Her har støttespilleren akkurat oppdaget Carlsens eventyrlige forvandling

– Jeg så det allerede i første runde, sier Espen Agdestein.

Publisert: Publisert:

Magnus Carlsen så brydd ut etter seieren over Aleksandr Gristsjuk i 12. runde. Men partiet startet en seiersrekke som var god som gull. Foto: riyadh2017.fide.com

Denne artikkelen er over to år gammel

Magnus Carlsen satte seg ned foran den fryktede lynsjakkhaien Aleksandr Grisjtsjuk – med kun et sjakkbrett mellom dem. Hjemme i stuen satt manager Espen Agdestein og studerte Carlsen på TV-skjermen. Han speidet – speidet etter tegn på at sjakkeneren var i slaget – speidet etter om noe hadde endret seg siden den skuffende fredagen.

– Jeg så det allerede i første runde. Jeg så det på kroppsspråket hans. Han var på hugget. Han så mer våken og energisk ut, og tok ikke tenkepause på ett minutt lenger, sier Agdestein til Aftenposten.

Manageren hadde rett. Ikke bare maltrakterte Carlsen Grisjtsjuk – han gikk på en minneverdig seiersrekke. 9 partier senere – og med ett parti igjen å spille – var VM-gullet sikret.

Manager Espen Agdestein fulgte Magnus Carlsens VM-gulljakt fra sofakroken. Her er han under langsjakk-VM i New York i fjor. Foto: NTB scanpix

Fikk du med deg Magnus Carlsens klare beskjed i seiersintervjuet?

Les også

Carlsen: – Neste gang bør det helst løses, hvis ikke kan vi ikke fortsette å ha det her

– Nesten maks

– Han spilte fantastisk, sier Carlsens tidligere trener Simen Agdestein–Espen Agdesteins bror.

– Er dette det beste han har prestert?

– På én dag er det antagelig det. Det er grenser for hva man kan prestere på én dag, så dette er nesten maks.

Simen Agdestein beskriver Magnus Carlsens prestasjon på siste VM-dag som «fantastisk». Foto: NTB scanpix

Og det var nettopp «nesten maks» Carlsen var avhengig av på siste dag i Saudi-Arabia. Med 20. plass etter første dag av sjakk-VM var ekspertene enige: Magnus Carlsen måtte spille på sitt beste.

Carlsen svarte med å forbedre 7 av 11 poeng til 9 av 10 poeng. Han gikk fra å ta 63 prosent av poengene til 90 prosent. En eventyrlig forvandling - over natten.

Grunnlaget ble lagt med en forrykende start. Fire strake seire–mot fire verdensklassspillere. Den siste av dem – som kom mot VM-rival Sergej Karjakin – sendte Carlsen opp i ledelsen.

– I dag virker Magnus som en helt annen person enn i går. I går satt hverken spillet eller resultatet, og han var egentlig heldig i flere av partiene. I dag sitter både spillet og resultatene, sa sjakkekspert Geir Sune Tallaksen Østmoe til Aftenposten etter Karjakin-partiet.

Les mer om hvordan Carlsen sikret VM-gullet - parti for parti - her:

Les også

Magnus Carlsen tok VM-gull etter utrolig opphenting

Carlsen: – Ikke alltid logisk

Deretter kom et hvileskjær–en remis mot sterke Maxime Vachier-Lagrave–før Carlsen vant de fire partiene som sikret VM-gullet.

– Han spilte fort. Det er mange partier han ikke burde vunnet, men siden det er lynsjakk vinner han likevel, sier Simen Agdestein.

Etter det siste partiet mot Levon Aronian, som endte med remis, forklarte Carlsen at han hadde blitt fornøyd med en topp 3-plassering–tatt utgangspunktet i betraktning.

Han slet med å forklare hvor superformen kom fra.

– Det er ikke alltid så lett å forklare hvorfor man har en bra dag. Jeg møtte også veldig mye bedre motstand i dag, og likevel gikk det så mye bedre. Det er ikke alltid logisk, sa Carlsen til NRK.

– Suverent best

Simen Agdestein minner om at det var den briljante lørdagen, og ikke det skuffende utbyttet dagen før, som reflekterer Carlsens egentlige nivå.

– Når alt fungerer, så er han bare suverent best, sier han.

Carlsen tok gullet med rivalene Sergej Karjakin og Viswanathan Anand på de neste plassene. Carlsens reaksjon på gullet fortalte alt om at lynsjakk nå er i ferd med å bli svært prestisjetungt blant sjakkeliten.

– Det betyr enormt, sa Carlsen.

Fikk du med deg dette?

Les også

Da Carlsen flyttet brikken, kunne motstanderen knapt tro sine egne øyne

Carlsen reiste til Saudi-Arabia med et håp om å vinne både lyn- og hurtigsjakk-VM. Sistnevnte glapp til Anand, men Carlsen fikk triumfen han aller helst ville ha.

– Hvis Magnus skulle velge mellom å vinne hurtigsjakk-VM eller lynsjakk-VM, så er jeg ganske sikker på at han hadde valgt lynsjakken. Det er det han har vokst opp med å spille på nettet. Det har en enorm prestisje, sier Espen Agdestein.

Nå venter imidlertid den gode, gamle langsjakken. Carlsens neste turnering er Tata Steel Chess i Wijk aan Zee, Nederland 13. januar.

Publisert: