anonyme anklager mot alle trenere, som før navnet sprakk, er uheldig og skadelig. Det finnes andre metoder enn å mistenkeliggjøre alle. For Øyvind er dette kjempeubehagelig. Det er mange tanker som går rundt i hodet på ham, uten at jeg hverken vil avsløre eller spekulere på noe, kommenterer Normark.

Norsk Fotballtrenerforening har en rådgivende rolle overfor Øyvind Eide.

— I utgangspunktet har vi en rådgivende rolle for vårt medlem, vi er en samtalepartner. Rollen er av korrigerende og veivisende karakter. Det er viktig at medlemmet kan se tilbake på dette, og også lære av det og bli en bedre trener. Men vi er ikke noen part i saken, sier Ivar Morten Normark.