Da Russland og Qatar vant kampen om å arrangere fotball-VM i henholdsvis 2018 og 2022, var det mange som hvisket «korrupsjon».

Hviskingen gikk over til fullt hørbare protester og enkelte medieoppslag mer enn antydet at ikke alt hadde gått helt etter den demokratiske læreboken.

Granskning

FIFAs mektige mann, Sepp Blatter, satte i gang flere tiltak for å komme til livs påstander om grums i organisasjonen. For to år siden ble jobben med å granske det som skjedde under VM-tildelingen i 2010, satt ut til den amerikanske advokaten Michael Garcia.

Nå vil FIFAs generalsekretær, Jerome Valcke, ha fortgang i den uavhengige granskningen til advokaten fra New York.

— Rapporten bør komme nå. Vi bør ha en endelig avslutning av denne saken og det beste ville vært om det kom før VM i Brasil, sa Jerome Valcke på en pressekonferanse i Brasil i forrige uke ifølge Wall Street Journal.

Valcke ønsker seg denne rapporten slik at FIFA for alvor kan begynne å se frem mot neste VM i Russland i 2018. ## Neppe omgjort

Uansett hva Michael Garcias rapport inneholder, er det lite trolig at Russland eller Qatar kommer til å miste mesterskapet. Sepp Blatter har gjort det klart at uansett så er arrangør for disse to VM valgt en gang for alle.

Michael Pieth har ledet arbeidet til en uavhengig rådgivende komité i FIFA (FIFA's Independent Governance Committee) som skal se på hvordan organisasjonen styres. Rapporten fra denne komiteen ble offentliggjort 22. april. Her gir Pieth sin fulle støtte til det arbeidet Michael Garcia nå gjør.

— Garcias kan ikke hvile før de har en sikkert svar på hva som har skjedd, sa Pieth.

I rapporten til Pieth heter det at tildelingen av mesterskapet til Qatar var det som kalles «uriktig innflytelse» («improperly influenced»). Pieth mener at fotballens verdensorgansisasjon må reagere skikkelig dersom det viser seg at noen land har fått mesterskapet gjennom korrupsjon.

— Hvis beskyldningene blir bekreftet, må FIFA sørge for at konskevensene har noen mening.

SPORTSDØGNET