START-HAUGESUND 1-0

4150 tilskuere hadde tatt turen på søndag kveld, for å se om Start endelig kunne snu rekken på 39 seriekamper i eliteserien uten å vinne. De kunne gå hjem med et stort smil rundt munnen.

— Det er vanvittig deilig å vinne en fotballkamp igjen. Det stopper kjeften på alle de som trodde at vi ikke skulle vinne en kamp i hele år. Gutta skal ha all mulig honnør for den innsatsen de legger ned i 2. omgang, sier Start-trener Steinar Pedersen.

Start-spillerne feirer seieren mot Haugesund. Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix
Her jubler Start-laget etter Lasse Sigurdsen sitt seiersmål mot Haugesund. Foto: NTB SCANPIX

Start gikk ut i en 4-4-2-formasjon, med Lars-Jørgen Salvesen og Dennis Antwi på topp. Det fungerte ikke. Sørlendingene skapte null og niks i første omgang, og kunne takke en opplagt Håkon Opdal for at det sto 0-0 halvveis.Etter pause fikk Dennis Antwi en gedigen sjanse, men ghaneseren klarte å trekke opp årets bom i eliteserien, fremfor å sette inn sitt første Start-mål.

Scoret etter ett minutt

Etter 82 minutter tok Steinar Pedersen ut Antwi, og satte innpå Flekkerøy-gutten Lasse Sigurdsen. Han brukte bare ett minutt på å sette inn 1-0. Espen Børufsen førte ballen ned på sin venstreside. Han la inn foran mål, og på bakerste stolpe ventet Sigurdsen, som headet inn 1-0, og sitt første mål i eliteserien.

— Jeg har drømt om dette. Mitt aller første mål i eliteserien. Det er så deilig, sier matchvinner Lasse Sigurdsen.

— Jeg fikk ikke beskjed om at jeg skulle inn før helt på slutten, så sa Steinar (Pedersen) «Lasse, gjør deg klar», sier Sigurdsen, som har scoret åtte mål på de siste tre kampene med Starts andrelag i 3. divisjon.

Det er 450 dager og 39 eliteseriekamper siden Start vant sin forrige kamp i eliteserien. Den rekken er nå brutt.

Gjestene dominerte fra start

Haugesund kjørte fullstendig innledningsvis på Sparebanken Sør Arena, og kunne ha tatt ledelsen allerede etter seks minutters spill. Alex De John solgte fullstendig i en duell, og Shuaibu Lalle Ibrahim kom plutselig alene med Håkon Opdal i Start-buret.

Haugesund-spissen fikk litt for dårlig vinkel, men bestemte seg likevel for å fyre løs. Opdal satt seg kjapt på rompa, men fikk den ene foten på ballen. Skuddet gikk via keeperen, og over mål.

Flere Haugesund-sjanser

Haugesund var det førende laget den første omgangen, og etter 22 minutter var laget nok en gang nære ved å komme i føringen. Et innlegg ble slått inn foran mål, og der klarterte Tapio Heikkilä ballen foran Opdal. Den gikk rett i magen på De John, og ut over sidelinjen like ved den venstre stolpen til Start-keeperen.

Gjestene fortsatte å kjøre på, og fikk et hjørnespark noen minutter senere. Ballen ble slått preisist på hodet til Namanja Tubic, som fikk gå opp helt alene i Starts felt. Headingen gikk - heldigvis for hjemmelaget, rett på Opdal.

Svak Start-omgang

Sju minutter før pause mistet en svak Dulee Johnson ballen, og det ble nok en gang farlig foran Starts mål. Ibrahim avsluttet med høyrefoten like utenfor 16-meteren. Skuddet hadde god retning mot hjørnet, men Opdal fikk kastet seg ned og avverget. En god redning fra Odda-mannen.

Hva så med Start? Laget ble overkjørt gjennom nesten samtlige av de første 45 minuttene. Steinar Pedersens gutter hadde ikke en eneste antydning til en sjanse før pause, og var heldige som kunne gå i garderoben på stillingen 0-0. Publikum var heller ikke imponert, og mange pep da spillerne gikk av kunstgresset.

Byttet i pausen

Steinar Pedersen gjorde grep i pausen, han tok ut Dulee Johnson og satte inn Gudmundur Kristjansson, og la om til en 4-5-1-formasjon.

Haugesund fortsatte imidlertid å kjøre kampen, og etter 53 minutter fikk laget et frispark i farlig posisjon på kanten av Starts 16-meter. Det ble slått raskt, og plutselig fikk Ibrahim ballen på hodet rett foran Opdal. Avslutningen var svak, og gikk utenfor målet til Opdal.

Den første avslutningen til Start kom da klokka gikk mot 57 minutter. Erlend Segberg prøvde skuddfoten fra langt hold, men forsøket gikk langt over, og opp på andre del av tribuneanlegget på Sør Arena.

Årets bom av Antwi?

Etter 68 minutter reiste folk seg fra setene sine på Sør Arena. Start fikk et hjørnespark, og det ble slått hardt inn i midten. Der var Tapio Heikkilä sterk, og fikk av gårde en god heading. Den hadde retning mot mål, men Per Kristian Bråtveit fikk kastet opp en hånd, og reddet mesterlig. Der var finnen nære sin tredje nettkjenning for sesongen.

Kvarteret før slutt skulle og burde Dennis Antwi ha gitt Start 1-0. Han ble spilt alene med keeper, og rundet Haugesunds sisteskanse. Det var bare en Haugesund-forsvaret mellom han og det tomme målet.

Han kunne ha spilt til Salvesen, som sto i god posisjon, men valgte i stedet å avslutte selv. Skuddet fikk via Haugesund-spilleren, i stolpen, og ut. En gedigen sjanse for Start-spissen, som fortsatt ikke har scoret et eliteseriemål.

Sigurdsen matchvinner

Det var det siste Antwi gjorde. Han ble byttet ut, og Lasse Sigudsen kom inn. Han brukte bare ett minutt på sende Start i ledelsen.

Børufsen fikk ballen på sin venstreside. Han la et presist innlegg inn foran mål. Der ventet Sigurdsen, som stupheadet ballen i hjørnet bak en sjanseløs Bråtveit.

Haugesund klarte aldri å svare, og dermed vant Start sin første eliteseriekamp siden 4. juli i fjor. Rekken på 39 kamper uten å vinne ble brutt.