Den kommende fotballpresidenten er i en ønskeposisjon

KOMMENTAR: Det kan bli lettere for Terje Svendsen (58) å være fotballpresident. Men bare en stund, skriver Ola Bernhus.

Publisert:

Fotball Rosenborg 22.09.06 styreleder Terje Svendsen svarer på spørsmål rundt Per Mathias sin gjeninntreden som trenerFoto: Carl-Erik Eriksson, Digitalsport

  • Ola Bernhus
Denne artikkelen er over fire år gammel

En enstemming valgkomité i Norges Fotballforbund har innstilt Terje Svendsen (59) som ny fotballpresident etter Yngve Hallén. Svendsen har blant annet vært styreleder i Rosenborg BK og Fotball Media AS, og er dessuten styremedlem i Norsk Toppfotball. På Fotballtinget i slutten av februar skal nytt styre velges.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Å overta etter en president som det er misnøye med, er som å overta trenerjobben i en klubb som har gjort det dårlig.Fortsetter problemene, så understreker det hvor vanskelig det er å få gjort noe. Blir det bedring, ligger genistemplet og venter på journalistenes skrivebord.

Sagt på en annen måte: Terje Svendsen kan gyve løs på de sakene som forgjenger Yngve Hallén slet med og føle seg trygg på at han får rikelig med tid til å finne løsninger. I Norge er vi tålmodige med slikt, i Fotball-Norge også.

Etter hvert vil også Svendsen få merke at det ikke er en hvilejobb han har påtatt seg. I en så kompleks organisasjon som Norges Fotballforbund vil problemstillinger lett gå over i problemer, og flere underliggende tillitsvalgte og ambisiøse (les: kranglete) enkeltpersoner for øvrig vil begynne å hakke på presidenten og hans nærmeste kvinner og menn.

En så rutinert mann som Svendsen har neppe noen illusjoner om noe annet.

Men mens han fortsatt har arbeidsro må han ta for seg de problemene som NFF sliter med og som slet ut forgjengeren. Det største er omdømmet, der Hallén har slitt tungt, det andre er herrefotballen, der høystemt prat overstiger realitetene.

BAKGRUNN:

Les også

Tidligere Rosenborg-sjef innstilt som ny fotballpresident

Omdømmet

Under Yngve Hallén har respekten for NFFs øverste ledelse sunket. Noe har vært uflaks med saker i tiden, noe har vært dårlig saksbehandling, noe skyldtes bakholdsangrep fra motstandere, noe har vært manglende forståelse for at fotball er viktigere som folkebevegelse enn som toppidrett – i Norge, i hvert fall.

Jeg synes mye av kritikken mot Hallén har vært overspilt og urettferdig, kanskje spesielt beskyldningene om at han er maktarrogant og udemokratisk. Men dette er noe de som føler seg rammet, må definere.

Når det sies at det har utviklet seg en fryktkultur under Hallén — i så fall det samme som sies om Norges Idrettsforbund og Olympiatoppen - så er det vanskelig for Hallén å protestere.

Yngve Hallén er snart ferdig som norsk fotballpresident. Foto: Odd Inge Aas

Men han har prøvd, han er da ikke maktarrogant. Nei, sikkert ikke, men når man ikke lar demokratiet få tid til å virke, arter det seg slik. I Norge er folk vant til å si sin mening, helt fra barnsben av – og bli hørt.Terje Svendsens viktigste egenskap blir å ta seg tid til å lytte og tenke igjennom det folk sier til ham.

Mannfolkene

Uansett – det meste av kritikken mot nåværende NFF-ledelse ville ha uteblitt dersom norske mannfolk hadde vært bedre til å spille fotball.

Det er trivelig med et kvinnelandslag som er blant de 10-12 beste i verden, og laget kunne fått mer honnør enn det får. Men den store oppmerksomheten og de store pengene ligger i herrefotballen.

Da er det ikke lett med et A-landslag som har tapt de aller fleste, og spesielt de viktige kampene, gjennom halvannet tiår. Nå er laget ranket som nummer 54 i verden, og heller ikke en utvidelse av EM-sluttspillet til 24 lag, hjalp oss.

Folk gliser av laget, bare journalistene lar seg fascinere av laget selv om ingen av spillerne er i nærheten av internasjonalt toppnivå.

Svendsen om utfordringen:

Les også

- Lærte utrolig mye av motbakkene i RBK

Hva nå, president?

Hva kan en ny fotballpresident gjøre med dette? Nei, si det, på banen må andre gjøre jobben.

Det er heller ikke enkelt når NFFs toppfotballsjef selv er smilende fornøyd med tingenes tilstand. Men presidenten må mobilisere alle kreative krefter – også de NFF-kritiske som i dag holder seg utenfor i oppgitthet – og finne ut hvordan vi raskere enn nå kan skape gode enkeltspillere.

I dag er gapet for stort mellom ambisjoner og virkelighet.

Moro som det er

Det som er så greit med fotballen, er at den kan begeistre på alle nivåer.

Den nye presidenten vil gjøre oss alle en tjeneste hvis han tar utgangspunkt i norsk fotball som den er, og ikke straks slår til med de store verdensanskuelser.

Vi som fascineres av norsk fotball slik nivået er og synes det er greit at vi ikke vinner VM, er ganske lei av ord som er større enn seg selv.

FAKTA: Valgkomiteens innstilling til nytt forbundsstyre(2016-2018):

Terje Svendsen, president, Rosenborg Ballklub (RBK) (ny)

Mette Christiansen, visepresident bredde, Valdres FK (gjenvalg)

Bjarne Berntsen, visepresident topp, Viking FK (gjenvalg)

Eli Arnstad, styremedlem, IL Fram (gjenvalg)

Hans Olav Karde, styremedlem, Tromsø IL (gjenvalg)

Turid Storhaug, styremedlem, Klepp IL (gjenvalg)

Silje Vaadal, styremedlem, FK Ørn-Horten (ny)

Leon Aurdal, styremedlem, Aalesund FK (ny)

Hør siste episode av Aftenpodden Sport her:

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.