For 110. gang legger verdens beste syklister ut på det tre uker lange sykkelrittet, og denne gangen er ekstra spesiell for sykkelglade nordmenn.

For første gang i rittets historie deltar et norsk lag: Uno-X.

Årets utgave er som skreddersydd for klatrerne med hele åtte fjelletapper, og bare én tempoetappe.

Norske Andreas Leknessund imponerte stort i Frankrike for ett år siden, og endte på 27. plass sammenlagt, og 5. beste unge rytter.

Han deltar ikke i år, men kanskje får vi se noen andre nordmenn følge opp, flere for første gang i Tour de France, og kanskje til og med vinne en etappe?

Det får vi svaret på i løpet av de neste tre ukene!

Når og hvor starter det?

2023-utgaven av Tour de France starter 1. juli i Bilbao i Spania.

Hvor lenge varer det?

Rittet går over 23 dager og avsluttes 23. juli når syklistene krysser målstreken på berømte Champs-Élysées.

Hvor mange etapper er det?

Det er totalt 21 etapper og to hviledager. De tre første etappene sykles nord i Spania, fra Bilbao. Tredje etappe starter i Spania og slutter i Frankrike.

  • Sjekk hvilke etapper du må få med deg lenger ned i saken!

Hvor kan du se Tour de France?

Både Eurosport og TV 2 har rettighetene til å vise Tour de France.

Alle etappene vises på Eurosport 1 og TV 2 Direkte, eller du kan se alt på kanalenes strømmetjenester Discovery+ og TV 2 Play.

Hva får vinneren?

Totalt 27 millioner kroner vil bli tildelt lagene og rytterne, inkludert nesten 6 millioner kroner til den endelige vinneren av Tour de France.

  • Sjekk hvem som er favoritter lenger ned i saken!

HYLLET: Fjorårets vinner, Jonas Vingegaard, ble hyllet i København etter sammenlagtseieren i fjor. Foto: Mads Claus Rasmussen / AP / NTB

Dette er etappene

1. etappe: Bilbao – Bilbao (182 km), kupert

2. etappe: Vitoria Gastiez – Saint-Sébastien (209 km), kupert

3. etappe: Amorebieta-Etxano – Bayonne (193,5 km), flat

4. etappe: Dax – Nogaro (182 km), flat

5. etappe: Pau – Laruns (163 km), fjell

6. etappe: Tarbes – Cauterets-Cambasque (145 km), fjell

7. etappe: Mont-de-Marsan – Bordeaux (170 km), flat

8. etappe: Libourne – Limoges (201 km), kupert

9. etappe: Saint-Léonard-de-Noblat – Puy de Dôme (182,5 km), fjell

Hviledag

10. etappe: Vulcania – Issoire (167,5 km), kupert

11. etappe: Clermont-Ferrand – Moulins (180 km), flat

12. etappe: Roanne – Belleville-en-Beaujolais (169 km), kupert

13. etappe: Châtillon-sur-Chalaronne – Grand Colombier (138 km), fjell

14. etappe: Annemasse – Morzine Les Portes du Soleil (152 km), fjell

15. etappe: Les Gets Les Portes du Soleil – Saint-Gervais Mont-Blanc (179 km), fjell

Hviledag

16. etappe: Passy – Combloux (22,4 km), tempo

17. etappe: Saint-Gervais Mont-Blanc – Courchevel (166 km), fjell

18. etappe: Moûtiers – Bourg-en-Bresse (185 km), kupert

19. etappe: Moirans-en-Montagne – Poligny (173 km), flat

20. etappe: Belfort – Le Markstein Fellering (133,5 km), fjell

21. etappe: Saint-Quentin-en-Yvelines – Paris Champs-Élysées (115,5 km), flat

Dette er lagene

DEBUTERER: Et norsk lag er med i Tour de France for første gang. Her fra lagpresentasjonene to dager før rittet starter. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Sjekk nordmennene du må følge med på lenger ned i saken!

Dette er favorittene

Jonas Vingegaard (26) – Jumbo-Visma

Vingegaard er regjerende Tour de France-mester. Det skyldes i stor grad at han slo «knockout» på sin største konkurrent, Tadej Pogacar, i fjellene.

Vingegaard er kanskje den sterkeste klatreren i feltet, og det er mange poeng å hente på rittets åtte fjelletapper. Kombinert med gode utfor- og tempoferdigheter er dansken bookmakernes klart største favoritt til å stikke av med sammenlagtseieren for andre år på rad.

I tillegg har Vingegaard et bunnsolid lag rundt seg med sterke hjelperyttere. Vingegaard største svakhet er spurt.

