Magnus Carlsen-Sergej Karjakin 3,5-4,5

Vi har sett det før. Idrettsutøvere har forlatt intervjuer og pressekonferanser i irritasjon.

Men i sjakk, den stilleste av alle idretter, er det til å forstå? Sjakkbrettet, tenksomhetens idrettsarena, en arena for kruttønner?

Se hendelsen:

Slik er det mulig å undres, men er det riktig? Sårheten over å ha tapt, skuffelsen over å ha gjort tabber, irritasjonen over å måtte stille opp på noe som akkurat da oppfattes som ulidelig, kan ramme mange. Tydeligvis også sjakkspillere.

Et surt tap

Men de fleste biter det i seg og gjør sin plikt. I dette tilfellet var plikten å stille opp for pressen, slik kontrakten med arrangørene sier at spillerne skal gjøre etter hver kamp.

Aftenpostens sportskommentator Ola Bernhus.

Men Magnus Carlsen ble så grinete etter å ha tapt mot motstander Sergej Karjakin at han glemte både plikter og kravene til god oppførsel. Han tenkte neppe på den halve millionen han risikerer å få i bot, akkurat da.

En eneste lang suksess

Magnus har vært beundret siden han var åtte, karrieren har vært en nesten rak vei til de ypperste tinder, han er en verdensstjerne.

Når motgangen kommer, kanskje uventet for ham og resultat av egne feilgrep, kan det være vanskelig å holde masken.

Det skal vi forstå, vi hverdagsmennesker som aldri har vært i en så presset situasjon, der millioner av mennesker følger alt du gjør.

Mentalitet

Mange idrettsstjerner har reagert som Magnus Carlsen. Noen hevder at irritasjonsutbrudd er en del av vinnermentaliteten. En god taper er egentlig bare en taper, er det noen som sier.

Slik er det nødvendigvis ikke. De fleste som har tapt en konkurranse, klarer å oppføre seg og vise vinneren den respekten som folkeskikken krever.

Men de som ikke klarer å ta tapene like godt, de har også vist seg å være bra folk. De har bare et annet temperament enn de fleste. Petter Northug har gjort det samme.

Les også denne om hvorfor ekspert er bekymret:

Etter hvert har vi lært oss å like dem. Dette temperamentet kan være et viktig bidrag til suksesskarrieren.

Nå har vi sett at Magnus Carlsen har et rykende indre når han møter uventet motgang.

Det er fascinerende. Og når han igjen står som vinner og vi fryder oss med ham, litt stolte selv også, ser vi han som det han tydeligvis er. Ikke en vinnermaskin uten følelser, men et menneske og – fortsatt — en stor idrettsmann.

Hør siste Aftenpodden Sport. Høgmos avgang, cupfinalen, Carlsens VM-kamp og langrennsåpningen blir diskutert :