HØNEFOSS: – Brann har presset på seg. Jeg hadde aldri trodd at vi skulle kjempe mot dem for å unngå kvalifiseringsplassen. De er den største klubben og har alt å tape på lørdag, mener Hønefoss' forsvarsklippe.

Det er bare en hake; laget hans scorer nesten ikke mål. Da BT besøkte gårsdagens trening klarte aldri spillerne å banke ballen i nettet da de terpet formasjon. Og målprotokollen i serien er heller ikke oppløftende med 21 scorede mål totalt, åtte av dem på bortebane. Brann har i motsetning puttet 38 seriemål og ligger tre poeng foran laget fra Østlandets hytteparadis.

– Vi scoret ikke i oppkjøringskampene i vinter og scoret ett i de seks første seriekampene. Måltørken er noe som har hengt litt ved oss i år. Men vi har kommet utrolig mange ganger alene mot keeper, snart må det løsne. Toppscoreren vår, Lennart Steffensen, er jo tilbake nå, men mot Start på mandag var Kenneth Høie i det umulige hjørnet, utdyper Lafton som har et seriemål selv.

Hvordan ender årets eliteserie? Prøv vår tabellkalkulator her!

Litt Brann-fan

34-åringen er klar for det han betegner som sin største kamp i karrieren. Selv om han har tjent ringeriksklubben siden 1994, har han aldri løpt ut på Brann Stadion. En viktig brikke for å kapre livsviktige poeng i morgen, tror han er å holde nullen mot rødtrøyenes offensive angripere.

– Et sterkt lag som burde kjempet i andre halvdel av tabellen. Både Erik Huseklepp og Petter Vaagan Moen er gode spillere, i tillegg synes jeg Bakke har blomstret i spissrollen sin. Brann er gode på overganger, men vi har spilt to gode defensive kamper nå mot Start (0-0) og Molde (0-1). Scorer vi i Bergen, så kan alt skje, tror han.

2010 er Laftons første år i eliteserien og kanskje hans siste. Egentlig er han utdannet elektriker og jobbet deltid ved Norske Skog frem til 2007. Da gikk klubbens i hans hjerte over til heltidsspillere.

– Faktisk savner jeg jobben av og til. Sånn som den seriestarten vi hadde med seks strake tap, da var det press fra media og slik. Å sitte ved en papirmaskin på fabrikken og preike drit skulle jeg gjerne gjort i sånne situasjoner, smiler Lafton.

Stopperkjempen innrømmer at han er litt svak for bergenserne han skal ut i duell med.

– Jeg er ingen fanatiker, men har alltid fulgt Brann litt ekstra siden cupfinalene å slutten av 80-tallet. Da spillerne nektet å barbere seg ... At de nå holder på å rykke ned er overraskende og nesten sensasjonelt.

Sigurdsson scorer gjerne

Lafton holdt på å legge opp i 2004. Smertene i kneet ble nesten utholdelige og klubben sikret plassen i 1. divisjon med et nødskrik. Nå sparker han rundt uten korsbånd i sitt høyre kne, men det virker som om smerteterskelen er fraværende. Siden han startet hundre prosent i klubben, har kapteinen skaffet seg en meget solid statistikk, den er faktisk unik i norsk fotball. Han har spilt samtlige seriekamper uten å bli byttet ut, det er 115 strake 90-minuttere!

– Kontrakten min går ut etter sesongen, men jeg nyter hvert øyeblikk og fortsetter gjerne, sier Hønefoss' store sønn.

For to år og 11 måneder siden løftet Kristjan Örn Sigurdsson seriegullet med Brann i Bergen. Nå kan han sende dem et hakk nærmere 1. divisjon.

– Jeg har ennå ikke scoret for Hønefoss, og gjør det gjerne i Bergen. Selv om jeg vil alt godt for Brann, sier Sigurdsson, som forlot Vestlandet etter fjorårssesongen.

Islendingen er overrasket over at gamleklubben ligger der de ligger.

– Selvfølgelig. Det er vel de fleste i Norge. Samtidig har vi sett at storlag her i landet har slitt tidligere, det er jo ikke noe nytt. Jeg tror vi har en god sjanse til å vinne på Stadion, påpeker Hønefoss' høyreback.

– Helt ærlig, Lafton. Er ikke Hønefoss fornøyd med kvalikplass?

– Når starten ble så tung, gjorde vi raskt den plassen til et mål. Men så lenge det er håp og spenning skal vi uansett kjempe for å havne på sikker plass.

MØTER GAMLEKLUBBEN: Frode Lafton har en gammel kjenning som makker i forsvaret. Kristjan Örn Sigurdsson (til venstre, i kamp med Odds Simen Brenne) har likevel ingen gode råd eller tips å komme med til lagkameratene i forkant. – Nei, Brann har jo fått nytt system, ny trener og noen nye fjes. Det er lite jeg kan si. (Foto: Morten Olsen, Digitalsport)