Tadej Pogacar (24) – UAE Team Emirates

24 år gamle Pogacar har allerede rukket å vinne Tour de France to ganger – i 2020 og 2021 – og i år som i fjor må den unge sloveneren sies å være blant de største favorittene. I 2022 endte han på annenplass sammenlagt bak danske Jonas Vingegaard, og det er svært lite som skiller de to fra hverandre. Pogacar har litt mer sprut i leggene når det kommer til spurt.

Denne sesongen har Pogacar vist seg som den sterke syklisten han er og har herjet i klassikerne. Tross armbruddet i april er det forventet at sloveneren skal innfri nok et år.

RIVALER: Tadej Pogacar (bakerst) og Jonas Vingegaard er de to største favorittene til å vinne Tour de France 2023. Foto: Thibault Camus / AP / NTB

Jai Hindley (27) – Bora-Hansgrohe

Hindley vant fjorårets utgave av Giro d’Italia, og imponerte stort i Critérium du Dauphiné i starten av juni. Fjerdeplassen sammenlagt har gjort at han er blant Vingegaard og Pogacars største utfordrere i kampen om den gule ledertrøyen.

Dette er første gang Hindley deltar i Tour de France.

Enric Mas (28) – Movistar

Mas har endt som nummer fem og seks i Tour de France fra tidligere, og har prestert jevnt på et høyt nivå i flere år. I Vuelta a Espana har han tatt 2. plass sammenlagt to ganger. Mas er på lik linje med konkurrentene over en meget god klatrer, og det er ingen tvil om at favorittene plukkes basert på klatreegenskaper.

I Critérium du Dauphiné fikk imidlertid 28-åringen ingen god opplevelse. Mas slet seg oppover de bratte bakkene i Frankrike og endte åtte minutter bak sammenlagtvinneren. Med hans generelt høye plasseringer tatt i betraktning regnes han likevel som én av favorittene, men ikke som en vinnerkandidat. Det er sjeldent å se Mas på toppen av pallen.

Mas har absolutt best sjanse på de bratteste etappene med færre utforkjøringer. Sånn sett er

Dette er nordmennene å se opp for

Alexander Kristoff (35) – Uno-X

Norges største favoritt til å ta etappeseiere. Dette er Kristoffs tiende gang i Tour de France. På de ti deltagelsene har det blitt fire etappeseiere. I 2014 (2), 2018 og 2020.

Veteranens absolutt største, og viktigste, styrke er spurt. Hverken klatring eller tempo passer Kristoff, og etappene som ender i massespurt vil være hans beste mulighet for å ta sin femte etappeseier.

Seks etapper er kategorisert som flate. Det er sannsynlig at det er disse Kristoff har pekt seg ut som sine etapper å satse på.

FEMTE SEIER?: Alexander Kristoff jakter sin femte etappeseier i Tour de France. Denne gangen for Uno-X. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Søren Wærenskjold (23) – Uno-X

Wærenskjold er én av Alexander Kristoffs viktigste hjelperyttere. Han skal være opptrekker for lagkameraten når det går mot spurt. 23-åringen er selv en dyktig spurter, og man skal ikke bli overrasket om denne mannen går for gull på egen hånd – om han er i posisjon til det.

Fysisk sterk, men ingen klatrer.

Tobias Halland Johannessen (23) – Uno-X

Den ene av tvillingparet Halland Johannessen har vist seg sterk i ulike løypeprofiler, men på sitt beste er hans kanskje sterkeste kort klatreegenskapene. Han vist seg å være seig og offensiv i bakkene. De åtte fjelletappene gjør at årets ritt passer 23-åringen bra.

Dette er etappene å følge med på

Gjennom tre uker skal syklistene i Tour de France over fem massive franske fjell. Pyreneene, vulkanene i Auvergne med Puy de Sancy som øverste punkt, Jurafjellene, Alpene og Vogesene skal alle bestiges på to hjul. De åtte fjelletappene blir muligens der Tour de France avgjøres i år.

9. etappe går opp Puy de Dône, en fjelltopp som ikke har blitt syklet i Tour de France siden 1988. Mål er helt på toppen, og det kan bli en thrilleravslutning mellom klatrerne.

Løypeprofil 9. etappe Foto: Skjermdump / www.letour.fr

17. etappe avsluttes opp Col de la Loze, rett før en liten utforkjøring. Dette er rittets høyeste punkt. Her blir det spennende å se hvem som holder syren i sjakk hele veien opp.

Løypeprofil 17. etappe Foto: Skjermdump / www.letour.fr

Tempoetapper er som alltid også spennende. I år inneholder rittet kun én tempoetappe, og den er verdt å få med seg. Her har vi sett knall og fall, sekundstrider og reale neglbitere. 16. etappe er en kamp mot klokken, og blir det regn – ja da kan alt skje.