Det bekrefter Norges Fotballforbund (NFF) på sine hjemmesider søndag formiddag.

Dermed får ikke Lillestrøm fylt opp Åråsen stadion, der det var solgt opp mot 8000 billetter lørdag.

– Man blir jo trist av det, sier Simon Mesfin, sportssjef i Lillestrøm, til VG og fortsetter:

– Man blir trist av trenere, spillere og støtteapparat som har forberedt seg i mange måneder og hatt det som mål i lang tid. Man blir trist på vegne av supporterne og alle som er glad i Lillestrøm – og for så vidt Godset også som har kjøpt billetter til Åråsen.

SPORTSSJEF: Simon Mesfin i LSK-Hallen under søndagens trening. Foto: Andreas Jørgensen / VG

Strømsgodsets daglige leder, Magne Jordan Nilsen, fortalte til VG lørdag kveld at ti av klubbens spillere hadde testet positivt på coronaviruset. I pressemeldingen fra NFF står det at Godset derfor ba om å få kampen utsatt.

– Fotballkamper skal avgjøres på et sportslig grunnlag. Sykdom og skade er selvfølgelig en del av fotballen, og det må og skal sitte langt inne å utsette kamper særlig på dette nivået. Sykdomsomfanget her er imidlertid så stort at utsettelse ble utfallet, sier konkurransedirektør i NFF, Nils Fisketjønn.

– Det er jo først og fremst utrolig kjedelig for alle de som gledet seg til den åpningen. Så det er veldig uheldig, sier Jordan Nilsen til VG etter at utsettelsen er et faktum.

GODSET-SJEF: Magne Jordan Nilsen er daglig leder for drammenserne. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Godsets søknad om å få kampen utsatt ble vurdert av uavhengig medisinsk kompetanse, ifølge NFF. Den ble så behandlet i spilleplanutvalget og besluttet imøtekommet.

Ny dato for kampen vil bli bestemt av rettighetshaver TV 2 og klubbene i løpet av den kommende uken.

– Det vi i hvert fall gjør med tanke på publikum er at alle som har billetter til den kampen vil få billetter på den nye datoen, sier Mesfin.

Lillestrøm har allerede spilt to tellende cupkamper i år, og ble klare for semifinale etter snuoperasjon borte mot Tromsø:

Jordan Nilsen forteller at de to første spillerne ble bekreftet smittet tirsdag 4. april, og at det så har blitt to nye smittetilfeller hver dag frem til tallet var oppe i ti lørdag.

Spillerorganisasjonen NISO støtter NFF i beslutningen om å utsette kampen:

– Spillernes helse er viktigst. Uansett hvor mye vi alle har gledet oss til seriestart, må spillernes helse alltid komme først i disse vurderingene. Med tanke på en sykdom der vi enda ikke kjenner langtidsvirkningene godt nok, ser vi på det som positivt at NFF lener seg mot et føre-var prinsipp i avgjørelsen, skriver NISO-leder Erlend Hanstveit til VG.

– Vi håpet jo at dette ikke skulle eskalere. Noe sykdom kunne man selvfølgelig tålt. Vi avlyste treningen i dag, og forhåpentligvis kommer det ikke noen ytterligere tilfeller i løpet av dagen, sier Jordan Nilsen.

– Hvordan har de ti spillerne som er bekreftet smittet det?

– Det er varierende. Noen er ordentlig dårlige, med feber og dårlig allmenntilstand. Andre har mer generelle forkjølelsessymptomer.

– Det er viktig å understreke at man håpet Godset-spillerne blir friske fort, sier Mesfin.

I Godsets treningskamp mot Vålerenga fikk de denne scoringen mot seg:

Strømsgodset tok først kontakt med NFF og Lillestrøm på fredag morgen for å orientere dem om situasjonen om det store smitteutbruddet.

«Vi beklager sterkt at den planlagte serieåpningen andre påskedag er blitt utsatt», skriver Lillestrøm i en pressemelding.

– Frykter dere at flere kamper skal bli utsatt?

– Det vil jeg ikke spekulere i. Om det kommer flere smitteutbrudd nå blir vanskelig for meg å si noe om. Vi må bare forholde oss til den situasjonen vi er i, der det nå er ti spillere og to i støtteapparatet som er smittet. Vi må bare jobbe med å få kontroll på situasjonen så den ikke eskalerer ytterligere, sier Jordan Nilsen og legger til:

– Det er en veldig uheldig og uventet situasjon.