SATSER TIDLIG: Halldor Østervold Stenevik (13) pendler fra Austevoll for å trene med FK Fyllingsdalen. Klubben setter nå elitesatsing i system helt ned i 12-årsalderen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
UNDERVEIS: Det er blitt mange fergeturer på Halldor og pappa Hallgeir i løpet av året. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
SATSER TIDLIG: Halldor Østervold Stenevik (13) pendler fra Austevoll for å trene med FK Fyllingsdalen. Klubben setter nå elitesatsing i system helt ned i 12-årsalderen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
SATSER TIDLIG: Halldor Østervold Stenevik (13) pendler med far Hallgeirs hjelp fra Austevoll for å trene med FK Fyllingsdalen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

— Hvis fotballkarrieren er et glass som skal fylles til randen, må du begynne å fylle på så tidlig som mulig. Altfor mange går rundt og duller på disse klasselagene, sier Karl Kvile, trener for Fyllingsdalens 2000-lag.

De har i år vunnet det meste som er å vinne av norske turneringer, og slo nylig lag som Juventus og Fulham i en eliteturnering i Madrid. Fra de var åtte-ni år gamle har spillerne trent mange ganger i uken, og reist på turneringer både innenlands og utenlands.

— I en klubb kan det være flere lag, der hvert lag har to som virkelig har lyst til å bli flinke. Disse bør samles i én treningsgruppe. Og hvorfor skal en ikke kunne gjøre det allerede når de går i første klasse? Vi merker at spillerne driver hverandre når de tilhører en jevn, homogen gruppe.

Han er fullt klar over at det de gjør, går på tvers av den tradisjonelle norske måten å drive på.

— Den tidligere norske modellen tok det beste ut av de svake og det svake ut av de beste. Da blir alle veldig jevne. Det går ikke i lengden. Vi må tørre å ta noen valg, utfordre systemet, og gi noe mer til de spillerne som ønsker det. Ikke fordi vi skal bli kretsmestere, jeg bryr meg lite om seriesystemet her hjemme. Treningshverdagen er det viktige, sier Kvile.

Pendler fra Austevoll

Det samme mener Halldor Østervold Stenevik fra Austevoll. Hjemme i Bekkjarvik er 13-åringen i ferd med å få på seg fotballtøyet, for snart skal han og pappa Hallgeir gjøre som de gjør tre-fire ganger hver uke: Sette seg i bilen og kjøre til trening i Fyllingsdalen.

— Jeg gjør det fordi jeg vet at jeg blir en mye bedre fotballspiller av å få maks matching på hver trening, sier Halldor.

Drøyt 50 kilometer og en 35 minutter lang fergetur senere er de på plass på Varden. De første gangene han kom hit for noen år siden, var det for å delta på Løv-Hams løveakademi. Før årets sesong meldte han permanent overgang til FK Fyllingsdalen. På lignende vis har en rekke spillere fra Bergen og omegn kommet til klubben.

- Ser etter holdninger

- Hva ser dere etter når dere skal velge ut spillere i så ung alder, Kvile?

— Holdninger er uttakskriterium nummer én. Hvor lyst har du til dette? Et annet er spisskompetanse. Er du veldig rask, veldig god med ballen, noe spesielt som vi kan dyrke videre? Fysikk bryr vi oss ikke om i det hele tatt. Om du er liten, vil naturen ordne det senere. Om du er dårlig trent, er det enkelt å gjøre noe med.

- Mange vil si at det er vanskelig å se så tidlig hvem som blir best til slutt?

— Det er helt rett, men så lenge holdninger er det første uttakskriteriet vårt, ser jeg ikke problemet. Den som vil mye og trener hardt for å nå sine mål, vil i de aller fleste tilfeller gå forbi den som bare flyter på sitt medfødte talent.

Trener med eldre

2000-laget til Fyllingsdalen utgjør ingen fast gruppe verken på trening eller i kamper her hjemme. Én trener mest med juniorlaget, noen med guttelaget, de fleste med 1999-laget. De eneste gangene de talentfulle 13-åringene trener sammen som én gruppe, er uken før de deltar på store turneringer.

— Hospitering er viktig for at alle skal få noe å strekke seg etter. Det ville vært meningsløst om vi skulle spilt i 2000-serien, sier Kvile.

