HAUGESUND: Den tyske TV-stasjonen ARD påstår at den sitter på dokumenter fra IAAF som viser at en tredjedel av medaljevinnerne i OL og VM det siste tiåret var dopet.

– Jeg har ikke fått satt meg så godt inn i saken, men det er selvfølgelig meget alvorlig hvis det er riktig. Samtidig er jeg glad for at IAAF tester mye, og vi må stole på at systemet fungerer. Når slike beskyldninger kommer må vi også huske på å ta vare på utøvernes rettssikkerhet. Påstandene kan fort bli stigmatiserende, sier visepresident i Norges Friidrettsforbund, Tore Hordnes.

– Tror du doping fortsatt er et stort problem i internasjonal friidrett?

Hver tredje medaljevinner i friidrett siden 2000-tallet har mistenkelige blodverdier, kommer det frem i en fersk dokumentar. Foto: NTB Scanpix

– Jeg tror det er mindre enn det var, men det eksisterer nok, sier Hordnes, som har tro på bedre tider når IAAF (Det internasjonale friidrettsforbundet) skal velge ny president i høst. Lamine Diack fra Senegal går av, og en av de gamle stjernene, Sergej Bubka eller Sebastian Coe, ligger an til å overta.

Sterk tro på Coe

– Jeg håper at Coe blir ny president. Han har sagt at han ville rydde opp, og Coe vet at doping er ødeleggende for idretten vår.

– Så du har mer tro på Coe enn Bubka?

– Det vil jeg ikke kommentere, men Coe har en «record» som ikke bare omfatter idrettsprestasjoner. Måten han ledet London-OL på viste at han er en mann med mange kvaliteter. Coe vil idretten vår vel, og han er veldig tydelig på det, sier Hordnes, som kjenner briten godt gjennom mange møter på Bislett og på internasjonale kongresser.

– Coe er veldig tydelig på at friidretten må fornye seg og fremstå som troverdig, fortsetter Hordnes, som var til stede på NM i Haugesund. Presidenten i NFIF og Det europeiske forbundet (EA), Svein Arne Hansen, var i Bucuresti for å møte presidentene i det afrikanske og asiatiske forbundet.

Omfattende doping

Ifølge ARD er det fra 2001 til 2012 tatt 12.359 blodprøver av 5000 utøvere. 800 av disse utøverne er det sterke indikasjoner på at har vært dopet, og en tredjedel av dem har tatt medaljer i OL og VM. Hele 80 prosent av russerne hadde mistenkelige verdier, mens mye tyder på at 18 kenyanere tok sine medaljer på ulovlig vis.

Heller ikke Coes egne landsmenn går fri. Syv briter har avlagt mistenkelige prøver, hvorav én storfisk.

Den tidligere svenske høydehopperen Stefan Holm, som nå er IOC-medlem, sier han er sjokkert over opplysningene, men er samtidig optimistisk. Til nettstedet Insidethegames.biz kommenterer han slik:

– Bare de dumme blir tatt, men kampen mot doping kan vinnes. Det må legges mye større vekt på uanmeldte tester utenfor konkurranse, befaler Holm.

Hansen sjokkert etter dopingdokumentar

Svein Arne Hansen er sjefen for norsk og europeisk friidrett. Foto: NTB scanpix

Friidrettspresident Svein Arne Hansen synes dopingbeskyldningene som kom fram i dokumentaren på tysk TV er svært triste. Han etterlyser åpenhet fra Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).– Det er ganske sjokkerende og trist. Det er viktig å si at dette ikke er bevis for at noen er skyldige, men det ser ikke bra ut, sier Hansen til NTB.

30. august går Hansen inn i IAAF-styret, og da vil han få vite mer om beskyldningene. Han er også valgt til ny friidrettspresident i Europa.

– Dette må ikke hemmeligholdes. Det vil være sterkt kritikkverdig, sier han.