Under ishockey-VM i Stockholm i mai, ble det kjent at Mats Zuccarello, som fortsatt forhandler om en forlenget New York Rangers-kontrakt, har en personlig avtale med spillselskapet Unibet som gjør at forbundet vil nekte ham landslagsspill før den er brutt.

Senere har blant andre stavhopperen Cathrine Larsåsen, fotballspilleren John Arne Riise og nå denne uken snowboardstjernen Torstein Horgmo, alle mer eller mindre, frontet ulike spillselskap som norsk idrett ser på som uforenlig med deres egne avtaler med Norsk Tipping.

Ser begge sider

Hamars kanskje største idrettsstjerne, Patrick Thoresen, synes problemstillingen er vanskelig.

– Jeg synes det er litt todelt. Jeg ser Mats sin side også, han har mulighet til å tjene litt penger på det og profilere seg selv for framtiden og få en enda større status, ikke bare blant hockeyfolk, men også utenfra, sier Thoresen til HA-sporten, og tilføyer:

– Så har du forbundet, som selvfølgelig har fått mye støtte fra Norsk Tipping. Uten midlene ville det kanskje kostet sju-åtte tusen i året for å spille hockey og trene to ganger i uka, mens det nå koster to tusen. Det er klart det er stor forskjell. Det er et vanskelig emne. Jeg vet ikke hvor mye de får, jeg, men for min del hadde jeg nok aldri giddet. Da skulle det vært mye penger inne i bildet.

– Så du ville sannsynligvis takket nei til en slik avtale?

– Ja, men det spørs jo hvor mye penger det er snakk om, da. Men det er klart, jeg hadde ikke ofret en OL-sjanse eller EM-/VM-spill i fotball for et par hundre tusen, det er helt uaktuelt.

Støtter Riise

Hamar-gutten som nå er på plass i St. Petersburg for å begynne oppkjøringen til sin femte sesong i det som regnes som verdens nest beste liga, KHL, mener begge parter har litt rett i sine argumenter.

– Jeg synes John Arne formulerte det veldig bra på TV-programmet Sommeråpent. Det var ingen i Norsk Tipping eller NFF som hjalp ham å sette opp den skyterampen eller var med ham på løpeturer i skogen fram til han ble proff. Mye av det har han gjort på egen hånd.

Thoresen sier han kjenner seg igjen i den uttalelsen.

– Det var ingen andre enn kanskje fatter’n (Stavanger-trener Petter) som ba meg gå på baksiden av OL-Amfi’n der det var en skyterampe og stå der i flere timer og skyte i åpent mål, eller ble med på den ekstra løpeturen. Den egentreninga skiller kanskje klinten fra hveten, og du har ingen andre enn deg selv å takke for at du gadd gjøre det. Det har han helt rett i, det er han som har gjort at han er blitt så god, ingen andre.