dokken Foto: Rune Nielsen

BERGEN: Den planlagte arenaen skal etter planen kunne ta 30.000 tilskuere, og skal brukes som hjemmebane av Sportsklubben Brann etter EM-sluttspillet i 2016. Dette ble opplyst da Bergen kommune på en pressekonferanse tirsdag la frem sin offisielle søknad til Norges Fotballforbund (NFF) om å bli en av fire norske vertsbyer til fotball-EM om syv år.

Det var helt uaktuelt å utvide Brann Stadion til dette formålet. Andre områder ble vurdert, men til slutt havnet man på at Jekteviken/Dokken er den beste og eneste løsningen for et stadionanlegg sentralt i Bergen — som tilfredsstiller kravene til Det europeiske fotballforbundet (UEFA).

Les også:

Vurderte Arna og Flesland

Terje Reistad er daglig leder i Brann Stadion AS, og han har også ledet arbeidsgruppen for arenaløsning i Bergens EM-komité.

- Brann Stadion slo vi fra oss på et tidlig stadium. Anlegget må stå ferdig to år før EM, altså i 2014, og byggingen ville ført med seg store konsekvenser for naboene. I tillegg måtte vi ha lagt asfalt på Nymarksbanene, og det var ikke aktuelt, sier Reistad.

— Vi har i denne prosessen vært innom både Minde, Åsane, Flesland og til og med Arna. Men Dokken er den klart beste løsningen. Derfra kan en gå til Torgallmenningen på åtte minutter, og det er 12 minutter til jernbanen, fortsetter stadionsjefen.

Det er kun foretatt en såkalt ”mulighetsanalyse” ut fra UEFAs kriterier om ny arena, og det er altså ikke gjort noen vurderinger av konsekvensene ved å flytte den aktiviteten som i dag er i Jekteviken/Dokken-området. I dag er dette et havneområde med anløp for blant annet cruiseskip og Hurtigruten.

— Det er den eneste mulige løsningen. Husk at dette er indrefileten i byen vår – og det skal brukes til andre ting enn containere, sier byrådsleder Mæland.

Les også:

25.000 tilskuere på sikt

UEFA legger vekt på etterbruk, og Sportsklubben Brann har sagt seg villig til å spille på det nye anlegget dersom det skulle bli en realitet. Bruttokapasiteten på anlegget vil bli 33.000 tilskuere, men etter et eventuelt EM vil kapasiteten reduseres ved at man fjerner seterader.

- Vi tenker oss rundt 25.000 tilskuere i første omgang, sier Reistad.

9. juli bestemmes hvilke fire norske søkerbyer som vinner frem. Og at Bergen kommer med, synes byrådsleder Monica Mæland vil være helt naturlig.

— Bergen er Norges nest største by, og vi har kapasiteten inne både når det gjelder overnatting og transport. Bergen er en fotballby, og innbyggerne her elsker folkefester. Det er viktig, for vi snakker her om verdens tredje største idrettsarrangement, sier Mæland.

Dragkamp med NFF

Norges Fotballforbund ville helst at Bergen skulle bygge en arena med 44.000 som kapasitet, men Bergen mente at 33.000 (30.000 netto) var mer enn nok.

- Vi er glad for å ha blitt enig med NFF. Spørsmålet er jo hvor mye en skal bygge opp for så å bygge det ned, sier byrådslederen.

Skulle Bergen bli vertsby, og det ender med at Norge/Sverige blir tildelt EM, er tiden knapp. EM spilles i 2016, og i 2014 må den nye arenaen stå klar i henhold til UEFAs krav.

— Det er åpenbart at tiden er en knapp ressurs her. Men her tror jeg Bergen stiller likt med alle de andre søkerbyene, sier Mæland.

Hvem som skal betale for gildet, er en helt annen skål.

— La det være helt klart at dette ikke skal være noen kamp mellom sykehjemsplasser og EM. Bergen greier ikke dette på egenhånd, sier Mæland.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Byrådsleder i Bergen kommune, Monica Mæland. Foto: Knut Strand

Kvinnearena på Stadion?

Hva som skjer med Brann Stadion dersom Brann om noen år flytter til Jekteviken/Dokken, er ikke avklart.

— Det har vi ikke brukt mye energi på nå. Men vi er tydelige på at ikke skal risikere klubbens eksistens ved å flytte til en ny bane, sier Terje Reistad.

Dagens Stadion ligger midt i et boligstrøk, men Reistad mener det fint bør være plass til to store fotballstadioner i Bergen.

- En spennende tanke hadde jo vært å få et nasjonalanlegg for kvinnefotball her. Men det er bare en tanke, sier Reistad og kikker opp på de tomme, røde benkeradene.

Fakta/Norge og Sverige søker om fotball-EM i 2016:

Det er seks aktuelle norske vertsbyer: Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Lillestrøm og Bodø. Fire velges ut.

  • 1. juli skal byene ha en muntlig presentasjon overfor styret i NFF.

  • 9. juli velger styret i NFF hvilke byer som får være med.

  • 15. august skal NFF søke staten om økonomisk garanti til å arrangere fotball-EM.

  • 15. Februar 2010 søker Norge og Sverige UEFA om fotball-EM.