Oppgaven hans, sier han, er å hjelpe Halldor og de andre med å opprettholde drømmer. Denne kvelden trener austevollingen med guttelaget. Han må gå noen minutter før økten er over, slik at han og faren rekker ti på halv ni-fergen hjem.

— Når du har noe du liker, så går det fint. For meg er det kvalitetstid når bare vi to sitter i bilen, da snakker vi både om det ene og det andre, sier pappa Hallgeir.

Klar for å kjøre den samme turen neste dag.

Kretsen misliker tidlig selektering

Fotballkretsen er ikke like fornøyd.

— Ingen erfaring tilsier at det gir bedre og flere spillere over tid, sier Magnus Johansson, spillerutvikler i Hordaland Fotballkrets.

Han kjenner godt til FK Fyllingsdalens 2000-lag.

— Hordaland Fotballkrets har ikke noe imot at klubben differensierer i egen klubb og gir et ekstra tilbud til dem som vil mest. Dette er helt i tråd med NFFs og HFKs tanker. Det vi ikke er glade i, er selektering i tidlig alder, sier Johansson.

— Vi ser en tendens til at flere klubber skiller mellom såkalte satsingsgrupper og breddelag fra 13-årsklassen. Det er naturlig med en viss nivåtilpasning utover i ungdomsfotballen, men det er ingen erfaring som tilsier at markant spissing og selektering gir bedre og flere spillere over tid, kanskje snarere tvert imot. Selekterte grupperinger allerede i 12-årsklassen er ikke å anbefale, og heller ikke i tråd med NFFs retningslinjer for barnefotball.

Johansson sier kretsen generelt anbefaler og ønsker at spillere blir i sin lokale klubb lengst mulig.

— I enkelte særtilfeller kan det være riktig å bytte klubb relativt tidlig, men over tid er det få eksempler på at det gir resultater i form av individuell utvikling. At en 10-11-åring bytter klubb og eventuelt får en reisetid på én til to timer til trening hver dag, gir ikke alltid den beste utviklingen. På et år blir det mange timers trening som går vekk i reise. I mange tilfeller klarer man å legge til rette for et godt tilbud i egen klubb.

— Når det gjelder hospitering på eldre lag, er de fleste klubbene meget dyktige på å se spillerens behov og kvaliteter. Fyllingsdalen er ikke noe unntak her. De er veldig viktig at klubben legger premissene for hvordan hospiteringen gjennomføres, da vi i en del tilfeller ser at de beste spiller for mange kamper og «brennes» for tidlig. Her kan iblant iveren etter å vinne kamper styre hverdagen til spilleren, sier Johansson.

Setter elitesatsing i system ned til 12-årsalderen

FK Fyllingsdalen bruker 2000-laget som modeller for de neste årgangene, og lar de beste spille sammen fra de er 12 år.

Frank Hellevik, daglig leder i FK Fyllingsdalen, forteller at klubben har slått fast i sportsplanen at de skal skille mellom elitegrupper og breddegrupper helt ned til 12-årslagene.

— Vi har sett på det som er gjort med 2000-årgangen, og er i gang med dem som er enda yngre. Vi satser veldig på egenrekruttering, og er opptatte av å ha gode trenere på disse lagene. En blir ikke rik av å trene et aldersbestemt lag, men vi kompenserer enkelte reiseutgifter, sier Hellevik.

Han understreker at FK Fyllingsdalen også skal være en breddeklubb.

— For oss handler det om å ha den rette balansen. Det er viktig at ikke elitedelen tar overhånd, og det skal være flyt mellom bredden og eliten. Spillere fra breddelagene får prøve seg i elitegruppene.

Hellevik jobber i en klubb som for tiden har svært mye å glede seg over på ungdomssiden. Juniorlaget skal spille NM-finale mot Rosenborg på Varden Amfi lørdag 26. oktober.

— Flere av årgangene før 2000-gruppen er også svært gode, og er et resultat av godt og systematisk arbeid over tid. Vi er optimistiske med tanke på fremtiden. Det viktige nå blir å få A-laget opp i 1. divisjon, slik at talentene får noe å strekke seg etter, sier Hellevik.

Han mener klubben er på god vei til å bli det en håpet på før Fyllingen og Løv-Ham ble slått sammen.

— Det er ingen tvil om at det var en del gammel rivalisering i starten. To kulturer skulle komme sammen, klubbene var gode på forskjellige ting, og dette skulle sys sammen. Nå har vi fått alle på samme siden av tauet, og alle drar i samme retning.