— Jeg har tre bronsemedaljer fra tiden i Danmark, så sølv hadde smakt veldig godt. Men for meg betyr det aller mest at vi er med i Uefa-cupen neste sesong, sier Nicolai Stokholm til Aftenbladet på Torgtrappene.

Mye skal gå galt dersom Viking ikke er blant lagene som er representert når Uefa-cupen sparkes i gang neste sommer. Stokholm har allerede så smått begynt å glede seg til et nytt eventyr i Europa.

- Internasjonale kamper betyr noe ekstra for meg. Det er veldig motiverende og utfordrende å møte topplag fra andre land. Derfor har jeg vondt for å forstå at enkelte norske klubber ikke prioriterer Uefa-cupen noe særlig, sier Stokholm.

Beskjeden målsetning

Kapteinen skal i høyeste grad ha sin del av æren for at de mørkeblå er i posisjon til å ta sølv med litt flaks i kveld. 31-åringen har ifølge Aftenbladet gjennomført en særdeles god sesong med et snitt på 5,52 på spillerbørsen.

— Jeg må si takk for det, sier Stokholm og smiler da vi forteller ham nyheten.

Før han utdyper nærmere:

- Jeg mener selv at jeg har prestert på et stabilt høyt nivå gjennom hele sesongen. Det har vært en god sesong for meg. Samtidig har hele laget hevet seg fra i fjor, og det har også gjort det lettere for meg, sier Stokholm.

Før sesongen uttalte den rutinerte dansken at han ville være fornøyd dersom laget klarte å komme blant de seks beste i serien. I ettertid vil de fleste hevde at det var i overkant beskjedent.

— Folk må ikke glemme at vi reddet plassen med et nødskrik i siste runde i fjor. På bakgrunn av det mener jeg at vi kunne akseptert en sjetteplass, men ingenting er bedre enn å kjempe helt i toppen, sier Stokholm.

— Og neste år er du sulten på mer?

— Hehe, selvfølgelig vil jeg vinne gull. Det vil jo alle. Målsettingen må i hvert fall være å kjempe om tittelen helt inn. Det tror jeg vi har kapasitet til å klare.

— Men da trenger dere vel et par-tre forsterkninger?

- Søren Berg etterlater seg et stort hull. Det er synd. Etter min mening er det ingen norske spillere som har de samme kvalitetene som ham. Uansett har jeg full tillit til at klubbledelsen får inn de nødvendige forsterkningene, svarer Stokholm.

Tre Viking-trenere

I sin relativt korte Viking-karriere har han opplevd tre forskjellige trenere. Først svenske Tom Prahl, så Tom Nordlie. Og nå altså tyske Uwe Rösler.

— Uwe fortjener veldig mye skryt for den jobben han har gjort. Han har endret på mange ting, men vinnermentaliteten er kanskje den viktigste faktoren han har fått inn i troppen. Alle har blitt smittet av hans enorme vilje til å vinne, sier Stokholm.

Som kaptein skal han selv også gå foran som et godt eksempel. Både for de andre spillerne, og som et profilert ansikt utad.

— Jeg var kaptein både i Odense og i AB, så jeg er ganske vant med den rollen. Det blir litt flere møter og noen ekstra oppgaver, men det går helt fint, sier Stokholm.

Midtbanespilleren har også funnet seg godt til rette utenfor banen, og han har ingen planer om å følge sin gode kamerat, Søren Berg, tilbake til hjemlandet med det første.

- Jeg har to år igjen av kontrakten med Viking, og forholder meg til den. Familien trives godt på Hundvåg hvor vi har kjøpt hus, så vi flytter nok ikke med det første, sier Stokholm.

NICOLAI STOKHOLM

FØDT: 1.april 1976. HØYDE: 182 cm.

VEKT: 73 kg.

SIVIL STATUS: Gift, to barn

TIDLIGERE KLUBBER: AB og Odense

A-LANDSKAMPER: 2. AKTUELL: Årets Viking-spiller på Aftenbladets spillerbørs.

VIKINGS KARAKTERBOK 2007

Nicolai Stokholm S

Kapteinen har styrt laget på en meget god og trygg måte. Alltid til å stole på. Gjør sjeldent feil. Sikker på straffespark. Fem seriemål er bra.

