Stavanger-gutt (15) skal kjøre opp løypene for Kristoffersen & co.

Eirik Hystad Solberg (15) har allerede stått 11 år på ski – nå begynner han å få betalt for timene i bakken.

Publisert: Publisert:

Eirik Hystad Solberg (bildet) har stått på ski siden han var fire år. Nå har han steget i gradene og skal til helgen stå på ski med alpinsirkusets aller største stjerner. Foto: Privat

  • Anders Boine Verstad
Denne artikkelen er over to år gammel

Slalåmtalentet har i år tatt steget opp på den internasjonale scenen. Under den 43. utgaven av rennet Pokal Loka i Slovenia kjørte Hystad Solberg inn til en knusende vinnertid, da han vant med fire tiendedeler.

I konkurransen var det over 70 startende med de beste løperne fra nærmere 25 nasjoner. Premien var en tur til verdenscuprennet i slovenske Kranjska Gora som prøvekjører kommende helg.

Det betyr at han kjører konkurranseløypa fra start til mål rett i forkant av de store verdensstjernene for å piske opp stemningen hos de 15.000 tilskuerne.

– Det å få treffe – og kjøre sammen med landslaget blir nok årets høydepunkt, sier Hystad Solberg til Aftenbladet.

Les også

Norsk OL-trener tatt av sørkoreansk militærpoliti: – Det var verdt det

I løpet av en sesong blir det mange skoledager som forsvinner for 15-åringen. Til sommeren flytter han ut av ørneredet for å satse alt på idretten på et idrettsgymnas. Hvor dette blir er fortsatt usikkert. Foto: Privat

Fra påskerennet i Sirdal til den store scenen

At 15-åringen i det hele tatt skulle havne i slalåmbakken, kan kalles for en tilfeldighet.

Etter at familien kjøpte en leilighet i Sirdal, var veien til bakken kort. Da Hystad Solberg var fire år, debuterte han i det lokale påskerennet og imponerte stort. Etter dette fikk han blod på tann – og man kan si at det har ballet på seg i etterkant.

Men det går ikke kun i opptråkkede løyper, det blir også tid til frikjøring og fotballtrening.

– I slalåm er det viktig å være allsidig, for det stilles mange krav. Men jeg er også allsidig for at kan bli kjedelig og kun drive med en ting, sier Hystad Solberg.

Les også

Les også: Her diskuterer Berntsen lån av spiller med Solskjær

Her er Eirik Hystad Solberg (bildet) i aksjon fra rennet Poka Loka rennet han vant 11. februar. Foto: Privat

Rydder bort tankene

Når 15-åringen står på startstreken venter som oftest en løype på rundt 45 sekunder, et vertikalt fall på opptil 200 meter og minimum 30 porter.

Minutter før start simulerer de fleste løperne løypen i hodet. Konsentrasjon og fokus på start er noe av suksessfaktoren for å lykkes som alpinist.

– Når jeg står på startstreken har jeg alltid positive tanker i hodet som sier at dette skal jeg klare. Jeg går gjennom arbeidsoppgavene før jeg hopper ut av startporten, sier Hystad Solberg.

Les også

Les mer: Litt skjenn og en telefon fra pappa sikret OL-sølv

Mens portene kommer mot 15-åringen rundt hvert sekund er det lite tid til feilskjær. Underveis gjelder det å holde hodet kaldt og ha kontroll på situasjonen.

– Mens jeg kjører tenker jeg ikke, da er det kun ski som står i fokus. Noen ganger kan det hende jeg får tanker i hodet som surrer det litt til, men disse må man være kjapp med å få bort, sier Hystad Solberg.

– Følelsen av å komme ned til mål med et grønt lys er veldig spesielt. Når jeg gjorde dette i rennet Pokal Loka så hadde jeg ingen ord, mimrer Hystad Solberg.

I konkurransen var det over 70 startende og nærmere 25 nasjoner. De stilte med de beste utøverne. Foto: Privat

Lang vei til toppen

Hele familien tar turen ned til Slovenia fredag. Kretstreneren Hans Blattmann er full av lovord når han beskriver Hystad Solberg. Samtidig påpeker han at det fortsatt kan ta tid før eleven blir å se i verdenscupsirkuset.

– De fleste slår gjennom i midten av 20-årene, men det finnes selvfølgelig noen unntak blant annet i Kjetil André Aamodt og Henrik Kristoffersen, sier Blattmann.

Hystad Solberg er klar over kravene. Samtidig vet han hvor skapet står, og målene for fremtiden er satt.

– Jeg ønsker selvfølgelig å bli verdensmester og delta i OL, sier Hystad Solberg.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Alpint
  2. Stavanger
  3. Henrik Kristoffersen