PORTUGAL-ISLAND 1-1

Les referat fra kampen her:

«Eventyrlig mål, eventyrlig poeng og et eventyrlig øyeblikk i Saint-Etienne», skriver den islandske nettavisen Visiretter poenget mot Portual.

— Et fantastisk poeng som gir store håp for fortsettelsen, fortsetter Visir, som ikke overraskende kårer keeper Hannes Þór Halldórssontil Islands beste spiller. Han spiller for Bodø/Glimt og har også spilt for Sandnes Ulf.

Islendingene tok til sosiale medier for å uttrykke sin begeistring: - Barnet vårt skal hete Birkir Hannes Bjartsson, meldte en henrykt landsmann på Twitter.

Faksimile fra Morgunbladid.

Hovedstadsavisen Morgunbladid feirer også en «Stórkostleg byrjun á EM» – en fantastisk start på EM.

Sjefen: — Fantastiske spillere

Lars Lagerbäck har fått mye av æren for Islands fotballmirakel. Etter 1-1 mot Portugal i EM-debuten hyllet han spillerne.

– Klart at dette føles veldig bra, men vi måtte virkelig slite for det. Spillerne gjorde en helt fantastisk innsats, sa han til SVT etter kampen.

Lagerbäck styrte Island til sluttspill ved å legge sterke lag som Tyrkia og Nederland bak seg i kvalifiseringen. Den miste nasjon som har vært i et stort sluttspill imponerte alle i sin debut, selv om det var et litt heldig poeng.

– Jeg hadde ganske høy puls mot slutten. Jeg trodde ikke vi skulle bli trykket så kraftig tilbake, men vi møtte et av EMs beste lag, sa han etter en kamp hvor Portugal hadde 66 prosent ballbesittelse og 27-4 i avslutninger.

– I kveld skal spillerne få nyte følelsen. Onsdag begynner alvoret igjen, sa svensken som etter EM overlater ansvaret til sin assistent Heimir Hallgrímsson.

Lærte av Norge

Onsdag er det to uker siden Lagerbäcks lag ble overkjørt og slått av Norge på Ullevaal, en kamp som ga nyttig læring selv om bare fem mann fra tirsdagens startoppstilling spilte fra start også da.

– Norge stilte oss så mange spørsmål at vi kan lære av det også med tanke på kampen mot Portugal i EM, sa Lagerbäck etter kampen i Oslo. I Saint-Étienne var det full skjerping fra første til siste minutt, og alle unotene fra Ullevaal-kampen var luket vekk.

Lagerbäck er i sitt sjuende sluttspill som landslagssjef. Han var i alle EM og VM fra 2000 til 2010 som ansvarlig for Sverige (fem ganger) og Nigeria.

Islands drømmekveld betyr at laget har en realistisk sjanse til å ta seg videre fra en gruppe der Ungarn og Østerrike er øvrige lag. (©NTB)