Fotball / FootballUEFA Champions League 2005/200628.09.2005Rosenborg v LyonPhoto: Morten Olsen, DigitalsportL-R: Bent Skammelsrud (former RBK now TV3), John Carew of Lyon and Erik Soler (Start and TV3).
Fotball eliteserien Rosenborg trening 18.09.05Assistenttrener Bjørn HansenFoto: Carl-Erik Eriksson, Digitalsport

Det mener et nærmest samstemt ekspertkorps Adresseavisen har vært i kontakt med.

— Det er lettere å lære bort noe man selv har i ryggmargen, og som de fleste spillerne har i blodet. Det gjør det lettere å skape gode øvingsbilder og relasjoner på feltet. Gjenkjennelseseffekten er viktig i fotball, og er det noe Trond Henriksen og Erik Hoftun kan er det rollene i 4-3-3, sier Roar Stokke, og trekker frem Bodø/Glimt, som han synes har overrasket positivt grunnet et inndrillet spillemønster/system gjennom to tiår.

Støttes av Skammelsrud

TV3-kommentatoren og fotballtreneren får støtte fra en svoren 4-3-3 tilhenger, Bent Skammelsrud. Han mener den formasjonen ligger i blodet til de fleste spillerne og ikke minst trenerne.

— Det er både enklere å skape to mot en-situasjoner, og flere bevegelser offensivt, i 4-3-3. En indreløper kan lettere gå både innover og utover, enn én ytreløper i 4-4-2, som RBK spiller med i dag. Med typiske «boks-spisser», som Iversen og Koné, bør man jo bestrebe seg etter å komme til mange innlegg, og også dette er lettere med to vinger, enn slik situasjonen er nå, sier Skammelsrud.

Bredde offensivt

Også Bjørn Hansen og Ola By Rise mener at RBK bør gå tilbake til formasjonen laget skapte frykt med både hjemme og ute i Europa på 90-tallet.

— Det viktigste argumentet er at det gir bredde i angrepsspillet, og det er en kjent formasjon for både trenere og spillere. Det er RBKs konkurransefortrinn, sier By Rise, som støtter Åge Hareide i at Per Ciljan Skjelbred også kommer mer til sin rett som indreløper med en ren ving utenfor seg.

Skammelsrud er også opptatt av at dagens system gjør livet surt for backene:

— De har en vel stor oppgave å dekke over de flatene som dagens formasjon tilsier. Man skal ha overskudd til å legge gode innlegg, samtidig som man skal orke å holde fokus defensivt. Tidligere kom de jo med ofte, men ikke hver gang. Nå blir jo det nærmest et krav, om man skal holde bredde i spillet, forklarer Skammelsrud, som tar forbehold om at han ikke kjenner til hvorfor systemet ble endret, og at han heller ikke har sett alle treningene.

Valencia-taktikk

Det var i forkant av Valencia-kampene i fjor høst at RBK la om til 4-4-2, med en diamantformasjon på midten. Det ga umiddelbar suksess. Rosenborg herjet med spanjolene, og spilte bra de tre siste seriekampene. Rett før jul ble 4-4-2-mann Erik Hamrén ansatt som hovedtrener, og vikartrener Henriksen har fortsatt med denne formasjonen i hele vinter og vår. Og det til tross for at spillet fra fjor høst hittil ikke er gjenskapt.

Ingen vil bekrefte det, men det er ingen tvil om at spillerne skal lære seg Hamrén-måten å spille på, og foreløpig ser det ikke ut som den magre poenghøsten endrer på det.

Stokke mener det er interessant hvis Valencia-kampene brukes som en slags fasit på at det fungerer.

— Det systemet var lettere mot Valencia som ikke tok Rosenborg på alvor defensivt, og ga bort veldig mye rom. I dagens eliteserie er lagene mer kyniske defensivt, og har mer respekt. Dermed avsløres Rosenborgs manglende offensive samhandling, sier han.

Midtspisser

— Et av argumentene for 4-4-2 var for å få plass til både Yssouf Koné og Steffen Iversen. Hva mener du om det?

— At de to spiller sammen ekskluderer ikke 4-3-3. Rosenborg kan spille skjev 4-3-3, som det ble gjort under Nils Arne Eggen, mener han, og tenker på tiden da så klare midtspisser som Sigurd Rushfeldt og Harald Martin Brattbakk spilte sammen.

— Hvis et av argumentene er at Iversen og Koné er så gode at de må spille sammen på topp, så kjøper jeg ikke det. De bør jo konkurrere på lik linje med andre. Jeg mener det ikke er bedre at én spiller blir bedre, om det gjør åtte andre dårligere. Jeg er ikke tilhenger av å forandre system på grunn av en spiss, supplerer Skammelsrud.

PS: Trener Trond Henriksen ønsket ikke å være med på en spillestildebatt da Adresseavisen snakket med ham i går. Han mener imidlertid at de varierende resultatene de siste kampene i hovedsak skyldes «det prestasjonmessige og ikke det tallkombinasjonsmessige».