Helt siden han pådro seg en lårstrekk i en treningskamp for Norwich mot Arsenal i november, har Roman holdt seg langt unna alt som heter fotballsparking.

I går, i Vikingskipet, testet han skuddbeinet for første gang på halvannen måned.

Måltørke

– Godt å være i gang igjen, sa spissen, som i fjor opplevde litt av ei måltørke.

Fire mål på 30 kamper var ikke rare greiene for en internasjonal spiss. EM-spill på hjemmebane før Østerrike var imidlertid god trøst.

– Ellers var ikke 2008 mitt år, sier Roman, som etter skaden i treningskampen mot Arsenal, har gått til behandling i Wien.

– Lårstrekken er heldigvis borte. Nå kan jeg tenke ny sesong og bygge meg opp igjen her i HamKam.

På fritida

– Jeg vet at Arne (Erlandsen) kan få meg i form. HamKams opplegg er tøft, men godt nok. I tillegg skal jeg gjennomføre ekstra fysisk trening på fritida, både morgen og kveld. Jeg bruker et program som spesialisten Thomas Hebenstreit, har ansvaret for. Han kan det. Østerrike har brukt Hebenstreit i OL-sammenheng, forteller Kienast, som understreker at egentreningen ikke kommer i konflikt med Arne Erlandsens opplegg.

– Dette er noe jeg skal gjøre på fritida.

For om mulig å finne tilbake til scoringstaktene fra 2007-sesongen, da han scoret 15 ganger i 1. divisjon, mener Roman at han trenger mer individuell trening.

– Jeg må bli kvikkere i beina og trenger en del korte sprintøkter.

– Vil ikke spille i Østerrike

Kienast innrømmer at han ble kontaktet av flere østerrikske klubber under sitt opphold i Wien i november og desember:

– Men som jeg sa i høst: Jeg ønsker ikke å spille i Østerrike.

Det er ingen hemmelighet at Roman godt kan tenke seg å spille i England. Det var derfor han prøvespilte for Norwich i november. Testkampen mot Arsenal varte bare i snaue 20 minutter.

Den ubeleilige skaden toppet en håpløs sesong. Roman spilte en vårsesong for HamKam uten å score. Oppholdet i Helsingborg ble heller ingen suksess. Han lagde imidlertid tre mål. Som innbytter.

– For mye stress

– Det ble for mye stress i forkant av mesterskapet. Jeg var ikke klar nok i hodet da jeg spilte for HamKam i april og mai. Jeg hadde ikke nok fokus på det jeg skulle gjøre. EM på hjemmebane var en stor opplevelse, men jeg følte meg sliten etter at mesterskapet var over. Noe var galt. Så kom jeg til, Helsingborg da klubben var inne i en dårlig periode.

Halvannen måned hos terapeuten i Wien har gjort Roman Kienast godt.

Han er klar for å bygge seg opp igjen i trygge omgivelser på Briskeby, men ser ikke bort fra at det kan dukke opp seriøse tilbud de nærmeste månedene.

De to første øktene

I går gjennomførte han årets to første økter med gamle kompiser i HamKam. Først var det styrketrening på Espern, så balltrening i Vikingskipet. Erlandsen tok – forståelig nok – ikke sjansen på å trene ute i kulda. Folk som Jan Michaelsen, Marcus Pedersen, og Oluwasegun Abiodun er borte siden i fjor. Steve Cooreman, Olivier Karekezi, Srdjan Urosevic, Tom Kristoffersen og Jon Masalin manglet også da HamKam trente samtidig med skøytelandslaget i Vikingskipet.

Unggutta Thomas Lehne Olsen (ny midtbanemann fra Moelven), Niklas Solhaug, Kjetil Martinsen, Kristoffer Hagen, Christoffer Snekkevik og Håkon Aalmen var nye innslag på årets første trening.