EYSTEIN W. THUE

eystein.thue@bt.no

Det svenske fotballforbundet har reagert på at Fredrik Johnson kjøpte 73.600 Brann-aksjer for 100.000 dollar i januar. Nå må han selge. Bakgrunnen er at Johnson må forholde seg til Fifas regelverk. I reglene for lisensiering av agenter heter det at en innehaver "ikke under noen omstendigheter kan inneha en posisjon i en klubb eller i organisasjoner med tilknytning til den" (artikkel II, punkt 4.)

— Vi har sendt brev til Fifa for å få et klart svar på om agenten har lov til å kjøpe aksjer i en klubb. Regelverket sier at agenter ikke skal ha innflytelse i en klubb. I streng juridisk forstand gir jo en aksje i et selskap stemmerett, og jo flere aksjer en har, jo større blir innflytelsen, sier Svenska Fotbollfvrbundets jurist og ansvarlig for Fifa-lisensene, Krister Malmsten.

— Poenget med regelen er at en agent skal være frittstående i det markedet en opererer i, poengterer han.

Malmsten venter svar i neste uke.

Avviser konflikt Fredrik Johnson er den nest største private og den tolvte største aksjonæren totalt i Brann ASA. Han ble først oppmerksom på eierbegrensningene da den svenske storavisen Expressen konfronterte ham med det i forrige uke.

  • Åh, fan, det har jag inte reflektert vver, sa Johnson den gang.

Overfor Bergens Tidende avviser han at han kan komme til å måtte selge Brann-porteføljen.

Vil omgå reglene - Jeg kan aldri tenke meg at jeg havner i noen konflikt. Jeg har ingen posisjon i Brann, og er bare en passiv eier. Men for sikkerhets skyld holder jeg på med å sjekke dette opp med Fifa, selv om jeg ikke kan tenke meg at det får noen konsekvenser, sier den Monaco-baserte agenten.

Mannen bak Hassan El Fakiris overgang fra Brann til Monaco i fjor er allerede klar med en plan B.

— Hvis Fifa reagerer kommer jeg bare til å danne et privat investeringsselskap slik at jeg kan beholde aksjene, sier Johnson.

Utsagnet får det svenske fotballforbundets jurist til å reagere.

— Dette har han ikke fortalt meg. Til meg har han sagt at han er beredt til å selge aksjene dersom det skulle bli nødvendig, sier Krister Malmsten.