SANDVIKA (aftenposten.no): Sentralt i overgangssaken står opsjonsavtalen mellom Stabæk og Vålerenga om Herman Stengel i 2011, til en verdi av 4 millioner kroner.

Fotballagent Jim Solbakken er en av de i Norge med mest kjennskap til mekanismene rundt fotballoverganger. Han var agenten til Stengel da opsjonsavtalen ble fremforhandlet, og var også involvert i Veigar Páll Gunnarssons vei tur-retur Nancy.

Mandag, på dag fem av overgangssaken, fortalte Solbakken sin versjon. Solbakken er overrasket over alle reaksjonene på opsjonsavtalen, som han i retten beskriver som en forretningsmessig god avtale.

Sammenligner med Mikel

Han sammenligner opsjonsavtalen med den han på vegne av Manchester United fremforhandlet med John Obi Mikel i 2005. – Jeg har gjort en opsjonsavtale før i Norge, men den var vesentlig større. Da United kjøpte Mikel fra Lyn gjorde vi en opsjonsavtale mellom United og Lyn. Nå endte ikke Mikel opp i United, men United solgte sin opsjonsavtale videre til Chelsea for 16 millioner pund, sier Solbakken.

– Det er ikke så store forskjeller utover at summene er mye større. Ellers er det stort sett det samme. Den gikk jo bra, og United tjente store penger på ham uten at han spilte for klubben, så det var hold i den opsjonen, slår Solbakken fast overfor aftenposten.no.

  • Les også:

Mikel hadde skrevet under på opsjonsavtalen. Dette gjorde Stengel først etter at saken ble kjent i media.

Internt i Norge er agenten ikke kjent med lignende opsjonsavtaler. Han tror at mye av grunnen til reaksjonene er at vi i Norge ikke er vant med lignende avtaler. I sin vitneforklaring tidligere mandag uttalte Nancy-leder Nicolas Holveck at opsjonsavtaler uten låneforhold er vanlig i Frankrike.

Opsjonsavtaler er ikke ordentlig omhandlet i fotballens regelverk i Norge. Det tror Solbakken det blir en endring på i kjølvannet av overgangssaken.

– Jeg tror det kommer nye paragrafer inn som gjør at vi kan diskutere opsjonsavtaler. Det kan være det positive som kommer ut av denne saken her, sier Solbakken.

Fritt frem for selgende klubb

Ved videresalg står selgende klubb helt fritt, uavhengig av en tredjeparts rettigheter ved et videresalg.

Solbakken nevner to eksempler:

Det ene er Etzaz Hussain, som på grunn av hjemlengsel dro til Vålerenga fra Manchester United. I osloklubben kom han på kant med trener Martin Andresen, og allerede etter få uker ble han frigitt til Fredrikstad. United, som hadde sikret seg prosenter av et videresalg, satt ikke igjen med noe.

Han trekker også frem Mame Biram Diouf, som han solgte fra Molde til Manchester United. Nå har han seks måneder igjen av kontrakten med Hannover. Om spilleren går som bosmanspiller, vil det samtidig bety at både Hannover og United vil gå glipp av overgangspenger, selv om interessen for spilleren ifølge Solbakken har vært stor.

– Umulig å prissette

Flere faktorer spiller inn når fotballspillere prissettes. Spesielt alder taler ifølge Solbakken for at Herman Stengel i 2011 var verd langt mer enn Veigar Páll Gunnarsson.

– Å prissette fotballspillere er nesten umulig. Jeg er blitt sjokkert selv flere ganger, sier Solbakken.

I opsjonsavtalen mellom Stabæk og Vålerenga står ulike satser for kjøp av Stengel, avhengig av tidsperspektiv for overgangen.

Solbakken mener at disse summene bare ga Vålerenga muligheten til å matche tilbud fra øvrige klubber, og at det ellers naturlig ville ha blitt forhandlet frem en lavere overgangssum.

Opsjonsavtaler var nypløyd mark også for det sportslige utvalget i Vålerenga.

– I fotballsammenheng hadde ingen av oss vært borti opsjoner. Stabæk ønsket i utgangspunktet salg, men vi var ikke i nærheten av å matche summene deres. Da begynte vi å diskutere litt rundt en opsjon. Truls (Haakonsen, sportsdirektør) sa at det var mer vanlig i utlandet, men at det forekommer i Norge. I og med at vi ikke er kjent med opsjoner ber vi om at det skjer i henhold til NFFs lover og regler, og dette får vi garantier for. Martin Andresen ønsket ham umiddelbart, men vi tenkte at han kanskje kunne blomstre i Stabæk, og så knytte ham til klubben om ett år eller to, forklarer daværende utvalgsleder Bjørn Viljugrein.

Fire tiltalte

Tre Stabæk-ledere og én Vålerenga-leder er tiltalt for grovt bedrageri. Inge André Olsen, Lars Holter-Sørensen (begge Stabæk), Truls Haakonsen (VIF) og et tidligere styremedlem i Stabæk (anonymisert av familiære hensyn) risikerer alle opp til seks års fengsel hvis de dømmes i tingretten i Asker og Bærum.

I 2011 ble Vegair Páll Gunnarsson solgt fra Stabæk til Vålerenga for 1 million kroner. Samtidig kjøpte VIF en opsjon på Herman Stengel for 4 millioner kroner. Aktoratet prøver å bevise at prisen på Gunnarsson ble satt kunstig lavt. Dette fordi Nancy hadde rett på 50 prosent av overgangssummen ved et videresalg. De tiltalte hevder på sin side at avtalene var separate.

Forsvarere er Ole Petter Drevland, Ellen Holager Andenæs, Berit Reiss-Andersen og Peder Morset. I tillegg forsvares Stabæk Fotball og Stabæk Fotball AS av John Cristian Elden.

Politiadvokat Morten Stene og Iselin Håvarstein fører saken for Asker og Bærum politidistrikt.

Tingrettsdommer Nils Ole Bay er administrator under hovedforhandlingene.