Allan Gaarde S

Skadet seg i oppkjøringen, men kom tilbake på imponerende vis. Viktig bidragsyter både på og utenfor banen. Klok spiller med seks seriemål.

Peter Ijeh S

En garantist for scoringer. Med sine 16 fulltreffere skal han ha mye av æren for at Viking kan ta medalje i kveld. En spiss av internasjonalt format.

Ragnvald Soma S

Den eneste spilleren som har spilt samtlige minutter i serien. Har prestert på et høyt og stabilt nivå. Taklingssterk. Profesjonell i alt han gjør.

Alexander Ødegaard M

Har hevet seg enormt fra i fjor da han fikk karakteren Ng. Ble tatt ut i landslagstroppen mot Bosnia. Har tidvis herjet på Viking stadion. Ni målgivende.

Søren Berg M

Har virkelig blomstret under Uwe Rösler i den offensive rollen på midtbanen. Ikke like god på kanten. Jobber alltid hardt for laget.

Børre Steenslid M

Imponerende sesong. Har taklet overgangen fra 1..divisjon til eliteserien på en overraskende bra måte. Stor hurtighet og solid i luften.

Thomas Pereira M

Veteranen virker å være helt ustoppelig. Klorer seg fast på laget uansett hvem som blir hentet inn. Bruker rutinen på en fortreffelig måte.

André Danielsen M

Propellen tar stadig nye steg. Har fått mye tillit under Uwe Rösler, og har tatt godt vare på sjansene. Fortsatt litt for ujevn til å få den beste karakteren.

Jone Samuelsen M

Publikumsyndlingen følger opp sine gode fjorårssesong. Løper vanvittig mye, og er flink til å snappe opp baller. Har også blitt mer målfarlig.

Thomas Myhre G

Fikk en litt trøblete start da han kom til Viking i sommer, men kjempet etter hvert til seg plassen som førstekeeper. Har fortsatt mer å gå på.

Iven Austbø G

Klarte å holde Myhre på benken en god stund etter at veteranen kom til Viking. Hadde flere matchvinner-redninger. Har fått bedre holdninger.

Maurice Ross G

Ingenting å si på den verbale innsatsen til skotten. Ofte i diskusjoner med Uwe Rösler. God offensivt. Har likevel ikke innfridd helt.

René Klingbeil G

Kom til Viking i sommer. Har variert veldig i prestasjonene i de få kampene han har fått tillit fra start i. Har bra tempo i kroppen.

Hannes Sigurdsson G

Imponerte i oppkjøringen, men i serien har han ikke vært på topp. Har misbrukt et par enormt store sjanser. Bare fire mål i serien. Ute av landslaget.

Razak Pimpong Ng

Fikk en forholdsvis god start på sin Viking-karriere med et par viktige scoringer. Etter hvert har han fått lite spilletid. Blir sett på som en joker.

Birkir Bjarnason Ng

Fikk tillit fra start i sesongens første seriekamp. Etter det har det blitt særdeles lite spilletid på den unge islendingen. Sliter med stabiliteten.

Jørgen Tengesdal Ng

Har vært helt ute i kulden etter at Maurice Ross ble hentet til klubben. Har bare spilt 282 minutter i årets serie. Blir trolig Randaberg-spiller etter sesongen.

Peter Abelsson Ng

Har fått lite spilletid som tredjevalg bak Steenslid og Soma. 623 minutter i serien er ikke mye for svensken som spilte nesten alt i fjor.

Mattias Asper Ng

Fikk ikke ett eneste minutt i serien før han ble solgt til den svenske klubben Brommapojkarna. Relativt svak sesongoppkjøring med Viking.

Øyvind Svenning Ng

Det var lenge jevnt mellom ham og Pereira, men etter hvert ble sistnevnte det klare førstevalget hos Uwe Rösler. Ble solgt til Randaberg i sommer.

Alexander Gabrielsen Ng

Sleit en del med skader, og kom aldri skikkelig i gang. Havnet tidlig langt bak i stopper-køen. Ble solgt til Sandefjord i sommer.